Îmi place să citesc cărți biografice care prezintă viața unor oameni remarcabili – biografii, memorii sau jurnale. De obicei prefer autobiografiile când există, astfel încât să surprind experiențele prin care acei oameni au trecut, scrise de ei înșiși.
Citind viața unui om, îmi imaginez timpurile în care a trăit, societatea în care a existat și – cel mai important – găsesc modele noi. Modele de comportament, de gândire, de viziune și modele de valori. Însă nu orice fel de modele: e vorba de modele testate și care funcționeaz. Mai trebuie doar adaptate la zilele noastre și beneficiem de experiența altora.

Spre exemplu, din autobiografia lui Andrew Carnegie am învățat foarte mult despre impactul muncii asidue, zi-de-zi. Adică, el a ajuns la un nivel extraordinar, asta în ciuda faptului că acum 100 și ceva de ani nu avea ajutorul internetului, discriminarea era la un nivel mai ridicat și alte piedici de care noi am scăpat.
Cu toate acestea a ajuns departe, apoi și-a petrecut restul vieții încercând să doneze toți banii câștigați.
Și pentru că mi-au cerut câțiva prieteni să le recomand o listă de biografii și cărți biografice care să îi inspire în cariera antreprenorială, am făcut o listă cu astfel de cărți. Sunt ușor de citit: pune muzică ambientală sau de relaxare, iar povestea se deapănă înainte.
7 biografii bune: cărți biografice pe care ar trebui citite de orice antreprenor
1. Pierderea virginității: Autobiografia lui Richard Branson de Richard Branson

Antreprenoriatul nu este arta de a câştiga clienţi sau bani. Este arta de a-ţi place ceva, de a face acel ceva, iar clienţii şi banii vor veni de la sine. – Richard Branson
Richard Branson este fără îndoială arhetipul antreprenorului curajos, care își asumă riscuri și știe să rămână perseverent în proiectele sale. A început de jos și a fondat unele dintre cele mai mari companii din lume la acest moment.
S-a remarcat și pentru refuzul său de a accepta normele sociale și plăcerea de a le încălca atunci când acestea nu îl ajutau.
2. Steve Jobs: Biografia Autorizată de Walter Isaacson

Timpul este limitat, nu ți-l pierde trăind viaţa altcuiva. Nu te lăsa prins în teoriile altora. Nu lăsa opiniile zgomotoase ale altora să-ţi acopere vocea interioară. Şi cel mai important, ai curajul să-ţi urmezi inima şi intuiţia. Într-un fel, cele două ştiu ce vrei să devii. Toate celelalte sunt pe planul secund. – Steve Jobs
Personalitate controversată, biografia lui Steve Jobs prezintă viața unui om care a schimbat decursul umanității prin invențiile sale. Dacă folosești un Ipad, Iphone sau Mac este datorită spiritului său vizionar.
Dacă alți antreprenori s-au remarcat prin perseverența lor, Jobs a știut să o îmbine cu creativitatea și capacitatea sa extraordinară de a folosi resursele umane din Apple și celelalte companii pe care le-a fondat.
3. Bulgărele de zăpadă: Warren Buffett și Viața ca Afacere de Alice Schroeder (una dintre cele mai bune cărți biografice)

Lasă-le copiilor tăi destul de mulți bani astfel încât să creadă că pot face orice, dar nu atât de mulți încât să nu mai facă nimic. – Warren Buffett
Warren Buffett, oracolul din Omaha, și-a desfășurat activitatea de business pe parcursul a peste 60 de ani. S-a remarcat prin viața simplă pe care o trăiește în ciuda averii sale imense, prin aderarea la un set de principii de business pe care le-a urmat de-a lungul întregii sale cariere și prin refuzul de a face speculații, preferând să investească în companii pe care le consideră sănătoase care vor avea o valoare bună și peste ani.
Prima regulă Warren Buffett: “Niciodată să nu pierzi bani“. Urmată de regula 2… “Niciodată să nu uiţi de Regula numărul 1.“
4. Churchill de Paul Johnson
Mulţumesc lui Dumnezeu pentru că întotdeauna mi-a oferit o a doua şansă spre a face lucrurile mai bine decât prima dată. – Winston Churchill
Churchill, omul care a condus destinele britanicilor într-unele din cele mai grele momente ale istoriei s-a remarcat drept omul politic care a stat drept și a apărat lucrurile în care credea.
Dispus să lupte până în ultima clipă și refuzând să accepte înfrângerea ca o posibilitate, Winston Churchill – deși nu s-a remarcat ca antreprenor – a întruchipat abilitățile de bază ale spiritului antreprenorial.
5. David Rockefeller – Memorii de David Rockefeller
Succesul în afaceri presupune pregătire şi disciplină şi muncă multă. Dar dacă nu eşti speriat de aceste lucruri, oportunităţile sunt mereu foarte mari. – David Rockefeller
Continuator al imperiului Rockefeller, David Rockefeller este singurul din familia Rockefeller a cărui biografie a apărut până acum în limba română. Cartea te introduce într-o lume fascinantă, una în care David luptă să se ridice la înălțimea a ceea ce a fondat bunicul său John D. Rockefeller.
Deși pe alocuri monotonă și deși David R este o personalitate cel puțin controversată, cartea te duce într-o lume a afacerilor de un alt nivel. Merită citită pentru cultură generală, iar când într-un final editurile românești vor binevoi să publice o biografie a lui John Rockfeller, musai de citit și ea (de ex versiunea lui Chernow, Titan).
6. Dintr-o bucată. Autobiografia celui mai admirat manager de Jack Welch
Să stârneşti entuziasmul angajaţilor cu privire la munca lor, aceasta este cheia către o afacere de succes. – Jack Welch
Jack Welch a condus destinele General Electric timp de 20 de ani și a dus la o creștere a valorii companiei cu peste 4000%. Admirat ca unul dintre cei mai apreciați manageri ai tuturor timpurilor, controversat în același timp. Dar până la urmă toți acești oameni au avut și criticii lor.
A instituit o nouă cultură corporatistă, a eliminat barierele de comunicare organizaționale și a schimbat modul în care funcționau marile companii.
7. Iulius Caesar de Nic Fields
Prefer să fiu primul om aici, decât al doilea la Roma! – Iulius Cezar
Chiar dacă nu a avut abilități antreprenoriale remarcabile (nici nu a avut nevoie, cu cea mai puternică armată a momentului în spatele său), Iulius Cezar s-a remarcat prin modul în care și-a construit imaginea personală, acel ceva ce noi îi spunem astăzi “brand personal”. Pe lângă geniul militar, Cezar a fost și un maestru al abilităților sociale.
A știut cum să se ridice prin rețeaua de legături și relații care exista la acel moment în Imperiul Roman, asta în pofida faptului că era nepotul lui Gaius Marius, coniderat dușman de către Lucius Cornelius Sulla.
Eu unul am citit biografia scrisă de Philip Freeman, care nu e disponibilă acum în română. M-au frapat 2 lucruri la Cezar, ambele abilități esențiale unui antreprenor: în primul rând ușurința sa de a își face aliați (și dușmani), în al doilea rând capacitatea sa de a lua decizii radicale, împotriva tuturor șanselor pe care le avea în fața sa.
și bonus, o a 8-a biografie:
8. Napoleon Bonaparte de Gregory Fremont
Comandantul trebuie să aibă atâta caracter cât şi inteligenţă. Oamenii care au multă inteligenţă şi puţin caracter sunt cei mai puţini indicaţi. – Napoleon Bonaparte
L-am inclus pe Napoleon datorită geniului său și unei aceleiași caracteristici pe care o vei găsi la majoritatea acestor oameni: puterea lor de a se ridica de la zero (sau din condiții care le erau potrivnice) și a schimba totul în jur, a influența profund istoria timpului său și a secolelor care au urmat.
Napoleon Bonaparte se remarcă prin destinul geniului care s-a născut în condiții modeste și prin puterea sa mentală a schimbat totul în jur. Același lucru l-au făcut – vei observa – majoritatea marilor antreprenori. În final însăși condițiile modeste în care s-au născut acești oameni au fost un element în favoarea lor. Și asta face din biografia lui una dintre cele mai interesante cărți biografice.
Alte cărți biografice recomandate
Dacă ești în afara țării sau preferi să citești în engleză iată alte câteva biografii ce merită citite:
- Empire State of Mind. How Jay-Z went from street corner to corner office, scrisă de Zack O’Malley Greenburg
- Povestea Mea de Michelle Obama
- Învățare de Tara Westover
- Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl
- Mănâncă Roagă-te Iubește de Elizabeth Gilbert
- Elon Musk de Ashlee Vance
- Cum să livrezi fericire de Tony Hsieh
- My Life and Work – An Autobiography of Henry Ford
- Walt Disney, An American Original
- The Autobiography of Andrew Carnegie
- Sam Walton: Made In America
- Știu De Ce Cântă Pasărea în Colivie de Maya Angelou
Sper că ai găsit în lista de biografii de mai sus idei despre ceea ce te interesează pe tine – lectură plăcută și cât mai multă inspirație!
În final îți recomand să asculți podcastul cu Robert Katai: