Subiectul neuroștiinței, în mod special al modului în care funcționează creierul uman, mi se pare fascinant. “Știința creierului” pentru oamenii obișnuiți – neuroștiința și neuropsihologia – ne permite să înțelegem cum luăm decizii, cum comunicăm și de ce ne comportăm în modul în care ne comportăm.

Cărți Despre Neuroștiință, Neuropsihilogie și Cum Funcționează Creierul
Am adunat aici mai multe cărți despre neuroștiință,neuropsihologie și cum funcționează creierul, cărți care sper să te inspire:
1. Secretele Creierului Uman. De ce pierdem cheile de la mașină, dar nu uităm cum să conducem și alte enigme ale vieții cotidiene de Sandra Aamodt & Sam Wang
Oricine crede că o persoană obeză ar putea deveni slabă pur și simplu urmând stilul de viață al unei persoane slabe, ignoră puterea sistemului de echilibrare a energiei sau a „termostatului de greutate” aflat în hipotalamus.
2. Creierul: Povestea Noastră de David Eagleman
Dacă ți-aș spune că lumea din jurul tău, cu culorile, texturile, sunetele și mirosurile sale bogate este o iluzie, un spectacol pus pentru tine de creierul tău? Dacă ai putea percepe realitatea așa cum este, ai fi șocat de tăcerea ei incoloră, inodoră, fără gust. În afara creierului tău, există doar energie și materie.
3. Cum ne Schimbă Dumnezeu Creierul de Andrew Newberg
Contemplarea religioasă și spirituală îți schimbă creierul într-un mod profund diferit, deoarece întărește un circuit neuronal unic care sporește în mod specific conștiința socială și empatia în timp ce supune sentimentele și emoțiile distructive.
4. Revelații Despre Creier. Povestea unui specialist în neuroanatomie care a suferit un accident vascular cerebral de Jill Bolte Taylor
La fel ca și copiii, emoțiile se vindecă atunci când sunt auzite și validate.
5. Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie de Oliver Sacks
Dacă cineva și-a pierdut un picior sau un ochi, știe că a pierdut un picior sau un ochi. Dar dacă și-a pierdut un sine – pe el însuși – nu o poate știi, pentru că nu mai este acolo pentru a știi.
6. De ce nu fac zebrele ulcer: Ce este stresul, cum ne îmbolnăvește și cum îl putem combate de Robert Sapolsky
Majoritatea oamenilor care fac mult sport, în special sub formă de atletism competitiv, tind să aibă personalități extravertite și optimiste. (Alergătorii de maraton fac excepție.)
7. Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm de Matthew Walker
Somnul este cel mai eficient lucru pe care îl putem face pentru a ne reseta sănătatea creierului și a corpului în fiecare zi – cel mai bun efort al Mamei Natură.
8. Gândire rapidă, gândire lentă de Daniel Kahneman
Inteligența nu este doar capacitatea de a raționa; este, de asemenea, capacitatea de a găsi materiale relevante în memorie și de a atrage atenția atunci când este necesar.
9. Creierul se transformă: Experiențele neuroplasticității de Norman Doidge
Creierul este un sistem mult mai deschis decât ne-am imaginat vreodată, iar natura a mers foarte departe pentru a ne ajuta să percepem și să luăm lumea din jurul nostru. Ne-a dat un creier care supraviețuiește într-o lume în schimbare schimbându-se pe sine.
10. Ipoteza Fericirii de Jonathan Haidt
Fiecare dintre noi crede că vedem lumea direct, așa cum este cu adevărat. În plus, credem că faptele așa cum le vedem sunt acolo pentru ca toți să le vadă, de aceea alții ar trebui să fie de acord cu noi. Dacă nu sunt de acord, rezultă fie că nu au fost încă expuși faptelor relevante, fie că sunt orbiți de interesele și ideologiile lor.
11. Conștiința dintr-o nouă perspectivă de Michael Graziano
Frica este atât de profundă, atât de irațională, atât de imediată, încât nu pot nici să mă îndoiesc de ea, nici să o examinez.
12. Muzicofilia: Povestiri despre muzică şi creier de Oliver Sacks
Muzica, în mod unic printre arte, este atât complet abstractă, cât și profund emoțională. Nu are nicio putere de a reprezenta ceva particular sau extern, dar are o putere unică de a exprima stări sau sentimente interioare. Muzica poate atinge inima direct; nu are nevoie de mediere.
13. Sinele. Construirea creierului conștient de Antonio Damasio
Cu toții ne-am trezit în această dimineață și am avut o întoarcere uimitoare a minții noastre conștiente. Ne-am recuperat mințile cu un simț complet al sinelui și un sentiment complet al propriei noastre existențe – totuși, nu ne oprim vreodată să luăm în considerare această minune.
14. Incognito. Viețile secrete ale creierului de David Eagleman
Imaginați-vă pentru o clipă că nu suntem decât produsul a miliarde de ani de molecule care se reunesc și se clatină prin selecția naturală, că suntem compuși din autostrăzi de fluide și substanțe chimice care alunecă de-a lungul drumurilor în miliardele de celule dansante, că miliarde de sinaptici fredonează conversații în paralel, că această vastă țesătură de circuite subțiri de microni rulează algoritmi nemaipomeniți în știința modernă și că aceste programe neuronale dau naștere luării deciziilor, iubirilor, dorințelor, temerilor și aspirațiilor noastre. Pentru mine, această înțelegere ar fi o experiență uimitoare, mai bună decât orice a fost propus vreodată în textul sfânt al oricui.
15. Mintea supraumană de Kristian Marlow, Berit Brogaard
Pentru a ajunge la zone noi, trebuie să vă scoateți creierul din zona sa de confort. Există diverse modalități de a face acest lucru, dar cred că cel mai ușor este antrenându-te într-un fenomen neurologic numit sinestezie, în care creierul face asociații neobișnuite între lucruri precum sunete, culori și emoții.
16. The Blank Slate: The Modern Denial of Human Nature de Steven Pinker
Nimic nu investește viața cu mai mult sens decât realizarea că fiecare moment al simțirii este un dar prețios.
17. Cum funcționează mintea de Steven Pinker
În fiecare moment alegem, conștient sau inconștient, între lucrurile bune de acum și lucrurile mai bune de mai târziu.
Alte recomandări:
Mai jos ai alte recomandări de cărți pe subiecte similare.
- Sex, Lies, and Brain Scans: How fMRI reveals what really goes on in our minds de Barbara Sahakian
- Subliminal. Cum ne Determină Inconştientul Comportamentul de Leonard Mlodinow
- Mintea tulburată: Ce ne spun ciudățeniile creierului despre noi înșine de Eric Kandel
- O Minte cu Totul Nouă: De ce right-brainers vor guverna viitorul de Daniel Pink
- Însușiri modificate: Știința și arta meditației de Daniel Goleman
- În atelierul de magie. Călătoria unui neurochirurg pentru a descoperi enigmele creierului și secretele inimii de James Doty
- Iraţional în Mod Previzibil de Dan Ariely
- Behave de Robert Sapolsky
- Dopamina. Despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul și creativitatea – și va hotări soarta omenirii de Daniel Lieberman
Vezi și: