Am scris un scurt ghid de realizare a obiectivelor. Sau altfel spus, cum punem în fapte lucrurile pe care ni le stabilim drept obiective? Este un proces în șapte pași, în care am vrut să pun accentul pe motivația din spatele obiectivului, pe asumarea sa și pe transpunerea lui în realitate prin muncă.
Șapte pași simpli ca să îndeplinești orice obiectiv
1. Ce vrei?
Înainte de toate, ce vrei să obții? Poți să-ți dai seama de asta formulând totul clar, specific și cu un număr minim de cuvinte?
Dacă l-ai spune unui copil de zece ani, el ar înțelege ?

2. De ce?
Acum vine a doua parte: de ce anume vrei să realizezi acest ceva? E ceva care înseamnă mult pentru tine sau e un moft de moment?
Pentru că, dacă e să-l și realizezi, va trebui să muncești pentru asta și nu o să meargă dacă nu ai o motivație interioară (sau intrinsecă).
Adică să existe un “de ce” intern (intrinsec), care să nu aibă neapărat legătură cu lumea exterioară. Ci mai degrabă cu satisfacția ta și în mai puțină măsură cu recompensele exterioare pe care le vei primi ca urmare a realizării obiectivului (motivație extrinsecă).
Asta te va ajuta să rămâi încrezător și în cazurile în care recompensa finală nu va veni în forma în care ai visat-o inițial.
Nu înseamnă că motivația extrinsecă nu este bună, ci doar să fi atent la raportul intrinsec vs. extrinsec. Mai multe despre cele două, poți afla aici.
3. Scrie totul pe hârtie
Scrisul pe hârtie al obiectivelor le dă o primă formă fizică. Astfel ele trec din spațiul mental, al gândurilor noastre, în cel fizic. Le vedem, scrise negru pe alb.
Ca urmare, următorul pas este de a pune pe hârtie obiectivul. Clar, specific, orientat spre ceva concret și palpabil. Folosind numărul minim de cuvinte necesare.
Eu prefer să nu fac asta pe telefon, nici pe tableta ori PC. Ci cu creionul pe hârtie. Îmi conferă o mai bună productivitate personală.
4. Care sunt pașii intermediari către obiectiv?
Acum e momentul să schițezi un plan de acțiune. Pentru asta, gândește-te care sunt pașii pe care trebui să-i faci ca să-ți atingi obiectivul?
De exemplu, am vrut să alerg un maraton. Așa că mi-am propus:
- să ies în parc și să alerg de 2-3 ori pe săptămână (orice distanță)
- după ce realizez asta, să alerg de 1-2 ori pe săptămână ture de un kilometru
- apoi ture de doi kilometri
- apoi trei, patru și în final cinci kilometri
- să alerg la un cros (cinci kilometri) ca să “oficializez” faptul că pot alerga ture de cinci kilometri
- să termin un semimaraton (app. 21 kilometri). Pentru asta am alergat șapte, nouă, apoi zece kilometri. Au urmat 12, 15 etc. Câte 500 de metri suplimentari în fiecare săptămână. În primăvară am terminat un semimaraton.
- Urmează un maraton anul viitor, pentru care voi începe antrenamentul la începutul anului. Pas cu pas.
Un alt exemplu. Să presupunem că vrei să renunți la unele obiceiuri negative și să le înlocuiești cu altele mai bune. Mai concret vrei să ai o alimentație sănătoasă. Posibili pași intermediari ar putea fi:
- să vezi cum mănânci acum. Începe un jurnal alimentar, unde să notezi tot ce mănânci și ora.
- să vezi ce înseamnă să mănânci sănătos. Poți începe cu articolul despre asocierea alimentelor sau cel despre obiceiurile de alimentație sănătoasă.
- să găsești comunități de unde poți învăța mai multe despre subiect
- să renunți la alimentele nesănătoase, înlocuindu-le treptat cu altele mai sănătoase
- să scrii despre problemele pe care le întâmpini în comunitățile pe care le-ai găsit , pentru ca alții să le evite
- etc
La final vei avea în față un plan de acțiune.>
5. Vizualizează obiectivul odată realizat
Reprezintă totul: desenează obiectivul tău final, gata realizat. Dacă nu ești extraordinar la desen – cazul meu – găsește o imagine care să reprezinte ce vrei tu să atingi. Poți eventual modifica poza ca să apari și tu în ea.
Acum pune-o undeva în fața biroului tău sau într-un loc în care să o vezi cât mai des.
6. Identifică scuzele
Ce scuze îți creezi pe parcurs? Cum le poți depăși, ca să nu te mai sabotezi singur? Îți recomand cartea Fără scuze, a lui Wayne Dyer. E foarte bună.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Călin Biriș:
Nu ignora acest pas, te poate ajuta să scapi de balastul inutil.
7. Treci la treabă, cu primul pas
Iar acum cel mai important lucru: fă primul pas. Apoi al doilea. Dă-te jos din pat și treci la treabă, ca să realizezi ceea ce visezi. Altfel, e doar lectură.
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness:
Iar o altă recomandare este Octavian Pantiș, autor Musai List despre cum să ne organizăm timpul pentru a ne bucura de fiecare zi: