Aveam 10 ani. Părinții mă mutaseră de la școala de cartier la un liceu din centru. Pe culoarele străine pentru mine, am descoperit într-o zi acea ușă mare pe care scria șters “BIBLIOTECĂ”.
Nu știu cum mi-a rămas încă în memorie senzația pe care am avut-o intrând atunci în sala cu tavan boltit, unde în spatele pupitrului se afla o doamnă ce mă privea zâmbind.
Am citit carte după carte din acea bibliotecă. Una după alta. De la cărțile mușchetarilor lui Dumas la aventurile lui Robinson Crusoe și – în anii de liceu – războaiele lui Asimov.
Continuate apoi cu comorile pe care le-am găsit la biblioteca județeană din Cluj. Ah, cât am săpat în arhivele lor!
Până la terminarea liceului am ținut o listă cu toate cărțile citite. Erau sute la acel moment. Apoi nu le-am mai ținut numărul. Estimez că am ajuns pe la câteva mii, cu un ritm obișnuit de 2-5 cărți noi pe care le citesc lunar.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Cum să citești o carte
M-am obișnuit să citesc aproape în fiecare zi. 20 de minute până la o oră. În majoritatea cazurilor non-ficțiune, deși mi-am propus să citesc mai multă ficțiune.
Din punctul meu de vedere cumpăr o carte pentru a învăța ceva din ea (nu se pun cărțile de ficțiune, unde o parte din observațiile care urmează nu sunt valabile). Nu sunt interesat să colecționez cărți doar ca să le am în bibliotecă.
Nici nu mă interesează în mod special dacă o voi împrumuta sau nu atcuiva. Am cumpărat-o pentru mine, nu pentru altcineva.
Când îmi dau seama că nu voi citi nicicând o carte deja cumpărată, obișnuiesc să o fac cadou. Sau o donez. Asta și pentru că oricum biblioteca îmi este deja plină și am nevoie de spațiu pentru cărțile ce le voi mai lua în viitor.
Contează cum arată o carte după ce ai citit-o?
Unii oameni colecționează cărți pe care nu le vor deschide tot restul vieții lor. Asta îmi amintește de promoțiile la cărțile Adevărul când – la Carrefour – lumea le cumpăra “la kilogram”. Poate pentru a le “lăsa” moștenire copiilor, poate pentru a avea o bibliotecă plină. Și – de obicei – insistă ca acele cărți să arate mereu impecabil. Precum un bibelou pe care la câteva luni îl ștergi de praf.
Considerând cele scrise mai sus, nu sunt interesat ca după ce am terminat o carte ea să arate neapărat impecabil pentru generațiile viitoare. Așa cum scriam în prefața cărții mele “Arta Dezvoltării Personale“
Scopul unei cărți este să te schimbe. Să te atingă. Altfel nu se justifică să o deschizi.
Pentru asta ai nevoie să extragi cele mai importante idei și concepte dintr-o carte, iar nu doar să o termini de citit. Iar ca să faci asta e nevoie să citești interactiv:
- Să marchezi pe carte ideile importante (cu un pix sau evidențiator).
- Să faci notițe pe carte cu ceea ce ai înțeles tu sau ce ai de adăugat la ideile explorate.
- Să-ți faci semne de carte (sau să lipești post-it-uri) la porțiunile pe care vrei să le revezi ulterior.
- Să notezi într-un caiet separat ideile principale pe care vrei să le aplici.
Eu unul scriu, subliniez, desenez, colorez pe carte fără să preocup prea mult despre cum va arăta ea la final. Ce mă interesează este să învăț din ea, să o ajut să mă schimbe. Este o chestiune de respect față de carte: o cumpăr ca să o păstrez de bibelou în biblioteca mea sau ca să o folosesc la maxim?
Citirea interactivă
Obișnuiesc să citesc interactiv. Pe scurt asta înseamnă că
- Răsfoiesc cartea înainte de a o începe (precitire)
- Citesc și iau notițe (marchez) direct pe carte sau într-un caiet separat
- Sumarizez notițele în 5-7 idei importante ale cărții. Aproape orice carte poate fi concentrată la un număr de câteva idei pe care este ea construită.
- Folosesc aceste idei în viața mea
În continuare îți voi detalia pașii procesului, astfel încât TU să îl poți folosi și particulariza la experiența ta.
1. Precitirea cărții
Înainte de a citi cartea începe cu o precitire a ei. Scopul este să te familiarizezi cu conținutul cărții, să descoperi dacă există capitole care nu te interesează și le poți sări, care este în general modul de tratare a subiectului de către autor.
Asta înseamnă să răsfoiești cartea, să citești coperta față-spate, să parcurgi cuprinsul și să vezi care este fluxul în care a fost tratat subiectul cărții pentru ca atunci când tu citești cartea să îți fie ma ușor să înțelegi cartea. Fără a intra în detalii.
Pe măsură ce răsfoiești fii atent la elementele cu o densitate mai mare de informații: tabele, grafice etc. Acestea sunt o sinteză a porțiunilor de dinainte și după ele.
În același timp, acum alegi care porțiuni din carte le poți sări complet. Spre exemplu, la o carte despre cum să folosești Microsoft Word probabil nu te va interesa să citești primul capitol despre istoria Microsoft. Nu e relevantă în acest context, mai ales dacă e vorba de 50 de pagini din cele 250 de pagini ale cărții. Elimini tot ce nu prezintă interes pentru tine: în cazul acesta vrei să înveți să lucrezi eficient cu Word.
Deseori primele capitole sunt introductive și nu conțin neapărat idei importante. Poți să le sari, mai ales dacă ai cunoștințele de bază despre subiectul dezvăluit.
Citești cartea ca să înveți ceva sau doar ca treci de fiecare pagină?
2. Citirea propriu-zisă
După ce ai parcurs cartea începi să o citești propriu-zis. Cu primul capitol, iar apoi celelalte unul după altul.
Înainte de a citi capitolul propriu-zis, fă o precitire a fiecăruia – vezi rapid ce subcapitole are, ce idei importante sunt evidențiate, verifică porțiunile care sintetizează ideile. În mare, fără a intra în detalii. Scopul acestei părți este ca atunci când citești să ai idee despre elementele ce vor urma. Te va ajuta să le înțelegi mai ușor când le vei citi.
Acum citește capitolul propriu-zis. Marchează pe carte ideile importante. Cu un pix, creion, evidențiator, fără a te preocupa cum va arăta cartea. Notează între paragrafe sau pe margine. Scrisul este un proces care te ajută să integrezi în mintea ta ceea ce tocmai citești.
Termină de citit astfel întreaga carte. Pe măsură ce citești, acordă din nou atenție sporită porțiunilor care conțin o densitate mai mare de informații: tabele, grafice, elemente care sumarizează conținutul unui capitol.
3. Sumarizarea cărții și extragerea ideilor esențiale
Până acum ai făcut ceea ce face majoritatea oamenilor când citește o carte. Odată terminată ultima pagină, închide cartea și o pune pe raft.
Când ai terminat de citit cartea vine momentul să folosești ideile pe care le-ai învățat. Altfel, vei face doar lectură.
În acest moment ar trebui să ai deja o serie de notițe și idei adunate în direct pe carte sau într-un caiet separat. Începe acum să faci o sinteză a acestora. Un fel de conspect al conspectului. Parcurge-le și notează separat cele mai importante idei, mai ales dacă le poți și folosi cât mai rapid. Adună 1-2 pagini cu idei.
Apoi ia aceste 2 pagini si reorganizează-le astfel încât să rămâi cu 5 idei principale. Dacă sunt mai multe, redu numărul lor.
4. Implementarea a ceea ce ai învățat
Din aceste 5 idei alege una singură pe care o poți implementa imediat și o poți folosi cât mai curând. Care este cea mai importantă idee pe care ai învățat-o din carte și o poți folosi și tu?
Procesul de învățare
Procesul de învățare are loc în etape. Există mai multe modele care descriu asta, modelul care mie unuia mi-a plăcut cel mai mult este cel oferit de programarea neuro-lingvistică (NLP) și care descrie excelent modul în care mintea învață:
- Incompetența inconștientă: Faci ceva, o faci greșit și nici măcare nu știi că greșești.
- Incompetența conștientă: Faci ceva și greșești. De data aceasta ești onștient că nu faci bine, dar încă nu ai găsit o soluție.
- Competența conștientă: Ai învățat să faci ceva bine, obții rezultate și o faci concentrat mereu pe acțiunile tale.
- Competența inconștientă: Faci bine, fără să te mai gândești la ceea ce faci, vine natural.
Concentrează-te pentru o perioadă (1-2 luni) pe folosirea acestei o idee. Lucrează ca să o aduci de la stadiul de incompetență conștientă (depui efort și atenție ca să folosești ideea) la cel de competență inconștientă (o folosești fără un efort conștient).
Odată ce a devenit obicei, rutină, alege o alta și concentrează-te pe ea până devine parte din tine.
Cum poți face din citit o experiență plăcută
Iată câteva sfaturi finale ca să faci din citit o experiență pe care o vei savura de fiecare dată:
- Citește cărți pe care vrei și îți place să le citești. Dacă nu îți place o carte, dar e musai să o faci (se mai întâmplă), atunci caută aspectele interesante, captivante din ea. Sau ceva care să îi dea sens, să te mențină atent și să ieși din zona “citesc pentru că sunt obligat“.
- Caută anumite locuri care fac experiența cititului plăcută – în sala de lectură a unei biblioteci (o listă de biblioteci ai aici). Sau într-un parc, grădină, în natură.
- De asemenea poți asculta niște muzică de relaxare și ambientală. Sau poți lua un ceai, o cafea lângă tine. Să faci spațiul în care citești mai plăcut, să asociezi cititul cu emoții pozitive.
- Ține cont și de perioada din zi în care citești. Dacă obișnuiești să te trezești devreme de dimineață, primele ore ale zilei sunt perfecte pentru citit. E liniște și nu te deranjează nimeni. Alți oameni preferă să citească seara înainte de culcare. Vezi cum ți se potrivește ție.
- Înainte de a citi orice carte vezi cum este ea recomandată de oameni care citesc cărți bune și care îți pot sugera cărți ce merită citite. Pe contul meu de Goodreads am mai multe liste cu cărți. Alte liste ai aici: cărți biografice, cărți de educație financiară, cărți de managementul timpului, cărți inspiraționale sau cărți esențiale de dezvoltare personală.
- Am scris și un articol mai vast cu sfaturi despre cum să găsești cărți bune la cel mai bun preț aici.
- Când găsești un autor care scrie foarte bine, verifică ce alte cărți mai are pe subiect. De multe ori sunt interesante.
- De ce citești? Care sunt motivele pentru care tu o faci? Sunt mii de motive ca să citești o carte. Iată un clip video cu Lisa Bu care vorbește despre cărți care îți deschid mintea:
Recomandări
Pentru documentarea acestui articol am folosit în principal experiența personală. Ai mai jos alte câteva materiale care te ajută să înveți să citești mai bine:
- FotoCitirea. Cum să citești o carte în 7 minute, carte publicată de Paul Scheele
- Cum să citești o carte – carte scrisă în anii ’40 de Mortimer Adler (un clasic cu sfaturi excelente despre cum să citești și înveți)
- Breakthrough Rapid Reading, carte scrisă de Peter Kump
- Colecția de rezumate de cărți publicate de mine aici
Recomandări de cărți
Ficțiune
- Hoțul de Cărți de Markus Zusak
- Povestea Pescărușului Jonathan Livingston de Richard Bach
- Oamenii Fericiți Citesc și Beau Cafea de Agnes Martin-Lugand
- Alchimistul de Paulo Coelho
- Acolo Unde Cântă Racii De Delia Owens
Nonficțiune
- Bulgărele de Zăpadă de Alice Schroeder
- Steve Jobs – Biografia Autorizată de Walter Isaacson
- Mănâncă Roagă-te Iubește de Elizabeth Gilbert
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci: