Somnul este una dintre cele mai importante momente ale vieții noastre pentru că ne influențează semnificativ toate zonele vieții. Atât din perspectiva sănătății, cât și a vitalității, a sperenței de viață și multe alte aspecte descoperite de numeroase studii. Este și un aspect care mă preocupă, pe lângă nutriție, meditație, mișcare și alte câteva.
De aceea mi-am propus să studiez asta și aici am o listă de cărți despre somn și cum să ne odihnim mai bine astfel încât să dormim cât mai bine. Vezi ce ți se pare interesant,

1. Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm de Matthew Walker

Cu cât somnul este mai scurt, cu atât viața este mai scurtă. Principalele cauze de îmbolnăvire și deces în țările dezvoltate – bolile care paralizează sistemele de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea, demența, diabetul și cancerul – toate indică legături cauzale la insuficient somn.
2. Revoluția somnului. Cum să îți schimbi viața noapte de noapte de Arianna Huffington

Ajutându-ne să menținem lumea în perspectivă, somnul ne oferă șansa de a ne reorienta asupra esenței a ceea ce suntem. Și în acel loc de conexiune, este mai ușor ca fricile și preocupările lumii să dispară.
3. De ce visăm? Despre știinta, creativitatea și puterea transformatoare a viselor de Alice Robb

Motivul pentru care uităm cele mai multe dintre visele noastre, conform teoriei activării-sintezei, nu este că ele sunt prea tabu pentru a fi contemplate – este pentru că lipsesc substanțele chimice necesare formării memoriei.
4. Cartea Somnului. Programul de meditație conștientă pentru îmbunătățirea somnului în șapte săptămâni de Joseph Emet

Nu forța niciodată somnul sau meditația! Dacă observi că nu poți dormi, atunci încearcă să nu forțezi somnul închizând ochii – mai degrabă folosește un mic truc: lasă un mic fascicul de lumină să intre în camera ta și privește în jur, iar la un moment dat ochii tăi vor deveni atât de obosiți încât somnul va veni de la sine.
Cărți despre somn și cum să dormim mai bine
5. Cum să dormi inteligent. 21 de strategii fundamentale pentru a dobândi un corp mai sănătos, o stare generală de bine și mai mult succes cu ajutorul somnului de Shawn Stevenson

Somnul de calitate vă întărește sistemul imunitar, vă echilibrează hormonii, vă stimulează metabolismul, crește energia fizică și vă îmbunătățește funcționarea creierului.
6. Cum să dormi bine. Schimbă-ți modul de a gândi. Schimbă-ți viața de Chris Idzikowski

temperatura mediului, atât în dormitor, cât și în pat, poate avea un efect profund asupra calității somnului nostru
7. Gata cu insomniile! Ghid practic pentru un somn sănătos de Anne Tardy

Un somn liniștit se pregătește imediat ce te trezești: de la micul dejun până la plapumă, descoperă-i toate secretele pentru a lupta în toată seninitatea împotrivă insomniei și a-ți găsi o odihnă bună.
8. Cum să dormi sanatos. Metoda de a-ți redefini somnul pentru a-ți revitaliza corpul și mintea de Nick Littlehales

De fapt, setarea unui timp de trezire constant este unul dintre cele mai puternice instrumente de care dispunem atunci când căutăm să îmbunătățim calitatea recuperării noastre. Corpurile noastre îl plac, cu ritmurile noastre circadiene, stabilite de răsăritul și căderea soarelui, lucrând în jurul unui punct consistent, iar mintea noastră îl iubește, deoarece prin acest timp constant de trezire putem construi încrederea de a fi mai flexibili în alte aspecte din viețile noastre.
9. The Nocturnal Brain: Nightmares, Neuroscience And The Secret World Of Sleep de Dr. Guy Leschziner

Am văzut mulți indivizi, anterior puțin preocupați de somnul lor, care au aflat cât de important este acesta după ce au coborât într-o spirală teribilă de insomnie.
10. Sleepyhead: The Neuroscience Of A Good Night’s Rest de Henry Nicholls

Studiind o gamă largă de patologii ale somnului, am ajuns să văd narcolepsia într-o lumină foarte diferită, nu ca o tulburare de somn izolată, ci una cu conexiuni reale și importante cu aproape orice altă problemă de somn de acolo. După cum am învățat despre somnul prost în toate formele sale, am ajuns să apreciez ce înseamnă un somn bun și cum să-l obțin. Această revelație, cred, are implicații importante, nu doar pentru cei cu narcolepsie, ci și pentru toți cei care doresc să-și îmbunătățească somnul.
Alte cărți disponibile despre somn:
- O mie și una de nopți albe de Dr. W. Chris Winter
- Dreamland: Adventures in the Strange Science of Sleep by David K. Randall
Vezi și:
- Cum Să Ai Un Somn Ușor Și De Calitate
- Cum Scapi de Somnolența de Amiază: Siesta Sau Somnul de Frumusețe
- Cărți Despre Mindfulness
- Cărți Despre Neuroștiință și Modul în Care Funcționează Creierul
Sper că ai găsit în această listă cărți care să îți fie utile și să înveți mai multe despre somn și despre cum ne putem odihni mai bine. Chiar dacă dormim cam 8 ore pe zi, celelalte 16 ore sunt profund influențate de calitatea somnului și este un aspect important în calitatea vieții noastre.