UNEORI NE ÎNDOIM de noi înșine. Și ne spunem că “dau mereu din lac în puț, parcă nu se mai termină problemele“. Cuvintele anterioare sunt dintr-un mesaj pe care l-am primit zilele acestea de la un cititor.
Și pentru că este un subiect care interesează pe multă lume, am adunat mai jos 23 de idei – semne că te descurci mai bine decât ai fi crezut tu.
Vei vedea că ești pe drumul cel bun și că realitatea este mai bună decât pare. Pentru că este legat de percepție și modul în care te compari.
23 de semne că te descurci mult mai bine decât îți închipuiai
Înainte de a începe, o recomandare suplimentară. Un gram de acțiune este mai valoros decât 1000 de cărți. Așa că pentru a îți fi cu adevărat util, aplică. Dacă nu știi cum să începi, îți recomand să asculți podcastul cu Adrian Stanciu, cu titlul dacă vrei să schimbi ceva în jurul tău, schimbarea începe întotdeauna cu tine și cu credințele tale:
Acesta este un articol scurt și la obiect. Știi că te-ai descurcat bine dacă ești de acord cu una sau mai multe dintre ideile acestea:
- Nu mai ești același om care era acum 5 ani. Sau acum 1 an. Un semn că te-ai schimbat și ai evoluat.
- Ai pe cineva cu care poți depăna amintiri comune. Există una – sau mai multe – persoane cu care poți sta de vorbă despre trecut. Și despre ce vă rezervă viitorul.
- Dacă ai vorbi cu omul care erai acum 10 ani ți-ai putea spune “am trecut peste, am depășit acea problemă care am crezut că ne va ucide“. Nu te-a ucis, doar te-a făcut mai puternic. Ascultă în acest sens podcastul cu Laura Balaci despre a face cu curaj primul pas și a te bucura de călătorie
- Poți respira în orice moment al zilei. Deși pare de la sine înțeles, există oameni care nu o pot face fără un aparat lângă ei.
- Ai o casă, ai un acoperiș deasupra capului. La care te întorci în fiecare seară. Nu toți oamenii au.
- Ești relativ sănătos, iar dacă te vei îmbolnăvi ai șanse maxime de a te pune înapoi pe picioare într-o perioadă rezonabilă. Poți respira liber, te poți ridica oricând în picioare.
- Ai acces la Facebook și pierzi vremea pe acolo …doar mai verifici din când în când ce se întâmplă pe acolo. La modul mai serios, ai acces la internet și poți găsi răspunsul la orice întrebare ai avea în numai câteva clipe.
- Există cel puțin o persoană căreia îi pasă de tine și care vrea să audă ce mai faci. Pe care o poți suna, cu care poți sta de vorbă. Ai prieteni.
- Ai trecut prin câteva situații grele. Și ai supraviețuit. Dacă nu ai trecut încă, inevitabil vei trece. Nu uita că De multe ori cel mai greu lucru este să începi – Just Do it – ne spune David Timiș în podcastul său:
- Ești capabil să citești și ai la îndemână sute de mii de cărți și alte materiale. Online sau la o bibliotecă cu acces gratuit (există în majoritatea orașelor românești).
- Ai timpul și mijloacele necesare pentru a face mai mult decât să supraviețuiești fiecărei zile. Încet sau rapid -în ritmul tău – evoluezi.
- Poți alege cu ce haine să te îmbraci astăzi și pe care să nu le porți.
- Există lucruri care îți plac, care te pasionează, care te fac să zâmbești. Viața pulsează în tine și ești mai mult decât obligațiile profesionale.
- Trăiești într-o țară în care poți beneficia gratuit de îngrijirile medicale elementare, dacă ai nevoie. Da, la România mă refer. Iar dacă ți se par slabe, compară-le cu serviciile medicale ale unor țări din Africa.
- Ai rupt relații, ai renunțat la oameni negativi de lângă tine. Deși a fost dureros, ai făcut loc în viața ta pentru altceva și ai decis să schimbi ceea ce nu își mai avea locul acolo.
- Refuzi să lași judecățile celorlalți să te intimideze. Nu accepți să trăiești viața în termenii celorlalți, ci în termenii tăi.
- Ești în viață. Trăiești. Și te poți bucura de asta, dacă nu ai pierdut această bucurie. Dacă te ajută, ascultă și podcastul cu Mihaela Feodorof despre Calea ca să-ți atingi mai bine potențialul și să nu pierzi bucuria drumului:
- Ai timp – chiar ocazional – să faci ceea ce îți place. Poți asculta muzică, să ieși cu prietenii, poți alege cum și unde să îți petreci timpul diseară.
- Ai o familie. Există oameni pe care îi numești familia ta.
- Te poți ridica în picioare chiar în clipa asta, dacă ți-ai dori. Și poți merge să te plimbi în parcul din apropiere.
- Ai mâncat de dimineață. Și nu-ți faci griji dacă vei mânca diseară. Iar când mănânci, savurezi gustul mâncării, nu o faci doar pentru a supraviețui. Credeai că ție îți este greu?
- Crezi în potențialul care există în tine și că anii ce vor veni îți vor aduce cea mai bună parte a vieții tale.
- Citești acest articol. Ești pe calea cea bună.
În fapt, spuneam mai sus că totul se rezumă la termenii de comparație. Când ne comparăm cu ceva mai sus decât noi (sau cel puțin pe care îl percepem superior nouă) și ne displace că noi nu suntem acolo, vom avea tendința să considerăm că ne merge prost.
Dar când schimbăm termenii și ne comparăm cu ceva față de care noi am evoluat… totul se schimbă și ne punem într-o lumină favorabilă. De aici singura concluzie de aici: formează-ți obiceiul să îți amintești doar succesele trecute, iar nu eșecurile.
Și – în același timp – fă mai puțin, dar mai bine. Vezi și cartea Esențialismul de Greg McKeown pe acest subiect. Sau ascultă podcastul cu Ruxandra Creoșteanu despre a investi timp plus energie în proiectul tău și a îndrăzni:
Alte recomandări de cărți:
Cărți beletristică, ficțiune
- Oamenii Fericiți Citesc și Beau Cafea de Agnes Martin-Lugand
- Acolo Unde Cântă Racii De Delia Owens
- Hoțul de Cărți de Markus Zusak
- Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry
- Alchimistul de Paulo Coelho
Acum este rândul tău
Care sunt 3 semne care arată că TU te descurci mai bine decât credeai? Spune-ne părerea ta, lasă un comentariu la acest articol pe Facebook sau Linkedin.