O problemă despre care am dat în sute de mesaje primite de la cititori sau pe chestionarul de pe blog este despre cum să-și păstreze motivația. Cum să se țină de ceva odată ce a început:
- Începe să alerge, mai ales că s-a făcut cald. Se ține de 3 ori, apoi renunță.
- Începe să mănânce sănătos. Sau un pic mai sănătos. După 2 zile revine la vechile alimente.
- Începe să citească. Apropo, felicitări pentru idee. Însă după 3 zile, în care a citit 30 de minute zilnic, abandonează cartea.
Nu mă refer neapărat la faptul că nu mai face acele lucruri. I s-a făcut poftă de o șaorma și decide că azi lasă salata la o parte și se împrienește cu șaorma, urmând ca seara să mănânce iar sănătos. A făcut o alegere conștientă.
Problema este când renunță la un obicei nou, fără a fi alegerea sa. Nici măcar nu realizează că a renunțat.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Trucuri motivaționale pentru clipele grele când nu știi încotro să o iei
Mai jos am pus cap la cap câteva idei despre cum să te motivezi când vrei să mergi mai departe, dar nu găsești acel impuls de care ai nevoie.
Încearcă-le pe rând și vezi care ți se potrivește ție cel mai bine:
- Începe cu obiective simple, relativ ușor de îndeplinit. Vorbeam săptămâna trecută despre cum să ne antrenăm și păstrăm concentrarea. La fel ca și capacitatea de a rămâne concentrați, automotivarea poate fi antrenată, poate fi întărită. Începe cu realizări mici care să-ți dea încredere în forțele tale.
- Ridică-te pășind pe succesele pe care le ai deja. Folosește aceste mici succese pe care le ai ca să realizezi altele mai mari. Rupe un obiectiv mare în altele mai mici, care fiecare se va constitui în tot atâtea succese pe care le vei atinge. Construiește-ți un drum spre obiectivul mare, trecând prin multe alte succese minuscule.
- Adoptă o atitudine de așteptare a problemelor. Altfel spus, e normal să apară probleme, până la urmă nu suntem perfect pregătiți pentru orice. Doar că în clipa în care apar probleme, avem tendința de a reacționa ca și cum ceva nu este în regulă. Iar de aici apare stresul și reacții exagerate. E normal ca lucrurile să nu meargă perfect din prima, li se întâmplă tuturor. Pur și simplu vezi ce nu merge bine, rezolvă-l și mergi mai departe. Problema este în regulă să apară.. Eh, atitudinea ta față de probleme, asta e ceea ce te demotivează. Sau cum spunea cândva Theodore Rubin “Problema nu este că apar probleme. Problema este să te aștepți să nu fie așa și să crezi că atunci când ai o problemă ceva nu e în regulă.”
- Declară public că vei face ceva. Folosește Social Media, blogul (dacă ai), spune-le prietenilor, colegilor, tuturor. De exemplu, spune-le că de mâine mergi zilnic la sală. Sau că îți iei concediu 2 săptămâni (ok, asta dacă o spui șefului e posibil să nu iasă chiar bine). Cu cât o declari la mai multă lume și cu mai multă convingere, cu atât mai bine. Acum nu mai poți să renunți ușor, te știe toată lumea. Cel puțin va trebui să fii prezent acolo.
- Află care sunt lucrurile ce te fac fericit. Alege câteva din ele și fă-le cât mai des posibil. Găsești câteva idei de început la capitolul despre inteligența emoțională.
- Păstrează un jurnal al evoluției tale. Poate fi sub forma unui jurnal obișnuit unde îți notezi gândurile de peste zi, poate fi sub forma unui jurnal de succese. Mai ales jurnalul de succese te poate ajuta să-ți regăsești motivația când totul în jurul tău pare să se prăbușească. Recent am recomandat cuiva să înceapă unul. Peste 2-3 luni de zile va avea în el o listă lungă de realizări, care-i vor dovedi că și-a folosit timpul în mod eficient. Nu uita să fii onest cu tine când scrii în jurnal.
- Începe cu sarcina cea mai grea. O recomand și ca o tehnică de productivitate personală. Când nu vrei să te apuci de ceva, începe cu cea mai grea parte a ceea ce ai de făcut. După ce vei trece de ea, restul îl vei rezolva mult mai ușor.
- Scrie un scurt plan legat de ceea ce vrei să realizezi. Rupe în etape întregul proces. De exemplu dacă vrei să alergi de două ori pe săptămână și ai tendința să nu te duci: alege cele două zile. Să zicem marți și vineri de la 7 seara. Scrie pe hârtie ce vei face marți când ieși de la lucru, astfel încât la 7 să fii în parc alegând de zor. Pas cu pas. Marți dimineața ia hârtia cu tine și bifează fiecare lucru pe măsură ce-l faci. Ține-te de plan. La fel cu ziua de vineri. Vezi și ghidul de realizare a unui obiectiv pentru idei pe tema asta.
- Bucură-te de lucrurile pe care vrei să le faci. Chiar dacă folosești tehnici de automotivare, nu are nici un sens să faci la nesfârșit ceva ce-i evident că nu-ți place. Dacă e musai să îl duci la capăt (o chestiune de interese), ok du-l până la capăt și evită să te mai implici în acttivități care-ți displac.
- Și legat de ideea precedentă: gândește-te serios care sunt motivele pentru care vrei să faci ceea ce faci. Nu are rost să faci lucruri doar pentru că le-ai început sau te-au interesat cândva. Interesele și traseul vieții ni se schimbă pe măsură ce înaintăm în viață. Asta o dată cu rolurile pe care ni le luăm, angajamentele asumate și – mai ales – valorile noastre. Ca urmare, dacă modul în care vezi viața din anumite puncte de vedere s-a schimbat, asta va duce și la schimbări legat de obiectivele tale. La unele este în regulă – chiar indicat – să renunți.
- Îmbrățișează-ți frica. Sau, altfel spus, simte frica și fă-o oricum. E o situație foarte întâlnită în public speaking: ai emoții să te urci pe scenă și folosești diverse tehnici ca să le reduci. Dar într-un final urci pe scenă și gata. Chiar dacă îți este teamă în continuare. Citește și cartea Fără scuze, de Wayne Dyer.
- Alătură-te unui grup online sau offline cu care să discuți progresele tale și lucrurile care te demotivează. Există grupuri de oameni pasionați de orice domeniu. Comunități formate pe grupuri/pagini de Facebook, forumuri. E suficient să cauți pe google “forum alergat” (în loc de alergat pune problema pentru care nu găsești motivație).
- Compară-te cu tine însuți, nu cu ceilalți. Evită să te compari cu alții care au rezultate mult mai bune decât tine, în special dacă asta îți provoacă sentimente negative. Mai degrabă compară-te cu ceea ce erai TU acum câțiva ani și concentrează-te pe evoluția TA pozitivă, pe succesele tale. Dacă ai ținut un jurnal de succese, acum îți va fi util. Dacă nu, e momentul să o faci.
- Găsește pe cineva care să te susțină și să te împingă înainte. Să te provoace să depășești zona de confort, chiar să-ți dea un șut în fund când bați pasul pe loc. Poate fi un coach pe care-l plătești, un trainer personal sau un prieten cu mai multă experiență de viață și o bună atenție la detalii.
- Asigură-ți o doză zilnică de inspirație. Idei sunt nenumărate: citate inspiraționale despre viață, clipuri video motivaționale, cărți inspiraționale, muzică care te inspiră, filme motivaționale. Vezi care se potrivesc ție cel mai bine. O colecție extensivă de materiale inspiraționale găsești pe pagina de Facebook The Reader (click aici pe butonul Follow).
- Găsește imagini care să reprezinte ceea ce vrei tu să realizezi. Dacă ești bun la Photoshop modifică-le puțin ca să apari și tu în ele. Pune imaginea pe desktop la calculator. Printeaz-o și lipește-o pe frigider, deasupra biroului sau în orice loc unde ai putea-o vedea (eu le lipeam și în mașină ca să le văd). Când treci pe lângă ele, acordă-i atenție pentru câteva clipe și vizualizează-te cum vei arăta tu atunci când vei reuși.
- Fă exercițiul cu patul de moarte. Imaginează-te că ești pe patul de moarte și prietenii vin să te vadă pentru ultima oară. Ce ai vrea să îți spună? Dar tu, ce ai vrea să îți spui? Ai făcut lucrurile care au contat pentru tine? Citește cartea “Încă o zi”, de Mitch Albom.
Care este experiența ta legată de motivație? Cum te motivezi tu când simți că ești pe cale să te dai bătut?