SĂ FII ASERTIV este unul dintre cele mai utile abilități de dezvoltare personală. A intrat în limbajul uzual, iar asertivitatea este una dintre cele mai sănătoase obiceiuri personale.
Astăzi scriu din nou în seria de articole despre obiceiuri sănătoase pentru succes. Data trecută scriam despre jurnalul de succese și cum poate fi el folosit. Acum vreau să vorbim despre obiceiul asertivității. Înainte însă, vreau să-ți spun o scurtă poveste:
Undeva, la o căsuță de țară, proprietarii aveau doi câini. Care abordau fiecare destul de diferit apropierea străinilor. Primul era mereu simpatic, iar la vederea oricărui străin venea să se joace cu el. Se rostogolea și aștepta să-i dai ceva de mâncare.
Al doilea “își apăra proprietatea”. Așa că la orice om care apărea lângă casă, sărea pe gard și lătra înfuriat.

Care își servea mai bine stăpânii?
Păi primul, dacă ar fi venit un hoț noaptea, probabil se juca cu el. Hoțul își putea face treaba liniștit. Cu condiția să-l mângâie, desigur.
Cel de-al doilea, pe de altă parte, nu ar fi lăsat un hoț să se apropie. Dar nici pe altcineva. Plus că nu puteai avea o clipă de liniște. Atât stăpânii, cât și vecinii trebuiau să suporte lătratul de dimineața până seara. De obicei nejustificat.
Avem astfel două situații:
- foarte de treabă, cu absolut toată lumea
- agresiv cu fiecare, indiferent că e nevoie sau nu
Un câine mai de ajutor stăpânilor ar fi fost unul care învăța să nu fie agresiv cu toată lumea. Însă știa că uneori trebuie să fie.
Totodată ar ști că nu toată lumea se gândește doar la binele său, așa că nici să dea din coadă la oricine nu-i o idee bună. Ca în multe alte situații din viață, abordarea de mijloc e cea mai bună.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Călin Biriș:
Cum să fii asertiv
Să fii asertiv, cred eu, înseamnă să treci peste. Peste aparențe, peste temeri și peste jenă. Să spui și să te comporți în mod constructiv și ferm. Dacă te deranjează ceva să o spui, respectând interlocutorul și fără a te sacrifica pe tine însuți.
Decât dacă tu decizi că vrei să te sacrifici.
E vorba de a nu simți nevoia să controlezi, dar nici de a nu te simți controlat. O relație care este corectă față de toate părțile implicate și în primul rând față de tine însuți. Dacă de exemplu te deranjează ceva la un apropiat o spui. Fără a jigni, fără a ataca, dar o spui.
Iată câteva sfaturi despre cum poți fi asertiv:
- Învață să-ți dai seama când e cazul să fii ferm și când să lași de la tine. Totul e un echilibru – e bine să o faci uneori pe una, alteori pe cealaltă. Rumi spunea “Dincolo de ideile despre ce înseamnă corect și greșit, există un loc comun. Te voi întâlni acolo.“
- Asertivitatea pornește de la premisa că într-o discuție putem avea puncte diferite de vedere, fără a fi nevoie ca unul dintre noi să renunțe la propriul punct de vedere. Cealaltă persoană este un partener, nu un dușman.
- Fii cinstit cu tine însuți și clarifică-ți ce vrei. Înainte de a cere ceva de la alții ai nevoie să-ți fie clară întâi ție.
- Cere de la alții ce e de cerut, cere de la tine ce ai să-ți ceri. Pe scurt, există lucruri pe care ai nevoie să le faci tu însuți, nu să le ceri altora. Începe cu acestea.
- Învață să spui nu. Ar trebui să scriu un articol întreg despre asta. De multe ori spunem “da” din obișnuință sau pentru a nu refuza. Să spunem da este potrivit în unele situații, iar nu în altele. Revizuiește-ți angajamentele personale și creionează-ți valorile proprii.
- Pentru început practică asertivitatea în situații simple, mai ales dacă ești timid. După ce te obișnuiești să fii asertiv, poți aborda astfel situații mai dificile.
- Ține cont că uneori te afli în situații dificile de ani de zile. Un comportament asertiv nu le va schimba în câteva secunde, e nevoie de timp și răbdare ca să schimbi.
- Respectă oamenii cu care interacționezi și sentimentele lor. Scopul final e să ai o comunicare sinceră și corectă cu ceilalți, nu nepărat să te impui. Gândește compromisuri corecte, win-win. În care atât tu, cât și cealaltă parte să fiți câștigați.
- Exprimă-ți punctul de vedere, referindu-te la tine: “eu cred că“, “eu sunt de părere că“. Evită “tu nu știi că“, “tu nu ai…”. Concentrează-te pe ceea ce dorești, iar nu pe defecte.
- Caută modele de oameni care se comportă asertiv. Observă-i cum o fac, cum vorbesc, ce limbaj corporal au. Inspiră-te din modul lor de a se comporta.
Cea mai mare capcană în asertivitate este aceea de a confunda asertivitatea cu agresivitatea sau pasivitatea, care sunt obiceiuri negative. Diferența stă în primul rând în caracterul mereu pozitiv al asertivității și poziția cât mai neutră a acesteia.
E vorba de a aborda situațiile într-un mod cât mai constructiv, iar dacă e necesar să folosim fermitatea.
În sens invers, diferența dintre asertivitate și pasivitate stă în caracterul activ al celei dintâi. Când ești asertiv acționezi, nu reacționezi. Sau – mai rău – lipsa totală de reacție.
Dacă vrei să afli mai mult despre subiect, iată alte câteva materiale ce ți-ar putea fi de folos:
- 11 Greșeli pe Care Oamenii Puternici Mental Nu le Fac
- Asertivitate și relații sănătoase, podcast alături de Ioan Nicuț
- 51 Obiceiuri Proaste Care-i Împiedică Pe Oameni Să Reușească
- Alegem cine vom deveni prin alegerile pe care le facem zi de zi, podcast alături de Mihaela Tatu
Finalul poveștii de la început este că până la urmă, stăpânii au schimbat ambii câini și au luat unul care lătra când trebuia să latre, iar în rest era sociabil. Cam asta înseamnă să fii asertiv.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți podcastul cu Victor Miron: