CE FAC OAMENII FERICIȚI? S-a scris de multe ori despre asta – de la obiceiurile lor mărunte, la acea artă a serenității. Dar există în același timp unele lucruri pe care oamenii fericiți nu le fac. Sau le fac foarte rar.
Astăzi vom vorbi despre ceea ce oamenii fericiți nu fac niciodată. Care sunt lucrurile pe care ei pur și simplu nu le au în viața lor:
7 Lucruri Pe Care Oamenii Fericiți Nu Le Fac Niciodată
1. Ei nu dau doi bani pe ceea ce cred ceilalți despre ei
Majoritatea oamenilor tind să-și schimbe părerile și acțiunile atunci când cei din jurul lor au opinii diferite de ale lor. E valabil și atunci când vine vorba despre ceea ce cred ceilalți despre ei – când celorlați nu le place de ei.
Sunt celebre – de altfel – experimentele în care oamenii își schimbă părerea despre un subiect din momentul în care alți oameni de lângă ei și-o schimbă. Dacă oamenii se considerau inteligenți, atractivi sau cu alte trăsături pozitive, ei bine în momentul în care alte persoane le spun că nu sunt așa, ei încep să-și atribuie singuri trăsături negative:
“Cum arăt?” întrebă ea zâmbind
“Parcă ai mai pus pe tine în ultima vreme“, îi răspunse prietena ei, fără să fie atentă la ce spune.
Și zâmbetul a dispărut… opinia celeilalte persoane s-a instalat în mintea ei.
Oamenii fericiți au învățat să nu dea 2 bani pe ceea ce cred alții despre ei. Să nu-și dorească să fie iubiți de toată lumea. Să acepte că vor exista oameni care nu o să-i placă. Sau – pur și simplu – să accepte că unor oameni nu le va plăcea de fața lor. Nimic personal în asta.
De îndată ce vei renunța să te intereseze cum te văd ceilalți, vei putea să construiești omul pe care tu îl dorești, viața pe care vrei să o ai. Vei umple golul lăsat de părerile celorlalți, cu varianta ta proprie. Și aceasta e tot ce contează. Ascultă și podcastul cu Mihai Bucuroiu despre a crede în tine și în ideea ta:
2. Ei nu evită munca
Zilele trecute aveam mașina în service și am umblat mai mult cu taxi-ul. Îmi amintesc o discuție într-una din curse, în care taximetristul s-a dovedit a fi vecin cu mine (locuiește la câteva străzi de mine, în Florești). M-a suprins să văd că omul avea o disciplină a muncii, un simț al responsabilității față de munca lui. L-am întrebat, de curiozitate, cum îi merge, dacă îi merită să facă taximetrie.
“Dacă te ții de un program în care doar muncești, atunci va merge. Dacă stai toată ziua la țigări și cafea, cum fac colegii mei care se plâng că nu merge…“
Iar acesta este un principiu al oamenilor fericiți: nu evită munca, chiar în România. Spun asta pentru că În România Există o Adevărată Cultură a “Nemuncitului” – de la eternele pauze de țigară și cafea, la mersul la “scârbici”.
Admit că mie unuia îmi vine greu să le înțeleg după ce ani de zile nu am mai fost angajat. Când ești pe cont propriu, ca antreprenor sau freelancer, știi foarte bine că cu cât îți iei mai multe pauze de cafea, cu atât realizezi mai puțin. În final asta se traduce prin …cu atât câștigi mai puțin. Nimeni nu te verifică, nimeni nu te obligă să lucrezi. Este alegerea ta.
Însă îmi este dificil să înțeleg de ce cineva ar merge la “scârbici” zi după zi, an după an.
Dacă este scârbici, ieși naibii afară din el! Caută-ți alt job, începe ceva pe cont propriu sau schimbă-ți atitudinea. Dar ieși din cursa de șobolani a “scârbici”-ului. Acceptă munca și îmbrățișeaz-o. Am citit zeci de (auto)biografii ale unor oameni de succes. Nu am găsit unul care să spună că drumul spre satisfacția personală este pe canapea sau la țigară. Ci la masa de lucru…
Ascultă pe acest subiect și podcastul pe care l-am făcut cu Răzvan Pascu, sub titlul Există o rețetă a succesului? Dacă da, atunci ea este: muncă și perseverență:
3. Ei nu se tem să piardă
Fiecare zi pune în fața noastră un întreg set nou de situații pe care le întâlnim, de decizii pe care le avem de luat și de momente care devin noi provocări. Inevitabil vor exista momente în care vom face gafe, vom lua decizii neinspirate și ne vom izbi de probleme necunoscute. Iar pe unele nu le vom trece. Cel puțin nu la prima încercare.
Posibil ca ieri să nu fi fost o zi de succes. Dar ai șansa ca în ziua care începe mâine dimineață să o iei de la capăt. Și adevărul este că oricât ți-ai dori să ai mereu succes, uneori vei eșua. Te poți baza pe faptul că uneori vei face gafe și vei eșua. Și este foarte normal să fie așa. Așa că nu ai de ce să îți fie teamă de eșec. Ce poți face este să îl aștepți și să înveți din el.
Nu lăsa eșecurile trecute să te împiedice să încerci din nou. Acceptă că e posibil să pierzi, dacă poți anticipează eșecurile tale viitoare și… treci prin ele.
Ascultă podcastul cu Raul Țărnaru De la eșec la succes antreprenorial renunțând la prejudecăți:
4. Ei nu își bagă nasul în problemele altora
De multe ori ceea ce se întâmplă altora pare mai interesant decât propria noastră viață. Așa că ne implicăm, dăm sfaturi (de obicei necerute), încercăm să convingem pe ceilalți că ar fi mai bine să facă așa… sau așa. Le rezolvăm problemele fără a ni se cere asta și apoi ne așteptăm la recunoștință pentru un ajutor ce nu ne-au fost cerut, nu a fost dorit și cu siguranță ceilalți ar fi dorit să știe de la bun început prețul lui.
Suntem tentați să facem asta și pentru că noi înșine nu avem o responsabilitate pentru aceste situații. Dacă iese prost – chiar din cauza ajutorului noastru … noi doar am dat o mână de ajutor. Însă de aici până la a fi mai conectați la viața altora decât a noastră înșine, nu mai este mult.
Poate ai cunoscut tu însuți oameni care se dau de ceasul morții să ajute pe altcineva, dar copiii lor nu au mâncare pe masă. Asta nu este empatie, ci mai degrabă prostie. Și nu e nimic de apreciat în asta.
Sau care se amestecă mereu în treburile altora, deși ar avea unele lucruri de pus la punct în propria viață. În mod ironic, cu cât cineva se implică mai mult în treburile celorlalți, cu atât se adună mai multe lucruri nerezolvate în propria lor viață.
Oamenii fericiți și-au dezvoltat concentrarea specifică oamenilor puternici mental, evită să își bage nasul în treburile celorlalți și își văd de treburile lor. Foarte simplu. Ascultă și podcastul despre Arta de a urma ceea ce te împlinește pe tine cu Andrei Roșca:
5. Ei nu își irosesc timpul cu lucruri pe care nu le pot controla
Să fim fericiți nu este o destinație, ci mai degrabă un drum. Iar lipsa de fericire apare când încercăm zi-de-zi să schimbăm lucruri în afara zonei noastre de control actual.
- Există lucruri pe care le putem controla – de exemplu dacă ne este rece putem să luăm încă o haină pe noi și ne va fi mai cald.
- Sunt lucruri pe care le putem influența – cum ar fi cine este ales primar în orașul tău.
- Și sunt lucruri în afara zonei noastre actuale de control sau influență – de exemplu distanța de la Pământ la Lună.
Oricât te-ai frustra, uneori nu poți schimba pe ultimele dintre ele – bănuiesc că nu ai o navetă spațială cu care poți muta Luna din loc… Dacă te gândești puțin, vei găsi în viața ta – sau a celor de lângă tine – exemple de situații în care oamenii și-au irosit timpul și energia încercând să schimbe ceva ce nu pot influența acum.
Și asta începe cu o bună cunoaștere a nouă înșine. O bună legătură cu noi înșine, cu abilitățile noastre și dezvoltarea lor continuă zi după zi. Am folosit acest concept atunci când am creat jurnalul de evoluție personală Transformarea.
Asta nu înseamnă să nu visezi, nici să nu faci imposibilul. Ambele sunt posibile. Unde este însă limita între acestea și lucrurile care nu contează?
Îți recomand pe tema asta podcastul cu Andreea Spiridon despre a descoperi cine ești:
6. Ei nu acceptă oameni negativi în viața lor
Fericirea este ceva care vine din interior. Și, deși ceea ce se întâmplă în jurul nostru ar trebui să ne influențeze cât mai puțin, calitatea oamenilor de lângă noi ne influențează, chiar dacă nu vrem mereu să o admitem.
Indiferent cât de bun ar fi jocul nostru mental, indiferent cât de bine reușim să ne motivăm singuri și să avem propriile opinii, când petrecem timp lângă oameni negativi aceștia ne trag în jos. Ne duc la nivelul lor. Scriam într-un articol anterior – 11 semne de avertizare că ești înconjurat de oameni negativi – că există oameni care își doresc să fie nefericiți. Dacă rămâi mai mult timp lângă prea multe astfel de persoane, vei fi contaminat.
Soluția este să te îndepărtezi de aceștia. Pentru că … cine se aseamănă se adună. Iar când vrei să fii asemenea oamenilor fericiți, pur și simplu petreci timp în compania unor astfel de oameni. Pe subiectul acesta îți recomand să asculți podcastul cu Georgiana Miron, cu titlul Acordă atenție celor din jurul tău și adună în echipa ta oameni mai deștepți decât tine:
7. Ei nu uită să se iubească pe ei înșiși
Un concept pe care eu însumi l-am explorat în ultimii ani este cel al dragostei față de noi înșine. În ce măsură ne iubim pe noi înșine? Pe bune, nu doar la nivel declarativ.
În ce măsură ne respectăm pe noi înșine și ne dăm prioritate în viață?
Oamenii fericiți obișnuiesc să trăiască sentimentul de dragoste față de ei înșiși.
Când ne iubim pe noi înșine, nu permitem altora să ne trateze într-un fel care este nedemn.
Când ne iubim pe noi înșine nu ne permitem nouă înșine să luăm anumite decizii, să facem anumite lucruri, să acceptăm anumite compromisuri. Pentru că merităm mai mult. Merităm să fim fericiți, să fim autentici. Iar ceea ce ne aduce nefericire – ori schimbăm modul în care o percepem, ori ne schimbăm viața eliminând sursele de nefericire.
Iar un mod de a ne conectat la noi înșine poate fi o carte bună, care ne aduce într-o stare de pace. Iată câteva idei de astfel de cărți:
- Marele Gatsby de Francis Scott Fitzgerald
- Jurnalul Annei Frank de Anne Frank
- Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig
- Să Ucizi o Pasăre Cântătoare de Harper Lee
- Pacienta Tăcută de Alex Michaelides
- Acolo Unde Cântă Racii De Delia Owens
- Numele Trandafirului de Umberto Eco
- Manuscrisul găsit la Accra de Paulo Coelho
- Un Veac de Singurătate de Gabriel Garcia Marquez
- Alchimistul de Paulo Coelho
- Povestea Pescărușului Jonathan Livingston, de Richard Bach
- Un Băiat pe Lista lui Schindler de Leon Leyson
- Cartea de Nisip de Jorge Luis Borges
- Zuleiha Deschide Ochii de Guzel Iahina
- Splendida Cetate a Celor o Mie de Sori de Khaled Hosseini
- Toată Lumina pe Care nu o Putem Vedea de Anthony Doerr
- Vânătorii de Zmeie de Khaled Hosseini
- Un Bărbat Pe Nume Ove de Fredrik Backman
- Pădurea Norvegiană de Haruki Murakami
- Mănâncă roagă-te iubește, de Elizabeth Gilbert
- Rămășițele Zilei de Kazuo Ishiguro
- Dragostea În Vremea Holerei de Gabriel Garcia Marquez
- Știu De Ce Cântă Pasărea în Colivie de Maya Angelou
- Marile Speranţe de Charles Dickens
- Învățare de Tara Westover
- Bătrânul şi Marea de Ernest Hemingway
- Băiatul Cu Pijamale în Dungi De John Boyne
La oamenii fericiți această filosofie a dragostei față de noi înșine este dublată de orientarea către acțiune, către muncă. Restul este doar răbdare, căci rezultatele vor veni. Vezi pe tema asta și podcastul cu Bogdan Uritescu despre alegerea de a fi tu însuți și cum să nu ucizi autenticitatea:
Acum este clipa ta
Ce poți spune despre tine? Ce lucruri nu ai face TU pentru a rămâne fericit? Dă share la acest articol și adaugă un comentariu cu un sfat pe care tu l-ai da altora.