Promiteam în articolul despre rutina de dimineata, scris acum ceva vreme, că voi dezvolta subiectul. Săptămâna trecută am avut o extracție de amigdale (operație foarte simplă, apropo, dar destul de dureroasă ulterior) și doar acum am început să-mi revin puțin.
Și dacă tot am avut timp liber, zilele astea m-am gândit cum aș putea să-mi optimizez propria rutină de dimineață.
La începutul anului am făcut o modificare esențială, în sensul că am înlocuit în rutină timpul în care lucram la ceva important cu timp dedicat studiului și evoluției mele.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Am împins lucrul la cea mai importantă prioritate a zilei după ora 8 când îmi încep lucrul. Astfel principalul scop al intervalului 5-8 este să mă trezesc, să-mi setez o zi productivă și să lucrez la evoluția mea.
William Blake spunea: Gândește dimineața, acționează la amiază, citește seara și dormi noaptea.
Cum să-ți optimizezi rutina de dimineata
M-am gândit în continuare la câteva idei despre cum poate fi optimizată rutina de dimineață. Doar câteva lucruri care le poți prelua în propriul tău program:
- Rezervă-ți timpul de dimineață pentru dezvoltarea ta. Dimineața este pentru majoritatea oamenilor cea mai eficientă perioadă a zilei. Rezervă-ți acum timp pentru dezvoltarea și evoluția ta. Citește cărți bune, vezi clipuri video inspiraționale sau găsește alte moduri de a te dezvolta. Vezi și ebookul “101 idei de dezvoltare personală” pe care îl primesc gratuit abonații blogului.
- Poate ai tendința de a opri ceasul, după ce a sunat, și să te culci la loc. Cea mai simplă soluție pe care am găsit-o a fost să pun ceasul în altă cameră. Cât mai departe de mine. Suficient de departe încât să-l aud. Vezi și articolul despre cum am învățat să mă trezesc devreme.
- Atenție și la ce mănânci în seara precedentă. Asta te va ajuta sau îngreuna dimineața, când trebuie să te trezești. Învață – și aplică – acele câteva elemente simple care îți asigură un somn ușor.
- Ceea ce faci de dimineață, setează contextul zilei. Dacă vrei să ai o zi productivă, îți recomand să începi dimineața cu o atitudine care să încurajeze asta. Altfel spus, cum îți începi ziua, așa o vei avea. Acesta e unul dintre motivele pentru care rutina de dimineața este esențială în dezvoltarea personală și în managementul timpului. E greu să fii productiv toată ziua, dacă nu îți începi ziua productiv. Învață să-ți dezvolți în tine atitudinea productivității personale, acel “get the things done“. Pentru asta, învață să te motivezi singur, să-ți cauți acele element motivațional interior.
- Fă-ți un traseu pentru tot ce ai de făcut. Asta îți va câștiga timp suplimentar. Spre exemplu, eu știu că atunci când plecăm de acasă duc copilul la grădiniță, las soția în oraș, parchez într-o zonă anume unde de obicei găsesc rapid loc de parcare (asta poate fi o problemă în orașele mari, iar la Cluj este). Apoi merg spre birou. Știu traseul cel mai bun ca să pierd timp minim în trafic. Asta îmi dă timp suplimentar disponibil mai de dimineață. Dacă te deplasezi cu transportul în comun, de obicei autobuzele pleacă la anumite ore. Vezi care sunt și încadrează-te.
- Evită emailul la prima oră. Pur și simplu nu citi emailul până ajungi la lucru (după ora 8). Similar cu Social Media. Eventual o postare rapidă pe Facebook sau Twitter și apucă-te de ceea ce faci dimineața. Altfel, timpul de dimineață îl vei irosi în povești pe Facebook. Vezi și regulile pentru o mai bună folosire a emailului.
- Dacă tot am vorbit de Facebook și Twitter, fă-ți obiceiul să le folosești în reprize scurte. Verifici rapid ultimele postări apărute, eventual lași 1-2 like-uri, postezi ceva. Și l-ai închis! Fără excepție, nu lăsa Facebook deschis în fundal. Similar elimină tot ce îți face “zgomot” în fundal și lucrează concentrat.
- Eu dimineața îmi fac și programul zilei, aleg sarcinile de care mă voi ocupa. Ar fi mai bine să fac asta în seara precedentă, încă nu mi-am instalat acest obicei. Indiferent când o faci, nu uita să-ți stabilești cea mai importantă sarcină a zilei.
- Dacă poți, include și mișcare acum. De exemplu, să alergi 20-30 de minute. În cazul meu, eu nu pot alerga în zona unde stau, așa că prefer să fac asta după-masa ca să nu pierd timp cu deplasarea. Ar fi excelent ca dimineața să faci puțină mișcare zilnic, chiar dacă e vorba doare de câteva rutine de stretching.
- Observă-ți comportamentul de dimineață. Cum îți folosești timpul? Vezi că îți aduce rezultate concrete, pe termen lung? Sau e doar un timp în care faci lucruri? Obișnuiește-te să revizuiești periodic (lunar ar trebui să fie suficient) rutina pe care o ai dimineața. Optimizează mereu, adaugă noi elemente, renunță la elemente care nu simți că-ți aduc beneficii concrete.
- Ar fi excelent dacă ai include câte un element de pe fiecare direcție de dezvoltare personală. Chiar dacă e vorba doar de acțiuni mărunte, în timp se vor aduna și îți vor oferi o dezvoltare holistică și completă ca ființă (vezi și articolul cu cele 4 direcții de dezvoltare personală pentru detalii).
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness:
Acest al doilea articol despre rutina de dimineata, va fi urmat de un al treilea unde o sa vorbesc despre beneficiile trezitului de dimineață.
Până atunci însă, lasă-mi părerea ta despre ce ai citi mai sus. Ce alte idei ai tu pentru o bună rutina de dimineata și ca să începi ziua cu dreptul?