Nu uita niciodată că pielea se încreţeşte, părul încărunţeşte, iar zilele se transformă în ani… dar ce e mai important se conservă; forţa şi determinarea ta nu au vârstă.
Spiritul tău este cel care îndepărtează pânzele de păianjen. Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare. Dincolo de orice reuşită e o altă încercare. Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp… mergi mai departe atunci când toţi se aşteaptă să renunţi.
Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă astfel ca în loc de milă să impui respect.
Când nu mai poti să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată.
– Maica Tereza –
Sunt idei care ne schimbă viața pentru totdeauna. În acești ani în care am învățat și experimentat cele mai diverse sfaturi sunt câteva care m-au influențat în mod special.
Sfaturi evidente (acum că le știu), care uneori mi-au luat ani întregi să le fac parte din mine. Am inclus și câteva podcasturi la unele idei, podcasturi care te ajută să afli mai multe despre fiecare.
Cum să evoluezi zi de zi și să devii un om mai bun
1. Viteza de implementare a noilor obiceiuri
Când ai descoperit ceva nou care te-ar ajuta să devii mai bun, implementează-l imediat. Din secunda următoare dacă este posibil.
Nu amâna pentru “cândva”, ci implementează imediat un lucru odată învățat. Iar dacă iei o singură idee din tot acest articol, acesta să fie. Implementează imediat ceea ce ai învățat.
Am discuta cu Andrei Gligor despre performanță de top ca și sportiv în podcastul pe care l-am făcut cu el:
2. Stabilește obiective
Anuale, zilnice, săptămânale sau pe ani întregi. Dacă nu ai mai făcut asta începe cu ceva ușor. În ședințele de coaching pe care le susțin am descoperit că sunt destul de mulți oameni care nu au nici un obiectiv.
Și atunci începem cu ceva mic, așa cum îți recomand și ție: alege 3 obiective ușor de îndeplinit și care să nu necesite mai mult de 2-3 zile pentru a le bifa. Apoi alege alte 3 puțin mai grele. Dacă te ții de ele tot așa restul va fi istorie.
Nu uita să scrii fiecare obiectiv pe hârtie. Mai multe despre asta în podcastul cu Alex Cîrcei, fondatorul Waydev, sub titlul Când urmărești un obiectiv și ai o viziune lucrurile devin mult mai simple:
3. Creează-ți un cerc social care să te tragă în sus
Petrece cât mai mult timp în compania unor oameni mai evoluați ca tine. Oameni cu atitudine pozitivă, cu mai multă experiență ca tine. Oameni care te provoacă să evoluezi.
Care îți dau un șut în fund dacă e nevoie. Oameni care ar putea să-ți devină cândva prieteni, iar nu doar cunoștințe.
Fă networking și găsește acești oameni. Evită să petreci timp cu oamenii negativi care te trag în jos. Ascultă și podcastul cu Bogdan Băbălău Maghiar despre networking:
4. Și apropo de asta, fă diferența dintre prieteni și cunoștințe
Nu toți oamenii cu care ai făcut cunoștință îți sunt prieteni. Majoritatea îți vor fi doar cunoștințe și este OK așa. Dar cunoștințe nu este egal cu prieteni.
Cunoaște-ți prietenii adevărați.
5. Solicită feedback de la ceilalți
În mod constructiv și orientat pe ceea ce poți îmbunătăți, pe punctele tale forte, pe defecte la care mai ai de lucrat. De multe ori nu observi defectele personale, dar cei din jurul tău se vor bucura… să ți-l reamintească.
Cel mai greu aici este să și accepți acest feedback, fără a te explica, fără a te scuza. Sau – și mai rău – fără a îl ataca pe celălalt. Ți să vezi dacă este real.
Cere cunoștințelor/prietenilor să te caracterizeze și să îți spună care consideră că sunt punctele tale forte, punctele slabe, defectele majore etc. Iar apoi vezi care observații se repetă mereu.
Dacă 3 oameni diferiți îți spun că ai un anume defect ori ei sunt nebuni… ori chiar au dreptate. Ascultă și podcastul lui Paul Olteanu despre neuroștiința comunicării:
6. Trezește-te devreme
Ți-am mai dat sfatul ăsta de zeci de ori. O voi face de sute de ori în continuare. Știu că ai auzit deja că majoritatea oamenilor de succes au făcut asta. Să-i lăsăm însă la o parte.
Începe ziua de dimineață, iar prima parte a zilei (1-3 ore în funcție de cum poți) dedic-o la una dintre următoarele:
- Învață ceva care crezi că te va ajuta semnificativ peste ani. Spre exemplu acum câțiva ani o oră în fiecare dimineață o dedicam studiului blogging-ului. Orice avea legătură cu blogging-ul, conform unui plan stabilit de la bun început. Impactul a fost enorm, câțiva ani mai târziu (azi).
- Sau lucrează la cel mai important lucru care îți va afecta viitorul. Dacă vrei să scrii o carte, dedică o oră dimineața pentru scris. Ideea este să alegi ceva care tu consideri că îți va influența definitiv viitorul.
Observă că ambele opțiuni de mai sus se referă la obiective de termen lung, chiar de viață. Nu e vorba de ceva care îți va aduce beneficii imediate, ci ceva care deși îți va aduce beneficii mai încolo, vor fi beneficii de viață. Începe ziua astfel. Mai multe despre asta poți învăța de la Dan Luca, fondatorul mișcării 5AM:
7. Fă zilnic mișcare, chiar și pentru 10 minute
După mulți ani în care am încercat diverse sisteme și organizări, sunt mândru să spun că am reușit să fac mișcare în fiecare zi, imediat ce m-am trezit.
Mă trezesc dimineața, iar primul lucru pe care îl fac este să îmi iau un tricou pe mine, un pantalon scurt, adidași în picioare și ies să alerg. Doar apoi urmează toaleta de dimineață. Cele 15 minute cât alerg mă energizează, nu îmi consumă din energie. Dacă ai probleme cu a începe, îți recomand podcastul cu Alexandru Coman Începe și apoi lucrurile se vor așeza:
Mulți oameni nu fac asta pentru că au un sac plin de scuze. Așa că acum
8. Confruntă-ți scuzele pentru care nu faci mișcare
Fiecare avem un set de scuze gata făcute pentru a nu face mișcare. Există și o sumedenie de motive pentru care merită să faci mișcare.
Verifică-ți întâi scuzele și găsește rezolvare la fiecare. Apoi stabilește pași mici pe care să-i faci ca să te ții de mișcare. Poți învăța cum și-a depășit scuzele, a renunțat la sedentarism și a adoptat un stil de viață sănătos Andrei Roșu în podcastul său:
9. Antrenează-ți capacitatea de a fi creativ
Creativitatea și capacitatea de a găsi soluții alternative poate fi dezvoltată. Te va ajuta enorm dacă o faci.
Obișnuiește-te să cauți soluții diferite de cele obișnuite la problemele de zi cu zi. Și citește cartea “Gândirea Laterală” a lui Edward deBono.
Mai multe despre creativitate, în podcastul cu Petru Cuciuc, Art Director Amber Advertising, unde am vorbit despre creativitate și advertising:
10. Zâmbește
Des. Cât mai des 🙂
11. Citește zilnic
Găsește zilnic câteva minute în care să citești. Oricât de ocupat ai fi, 10 minute pentru citit tot găsești.
12. Evită să lucrezi pentru visurile altora
Evită să lucrezi la visurile altora, dacă nu ești sigur că asta vrei. Și dacă nu îți aduce un beneficiu direct.
Sigur, e normal să ajuți pe alții. Interesat sau dezinteresat. Dar de la a ajuta, pentru că tu ai dorit să alegi, până la a ajunge să faci munca altora pentru că ți-a fost jenă să refuzi … este o cale cam lungă. Mai ales dacă acea persoană are și beneficii concrete din efortul tău.
Nu îți consuma toată energia ca să faci munca altcuiva, dacă nu ești sigur că și tu ai satisfacții din asta. De preferat satisfacții concrete. Despre cum să depășești obstacolele și să aduci pasiune în ceea ce faci am stat de vorbă cu Dragoș Barbălată în podcastul său:
13. Dezvoltă-ți în fiecare an noi obiceiuri de succes
În planul anual pe care îl scrii, definește câteva obiceiuri noi pe care vrei să le implementezi în anul ce vine.
Vezi articolul cu obiceiuri ale oamenilor de succes, din care alege 3-4 pe an. Dacă faci asta an de an, în câțiva ani vei ajunge nu departe. Ci foarte departe.
14. Inventează noi provocări prin care să treci
Expune-te mereu la mici dificultăți care să te provoace să faci un efort suplimentar pentru a reuși. Nu rămâne în starea de confort ce apare în lipsa provocărilor.
Este o metodă pe care o recomand în creșterea copiilor: să îi expui la mici dificultăți (suficient de mici pentru a fi realizabile, suficient de mari pentru a cere puțintel efort din partea lor) din când în când. Mai ales când urmează o recompensă.
Îi poți cere să își ducă jucăriile în cameră înainte de a pleca la joacă în parc. Sau să te ajute să faci curățenie. Deși nu e dificil, totuși îi învață cu mici dificultăți, mici provocări.
Când va fi mare, la apariția unei probleme reacția sa instinctivă fi să … se ocupe de ele, fiind obișnuit cu greutățile și cu provocarea.
La fel și pentru tine.
15. Devino mai eficient cu timpul petrecut online.
Email, Messenger, Twitter sau Facebook – toate sunt moduri excelente de a pierde vremea de dimineața până seara.
Sau moduri de a-ți petrece timpul în mod plăcut socializând și învățând lucruri noi. Diferența dintre ele constă în lucrurile cu care rămâi peste câteva luni. Din orele pe care le-ai petrecut azi pe Facebook, ce îți rămâne peste câteva luni?
Îți recomand să folosești timpul pe aceste platforme în reprize scurte: stai puțin, mai verifici ce a apărut, dacă e ceva ce te interesează. Apoi ieși și îți vezi de treburile tale. La modul general, despre cum să-ți gestionezi mai bine timpul poți învăța din podcastul pe care l-am făcut cu Remus Bălan:
16. Întărește încrederea pe care o ai în tine însuți
Încrederea în sine este un alt “mușchi” care poate fi dezvoltat. Te las să citești cum în articolul despre cum să îți dezvolți încrederea în tine și în forțele tale, unde am detaliat subiectul și vei găsi mai multe idei.
17. Treci de la studiu la ACȚIUNE
Oricâtă lectură ai face, ea nu are prea multă valoare dacă nu o transformi în ceva concret.
Ceva palpabil.
Iar asta se face prin acțiune, prin implementarea imediată a studiului în practică. Adică prin acțiune efectivă. O recomandare foarte bună în acest sens este podcastul pe care l-am făcut cu investitorul Dragoș Nicolaescu, Cea mai bună cale de cunoaștere este acțiunea:
18. Dacă îți urăști jobul, schimbă-l
Punct. Dacă nu îți place de nici un fel, caută altceva. Sau începe o afacere. Nu îți recomand nici să îți dai demisia pe principiul “oi vedea eu ce oi găsi“. Pentru că mâine o să ai oricum facturi de plătit.
Începe cu pași mici și caută un alt job, până îl găsești.
Îți recomand să citești cartea “Săptămâna de lucru de 4 ore“, scrisă de Timothy Ferriss
19. Redu drastic timpul pe care îl petreci în fața televizorului
Nu îți recomand să renunți complet la televizor. Televizorul în sine nu este ceva rău. Modul în care noi îl folosim îl poate transforma în ceva dăunător.
La fel e și cu banii despre care se spune că “sunt ochiul dracului“: nu banii sunt ceva rău, ci ceea ce fac oamenii cu ei poate fi rău. Sau nu.
Am divagat de la subiect. Părerea mea este că televizorul ar trebui folosit pentru relaxare sau pentru a ne cultiva. Există o sumedenie de filme bune pe care le poți vedea la televizor (vezi lista celor 100 de filme bune motivationale pentru idei), există o sumedenie de emisiuni și canale bune pe care le poți urmări.
Emisiuni precum “Fata lui tata“, “Fermier caut nevastă” etc nu se încadrează printre ele. Nici știrile de la ora 8, alese special pentru a șoca.
Nu spun acum că ar trebui neapărat să nu te mai uiți la astfel de emisiuni. Ci că ar trebui să fii selectiv la ce urmărești la TV, iar nu să te uiți la ce se nimerește să fie pe ecran.
Și când vei face asta, automat vei reduce drastic timpul în fața televizorului. Dacă te preocupă modul în care îți petreci timpul și cum poți să-ți gestionezi mai bine timpul, îți recomand să asculți podcastul lui Octavian Pantiș despre cum să ne organizăm timpul pentru a ne bucura de fiecare zi:
20. Fă astfel încât să ai o viață sexuală reală și sănătoasă
Un subiect pe care l-am evitat până acum, deși este esențial pentru o viață echilibrată. Și plăcută, desigur. Ideea de bază este să ai o viață sexuală reală și satisfăcătoare (peste 18 ani, asta ca să nu fie luat de bun sfatul prea devreme).
Se poate învăța cum. Practica, evident, ajută cel mai mult.
21. Evită să te sabotezi singur
Autosabotajul este, în câteva cuvinte, orice acțiune prin care îți pui singur bețe în roate. Din neatenție sau din teama/dorința de a nu reuși. Vezi când și cum faci asta.
Apoi caută să îl mai faci.
22. Devino din nou tânăr în prezența copiilor
Joacă-te cu copiii. Stai alături de ei și redevino copil pentru câteva clipe. Reamintește-ți ce înseamnă asta și hrănește copilul din tine.
23. Iubește
Și iubește. Mult.
Tu ce faci ca să devii un om mai bun? Ce ai putea face de acum încolo?