MĂ AȘTEAPTĂ CINCI ZILE LA BOOTCAMPUL de inteligență emoțională al lui Adrian Raulea. Anul acesta, la fel ca cel trecut, mi-am ales inteligența emoțională prioritatea numărul 1 în planul de dezvoltare personală.
Am adăugat de anul ăsta și inteligența socială, care o consider că merge mână în mână cu networking-ul și cea emoțională.
Despre inteligența emoțională (EQ)
Observ că în ultima vreme (1-2 ani) există o ofertă mai mare de cursuri de EQ la noi, chiar dacă termenul de inteligență emoțională a fost creionat de Goleman deja de ceva vreme. Un lucru foarte bun. Deși mă aștept să apară și materiale de calitate proastă.
Cu toate astea nu pot decât să mă bucur că această direcție se dezvoltă. După 17 ani de dezvoltare personală am ajuns la concluzia că EQ-ul ar trebui să fie una dintre primele direcții de evoluție pentru fiecare.
Destul de evident, dacă-ți dezvolți o mai bună inteligență emoțională reușești să ai mai multe emoții pozitive și mai puține negative. Îți recomand articolul 55 de moduri prin care îți poți dezvolta inteligența emotională.
Asta duce la buna dispoziție, gândire pozitivă, atenție, consecvență, etc. Alături de tehnicile de eficiență personală se constituie în menținerea acelui ferăstrău ascuțit, de care vorbea Stephen Covey.
În momentul de față, dacă ar fi să dau sfaturi cuiva care este la începutul dezvoltării sale personale, i-aș recomanda doar 3 lucruri:
1. Să-și rezolve probleme interioare, în special cele pe care le simte ca fiind dureroase
Aici am observat că vin în primul și primul rând probleme venite din relația cu părinții sau orice altceva are legătură cu copilăria. Lucruri rămase blocate din perioada copilăriei ori adolescenței, care încă îi provoacă sentimente negative și/sau durere.
Cel mai eficient mod de a face asta este prin colaborarea cu un lifecoach sau psihoterapeut. Când ai o durere mergi la un medic specialist, similar când ai probleme personale mergi la un lifecoach sau specialist corespunzător.
Aș fi atent în acest caz le detalii precum:
- experiența coach-ului/psihoterapeutului
- dacă a terminat o facultate în acest sens (asta îmi arată că a petrecut câțiva ani învățând, iar nu doar a citit 2 cărți)
- referințe de la clienți ai săi
- ce gen de oameni sunt clienții care dau referințele bune sau rele. Sunt genul de oameni în care să am încredere?
- tariful: aș elimina din start pe cei cu tarif prea mic și pe cei cu tarif prea mare
- câtă încredere în ei înșiși au aceștia
Poți evolua și fără un lifecoach sau terapeut. Însă te va costa mai mulți ani, mai multă energie, mai multe greșeli. Și de fapt – pe termen lung – e mai scump și financiar.
Ca să îți găsești un coach potrivit, îți recomand să începi cu lista celor mai bune pagini românești de Facebook despre dezvoltare personala și self help. Explorează, pune întrebări.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
2. Inteligența emoțională (EQ)
Este primul lucru la care aș lucra pe parte de dezvoltare personală, înainte de orice altceva. EQ e capacitatea de a-ți gestiona emoțiile și a nu te mai lăsa controlat de ele. Îți generezi mai multe emoții pozitive și mai puține negative. Efectul este evident.
Există multe cărți bune de dezvoltare personală. Pentru EQ cartea “Inteligența emoțională“ publicată de către Daniel Goleman poate fi un bun început.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
3. Productivitatea și eficiența personală
Să înveți să te concentrezi, să te organizezi, să începi cu lucrurile importante pentru tine, pentru prezent și pentru viitor. Să alegi unelte potrivite de productivitate și de eficiență personală. Astfel vei evolua mai rapid.
Pentru a începe îți recomand un clasic: “Eficiența în 7 trepte” a lui Stephen Covey. Simplă și ușor de înțeles. Sau alege din biblioteca de carti online gratis un alt titlu care ți se potrivește.
După ce ți-ai pus la punct aceste 3 aspecte, restul va merge mai ușor și se construiește peste ele.
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness:
Ce să eviți la începutul dezvoltării personale
Ce i-aș recomanda să evite cuiva care își începe dezvoltarea personală: spiritualitatea.
De ce? Pentru că dezvoltarea spirituală fără rezolvarea problemelor personale oferă iluzia unei evoluții fără muncă. Mistice. Magice de-a dreptul. E ca și cum construiești acoperișul unei case peste stâlpi de susținere șubrezi.
Pentru că fără muncă, efort și timp nu există evoluție. Nu mai cred în așa ceva. Ca urmare aș amâna la început dezvoltarea spirituală.
Evoluție în dezvoltarea personală = muncă + efort + răbdare + timp.
Altfel nu se poate. Vezi și “Arta Dezvoltării Personale“.