ÎMI AMINTESC ȘI ACUM prima oară când m-am dat cu bicicleta. Era într-o zi de vară, cu mulți ani în urmă. Tatăl meu a venit să mă ia de la școală, pedalând pe un Pegas (pentru cei care nu știți era un model de bicicletă cu șaua lungă de pe vremea comuniștilor). În prima clipă l-am privit uimit, atât pentru că arăta caraghios pe bicicletă, cât și pentru eu habar n-aveam cu ce se “mănâncă” mersul pe bicicletă.
Când m-am urcat la rândul meu pe “bolid” am pedalat de câteva ori și am căzut. Ori cădeam, ori tatăl meu prindea bicicleta. Mergeam încântat pentru alte câteva clipe și… cădeam din nou.
Am realizat mai încolo că dacă stau cuminte și nu sar încântat în timp ce pedalez, bicicleta devine tot stabilă. Și tot așa până când – fascinat și cu zâmbetul pe buze – am reușit să cobor panta spre blocul nostru.
Cele 11 Principii ale Învățării sau ale Deprinderii unui nou Obicei
Când învățăm ceva nou avem ridicări și căderi, la fel ca mersul meu pe bicicletă. Nu reușim să fim foarte buni din prima clipă, iar asta este OK. Am observat totuși de-a lungul timpului o serie de principii esențiale când vine vorba de a învăța a ceva nou.
Principiul nr. 1: Începe cu porțiuni mici
Multă lume când vrea să învețe ceva nou parcurge cantități imense de informații în speranța că astfel ar învăța rapid. Tot ce reușesc este să se supraîncarce cu multe date pe care nu le folosesc în practică și nu le integrează în bagajul de cunoștințe deja existent.
Ar fi excelent să ai un plan înainte și să te ții de el. În realitate atunci când învățăm ceva nou nu avem mereu un plan de acțiuni care să stabilească și cum vei realiza acel obiectiv. Dacă te muți în altă țară și începi să înveți o limbă străină probabil nu vei avea un plan exact despre cum vei face asta. Vei începe cu primele cuvinte, le vei exersa, le vei folosi pe stradă, la magazin sau altundeva. Nu o să înveți din prima zi 2000 de cuvinte noi (sper, pentru binele tău).
Așadar, învață în bucăți mici pe care să le poți folosi cât mai repede. Concentrează-te pe treapta din fața ta, învață cum să o urci și doar după ce ai trecut de ea mută-ți atenția la următoarea treaptă.
Pentru că nu e nevoie să vezi întreaga scară ca să o poți urca. Începe cu prima treaptă.
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness:
Principiul nr. 2: Leagă ceea ce înveți de lucruri pe care le cunoști deja
Îți este mult mai ușor să dezvolți un obicei nou atunci când îl integrezi în ceea ce ești tu deja. În studenție am vrut să învăț limba daneză. Colaboram pe atunci la o organizație care avea legături cu Danemarca, așa că am zis să încerc. Nu am reușit nici până azi să vorbesc limba care are o pronunție cumplită. Dar am învățat relativ rapid să scriu și citesc în daneză, a cărei gramatică și cuvinte seamănă foarte mult cu germana și engleza pe care eu le știam deja.
Similar, când vrei să-ți formezi un nou obicei integrează-l cumva între lucrurile pe care le cunoști. Vezi cu ce altceva seamănă, cum poți să folosești noul obicei în alte situații. Cum poți crea legături mentale între ce este proaspăt în mintea ta și ceea ce există deja acolo?
Principiul nr. 3: Orice act de învățare are și căderi
În prima fază vei cunoaște mai mult și vei aplica ce ai învățat (sper). De multe ori există și o a doua etapă în care lucrul tocmai ai învățat se suprapune peste vechile tale obiceiuri și începi să ai rateuri și căderi.
Aici te vei simți inconfortabil, mai ales că informațiile nou învățate nu numai că nu-ți vor aduce rezultate mai bune, ci dimpotrivă vei avea rezultate mai proaste decât până atunci. Majoritatea oamenilor renunță aici și revin la vechile obiceiuri.
Asumă-ți de la bun început că există și căderi, iar când apar tratează-le ca pe o etapă temporară prin care vei trece pentru a evolua. Mergi mai departe.
Principiul nr. 4: Învață de la alții mai buni ca tine
Caută persoane care sunt mai bune decât tine în ceea ce vrei să înveți. Nu e nevoie să fie maeștri, dar să fie măcar cu puțin mai buni decât tine.
Petrece timp cu ei, pune-le întrebări, învață de la ei. Plătește-le o cafea, un prânz: sunt bani bine investiți, vei avea ocazia să ai acces direct la mintea lor, la aparatul lor de concepte și idei despre viață.
Dacă nu găsești fizic astfel de oameni, caută comunități de persoane pasionate de același subiect. Observă comunitatea și identifică pe cei care par să se priceapă cu adevărat (să fie mai buni decât tine).
Vezi și lista de cursuri online, de obicei în jurul acestora există comunități online deja formate. Caută acolo pe cei care se pricep mai bine decât tine și trimite-le mesaje prin care să le ceri sfaturi la problemele concrete de care te izbești. Majoritatea vor fi bucuroși să te ajute. Învață de la ei.
Principiul nr. 5: Testează, testează, testează!
Fii deschis să testezi idei noi, concepte noi, moduri noi de a face lucrurile. Privește noile lucruri pe care le încerci drept teste. Testezi să vezi dacă mersul pe bicicletă, pedalând pe o singură pedală, te ajută sau te încurcă. Apropo, în copilărie testul făcut de mine a ieșit prost și am concluzionat că e mai bine să folosesc ambele pedale.
Când începi ceva nou nu privi lucrurile dual: ori e succes, ori este eșec. Privește-le ca pe un test: vezi ce se va întâmpla, cum evoluează și dacă te ajută sau te încurcă. Nu o să ai mereu siguranța că va merge bine, dar vei avea siguranța că înveți ceva nou.
Mai este un alt aspect: de obicei abordările bazate pe un fir logic duc la anumite rezultate planificate. Există și excepții, mai ales situațiile care includ alți oameni, cu implicări emoționale. În astfel de situații abordările ce par lipsite de o logică anume pot aduce rezultatele dorite. Testează!
Principiul nr. 6: Focus pe ceea ce înveți din greșeli
Unul dintre principiile de bază ale NLP (programarea neuro-lingvistică) spune că nu există eșec, ci doar feedback.
Prea multă lume când eșuează face același lucru: renunță complet. Concentrează-te pe ceea ce nu a funcționat, de ce și cum îl poți îmbunătăți. Testează o nouă abordare, o alta, șamd. Pur și simplu ai primit feedback și ai învățat ceva ce nu funcționează.
Dacă vei aborda astfel eșecurile faci ca succesul tău să devină inevitabil: cu fiecare nouă greșeală pe care o faci înveți ceva nou, devii mai bun și te apropii de succes.
Pe măsură ce privești eșecurile ca feedback, fiecare eșec te duce tot mai aproape înspre succes.
Principiul nr. 7: Folosește emoțiile pentru a integra noile deprinderi
Ți s-a întâmplat vreodată la școală să fi fost scos la tablă, cu lecția neînvățată? Toată clasa să se amuze pe seama ta, inclusiv profesoara, iar ție să-ți fi venit să intri în pământ?
Imaginează-ți aceeași situație, dar de data aceasta ești singur în clasă, nimeni nu te observă și nu ai nici cea mai mică emoție. Care dintre cele două situații ți-o vei aminti peste ani? Dacă ești ca majoritatea oamenilor probabil prima. Pentru că aceea are emoții asociate, emoții care te fac să o reții.
Experiențele care te fac să te simți bine sau rău (îți creează emoții) le reții mai ușor și pentru mai mult timp.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
Principiul nr. 8: Ești unicul responsabil pentru tot ce trăiești
Când ceva nu merge bine tendința uneori este de a căuta vinovații. Când ție nu ți-a mers ceva, concentrează-te pe ceea ce poți face tu ca să evoluezi, iar nu pe a căuta cine este vinovat pentru eșecurile tale. Chiar și când există alte persoane care te-au influențat.
Privește-te ca și cum TU EȘTI SINGURUL RESPONSABIL PENTRU EȘECURILE TALE (observă că am spus responsabil, nu vinovat). Iar dacă vrei să le transformi în succes, vei avea nevoie ca TU să schimbi ceva la tine sau la lume, nu lumea din jurul tău să se schimbe.
Așa că de ce să îți pierzi vremea dând vina pe altcineva? De ce să te frustrezi pe alții? Conștientizarea faptului că tu ești singurul responsabil îți oferă puterea totală de a-ți controla viața. Tu ești responsabil, tu ești și în control. Nu altcineva.
Principiul nr. 9: Izolează factorii de succes
Când ai reușit ceva, gândește-te ce te-a dus la acel succes și cum ai făcut asta. Analizează și izolează factorii care ți-au adus succes, iar apoi folosește-i în alte situații unde ei te pot ajuta să obții succesul cu mai puțin efort.
Principiul nr. 10: Cei din jur te vor dezaproba
De multe ori când faci schimbări radicale cei din jurul tău pot reacționa negativ. Nu e vorba că ar avea neapărat ceva împotrivă, ci e vorba de lucruri cu care ei nu se simt confortabili 100%. Ca urmare e posibil să devină reticenți la ideile tale.
De-a lungul timpului am întâlnit destui oameni care mi-au spus că un blog e inutil, că trezitul de dimineață nu a ajutat pe nimeni vreodată, că cititul cărților nu e bun la nimic. Și lista ar putea continua.
NU căuta aprobarea celor din jur, mai ales dacă faci ceva nou cu care ei nu sunt obișnuiți. În mod normal reacția lor va fi una de dezaprobare. Tot ce ai nevoie este ca ceilalți să respecte alegerile tale.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Principiul nr. 11: Du la bun sfârșit ceea ce începi!
Și o ultimă idee: când te-ai apucat de ceva, du-l până la capăt. Nu căuta explicații și scuze ca să abandonezi. Dacă e important ține-te de el. Există o diferență între a fi perseverent și a renunța în mod conștient:
- Dacă e important pentru tine (pe baza rolurilor și valorilor tale personale) alegi să fii perseverent, iar când ai probleme insiști și mergi mai departe
- Dacă abandonezi, cel puțin să fie alegerea ta și să fie o alegere conștientă bazată pe niște rațiuni. Pentru că tu decizi că e mai bine pentru tine (pe bune, fără să inventezi scuze).
Indiferent ce faci, alege în mod conștient cum mergi mai departe. Multă lume nu face niciodată ceva care presupune un efort suplimentar, din comoditate sau teamă de eșec. Când ai ceva care contează și pe care vrei să-l duci la bun sfârșit, amintește-ți că poți să produci scuze sau rezultate. Dar nu ambele în același timp.
Există momente când vrei să înveți ceva nou, fie că e vorba de o limbă străină, să te trezești devreme dimineața, să fii asertiv, să mănânci sănătos, să începi unul dintre cursurile online, să-ți dezvolți încrederea în sine, sa te lasi de fumat sau orice alt obicei nou.
În astfel de momente începi cu mult entuziasm și ajungi în final să reușești sau nu. Diferența nu stă doar în cantitatea de energie pe care o depuni, ci și în modul în care înveți. Cele 11 principii de mai sus de vor ajuta să o faci cu succes.