PSIHOLOGUL SONJA LYUBOMIRSKY, în cartea “Cum să fii fericit” , descrie fericirea ca fiind 50% genetică (bazându-se pe studiile cu gemeni), 10% dependentă de situațiile prin care trecem, iar 40% definită de acțiunile noastre.
Astfel, trage ea concluzia, doar un 10% din gradul nostru de fericire depinde de cât de bine sau greu ne este într-un anumit moment. Și cel puțin 40% este definit de noi și comportamentele noastre.
Dar care este cel mai important lucru ce ne asigură fericirea? Autorul Rolf Dobelli, spune că ei bine răspunsul este … nici unul.
“Nu știm ce ne face fericiți sau de succes,” continuă Dobelli autor al cărții The Art of Thinking Clearly, “dar știm ce distruge cu siguranță succesul“, continuă el.
Ideea principală este că ar trebui să începem cu simplificarea și îndepărtarea din viața noastră a ceea ce ne seacă de energie. De multe ori adăugând peste acestea lucruri noi reușim doar să ne încărcăm și mai mult, alergând mai departe de fericire, iar nu înspre ea.
Fericirea: 12 Lucruri pe care Oamenii Fericiți le fac Altfel
Iată 12 lucruri pe care am observat că oamenii fericiți le fac diferit:
Oamenii fericiți se pun pe ei înșiși pe primul loc
Dacă ai zburat cu avionul poate îți amintești că înainte de decolare are loc un scurt instructaj unde ți se spune ce să faci în caz de accident.
Când vine vorba masca de oxigen, la fiecare instructaj ți se va spune să procedezi astfel: “îți pui tu masca de oxigen pe față, și abia apoi ajuți pe cei din jur“. Indiferent cu cine ești lângă tine, procedura este aceeași.
Dacă te ajuți întâi pe tine, vei putea apoi să ajuți pe mult mai multă lume decât dacă te neglijezi. La fel este și în viața obișnuită.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Oamenii fericiți termină ce au început
Când încep ceva îl duc la bun sfârșit, atâta vreme cât proiectul are în continuare importanță pentru ei.
Se concentrează pe mai puține proiecte la un moment dat, proiecte pe care le duc la bun sfârșit. Astfel obțin rezultate concrete și experiență pe care ulterior le vor folosi pentru a construi alte proiecte. Pe care le vor duce…la bun sfârșit. Își construiesc succesele peste succesele anterioare.
Se preocupă într-o mai mare măsură de micile bucurii, iar nu de cele mari.
Nu trăiesc viața pentru câteva evenimente special, în restul timpului ei doar existând.
Viața este un șir de bucurii mărunte printre care se adună și situații mai intense. Dar fericirea se află doar în acele ocazii intense, ci în multele bucurii mici de fiecare zi – o cafea savurată de dimineață, o plimbare în parc cu copilul, joaca cu câinele sau 10 minute pauză.
Lucruri simple. Precum ar fi, de asemenea, un obiect de decor frumos pe care să îl ții în camera de zi. Găsești aici o sumedenie de idei în acest sens.
Oamenii fericiți sunt curioși și dispuși să iasă din limitele confortabile
Au mereu o atitudine de curiozitate față de ceea ce se întâmplă în jur, de joacă.
Ei iau în considerare idei noi, posibilități diferite de a exista față de cele pe care ei le cunoșteau. Iar asta nu e legat de fericire, ci de orice ai face în viață: încearcă noi idei, ca o joacă, să vezi “cum ar fi dacă”.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
Oamenii fericiți au “Chutzpah”
Zilele trecute am participat la o întâlnire de networking, iar unul dintre vorbitori, Dhyan, ne-a povestit despre Chutzpah.
Chutzpah (tot nu am reușit să învăț cum se pronunță) este un cuvânt ebraic care se referă la o atitudine de încredere în sine, tupeu și abordare optimistă a situațiilor. Să abordezi provocările cu încredere, comportându-te ca și cum ai trecut deja de ele.
Oamenii fericiți se înconjoară de alți oameni fericiți
Nu toate relațiile sunt egale, câteva devin speciale și ne aduc mai mult decât celelate.
Acordă atenție sporită unora dintre aceste relații. Acestea vor fi relațiile care le aduc lor cea mai multă satisfacție și împlinire. În articolul despre cum să-ți crești influența și cercul social prin networking găsești mai mult idei despre subiectul cercului social.
Oamenii fericiți își văd de treburile lor și nu-și bat capul cu problemele altora.
Un aspect comun oamenilor fericiți și a celor care obțin în mod repetat succes pe termen lung este că aceștia se concentrează în primul rând pe ceea ce vor ei să facă.
Ei sunt în mai mică măsură interesați de problemele celorlalți și în mai mare măsură de cum își pot construi lor înșiși o viață fericită. Aceeași situație despre care vorbeam mai devreme la folosirea măștii de oxigen în avioane: odată ce îți pui la punct propriile probleme ai ocazia să ajuți pe mai multă lume.
Oamenii fericiți își confruntă problemele și nu fug de ele
Când au o situație de care trebuie să se ocupe, o fac indiferent că le place asta sau nu.
Nu mereu facem doar ce ne place, iar în unele momente chiar dacă nu avem chef trebuie să ne vedem de treabă. În timp ce scriam acesta articol, de 4 ori până acum m-am oprit din scris și am căutat altceva de făcut. De fiecare dată am revenit imediat la scris, chiar dacă aș fi preferat să fac orice altceva. Și asta pentru că vreau să cresc blogul și să îl transform în ceva mai mare decât mine, iar pentru asta uneori e necesar să mă confrunt pe mine însumi.
Unul dintre “secretele” fericirii – să apari și să-ți faci treaba.
Oamenii fericiți fac alegeri și preiau controlul
Ei aleg dintre opțiunile pe care le au, chiar și atunci când nu sunt siguri pe ce cale să o ia.
Astfel, prin fiecare acțiune pe care o fac, ei preiau controlul asupra propriei vieți, trăindu-și acea “legendă personală” de care vorbește Paulo Coelho în cartea Alchimistul.
Oamenii fericiți își asumă întegral resposabilitatea pentru ceea ce li se întâmplă
Nu caută vinovații pentru ce nu a mers bine.
Nici nu intră în starea de martir sau cea de etern revoltat, ci își asumă consecințele, găsesc lecțiile pe care le au de învățat și evită să repete greșeala data viitoare.
Când ceva nu a mers bine, abordează situația cu întrebarea “ce ar trebui EU să fac data viitoare ca să nu se mai repete?“
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness:
Oamenii fericiți nu țin să aibă mereu dreptate
Chiar și atunci când au dreptate, ei nu țin să li se recunoască asta în public.
Acceptă că este în regulă ca ceilalți să fie de altă părere, că este normal să existe mai multe păreri pe același subiect, iar la final nu cine are dreptate contează, ci modul în care pot colabora și construi ceva.
Fericirea înseamnă doar să ai o sănătate bună și o memorie proastă.
– Albert Schweitzer–
Oamenii fericiți nu se agață de trecut
Trecutul este lecție, prezentul este cadou, viitorul este motivație.
Odată ce au învățat lecția din trecut, oamenii fericiți merg mai departe și nu se mai agață de el. Se despart de ceea ce nu mai are loc în viața lor, își trăiesc ziua de azi ca pe un cadou și sunt motivați de viitorul pe care îl au în față.
Autorul și psihologul Martin Seligman definește în lucrările sale 3 tipuri de fericire:
- Viața plăcută, o viață în care ai cât mai multe plăceri,
- Viața implicată, cea în care îți găsești trăirea în muncă, rolul de părinte, dragoste și timp liber,
- Viața cu sens, în care îți cunoști punctele tale forte și le folosești pentru un scop mai mare.
Fiecare poate avea sens sau nu în funcție de modul în care vedem viața acum.
Recomandări suplimentare
- Darurile Imperfecțiunii de Brené Brown
- Mica enciclopedie Hygge de Meik Wiking
- Sufletul Neînlănțuit de Michael Singer
- Martin Seligman – Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being
- În căutarea fericirii de Daniel Gilbert
- Mănâncă Roagă-te Iubește de Elizabeth Gilbert
- Proiectul Fericiri de Gretchen Rubin
- Gândire rapidă, gândire lentă de Daniel Kahneman
Ce părere ai tu despre fericire și cum crezi că poți deveni fericit? Pentru că momentan nu mai poți lăsa comentarii, postează acest articol pe Facebook sau pe blogul tău și scrie despre ce ai învățat aici.