
- Edition: Nonviolent Communication: A Language of Life
- Available in: Carte tipărită, Carte audio, Ebook pdf (cu download online)
Cartea Comunicarea Nonviolentă: Un limbaj al vieții, scrisă de Marshall Rosenberg, dezvoltă o abordare a vieții în mod nonviolent și empatic. Metoda a fost dezvoltată de Rosenberg în anii ’60 și a fost folosită cu succes în multiple domenii, inclusiv gestionarea conflictelor interpersonale sau conflicte armate.
Comunicarea Nonviolentă pornește de la ideea că ființele umane pot și își doresc să aibă compasiune și empatie ca și stare implicită. Oamenii recurg la violență pentru că nu văd nici un mod de a-și îndeplini o serie de nevoi pe care ei le au. Titlul original al cărții: Nonviolent Communication: A Language of Life.
Acesta este un rezumat de o pagină a cărții și conține principalele idei ale cărții, în doar câteva minute de citit.
5 idei din cartea Comunicarea Nonviolentă
- Când ne concentrăm pe comunicarea non-violentă, creăm un flux de comunicare reciprocă în care compasiunea dintre oameni poate evolua într-un mod natural. Putem vorbi despre emoțiile și nevoile noastre în așa fel încât celorlalți să le fie mai ușor să ne arate empatie la rândul lor.
- Empatia înseamnă să ne golim mintea și să ascultăm cu întregul nostru sine, ceea ce apare atunci când renunțăm la noțiuni și judecăți preconcepute.
- Comunicarea non-violentă (NVC) este o abordare a ascultării și a vorbirii care ne ajută să dăruim din inimă, conectându-ne cu noi înșine și unul cu celălalt. Și care permite dezvoltarea unei compasiuni naturale.
- Cele patru componente ale NVC sunt observații, sentimente, nevoi și cereri:
- Observație – date specifice, fără a evalua sau judeca
- Sentiment – afirmăm cum ne simțim în raport cu ceea ce observăm
- Nevoie – articulăm nevoia care creează acest sentiment
- Cerere – Acțiunile concrete pe care le solicităm pentru a răspunde nevoilor noastre
- Judecăm și criticăm pentru că încercăm să facem cealaltă persoană să se comporte diferit și să ne îndeplinească nevoile. Dar ceea ce obținem, de fapt, este că cealaltă persoană devine mai degrabă defensivă.
Rezumat Comunicarea Nonviolentă
Toată violența este rezultatul faptului că oamenii ajung să creadă că durerea lor provine de la alți oameni și, în consecință, acei oameni merită să fie pedepsiți.
La baza oricărei forme de furie este o nevoie care nu este îndeplinită.
Suntem periculoși atunci când nu suntem conștienți de responsabilitatea noastră pentru modul în care ne comportăm, gândim și simțim.
cu cât devii mai deschis spre recunoștință, cu atât mai puțin ești o victimă a resentimentelor, a depresiei și a disperarii. Recunoștința va acționa ca un elixir care va dizolva treptat coaja dură a ego-ului – nevoia de a deține și controla – și te va transforma într-o ființă generoasă. Sentimentul recunoștinței produce o adevărată alchimie spirituală, ne face mai mari – cu suflet mare. – Sam Keen
Vina și pedepsirea celorlalți sunt expresii superficiale ale furiei.
Furia este un rezultat al gândirii care înstrăinează viața, care este deconectată de la nevoi. Aceasta indică faptul că suntem preocupați în a analiza și judeca pe cineva, mai degrabă decât să ne concentrăm asupra a ceea ce avem noi nevoie și să nu obținem.
Despre Marshall Rosenberg
- Comunicarea Nonviolentă: Un limbaj al vieții,
- Spiritualitate practică – reflecţii asupra bazelor spirituale ale Comunicării Nonviolente
Dacă vrei să afli mai multe despre Rosenberg, am discutat despre cărțile sale în aceste podcasturi:
Cumpără cartea: Comunicarea Nonviolentă
Învață să iei deciziile cele mai bune folosind business analytics ca să-ți crești și optimizezi veniturile și alte rezultate de business.
Podcasturi recomandate
În încheiere iată o recomandăre de podcast pe care să îl asculți când ai timp