
- Edition: Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Inteligența Emoțională (titlu original: Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ) de Daniel Goleman, este cartea care a popularizat studiul emoțiilor și a introdus în dicționar termenul de inteligență emoțională ca fiind inteligența de a ne gestiona emoțiile (EQ).
Acesta este un rezumat de o pagină a cărții și conține principalele idei ale cărții, în doar câteva minute de citit.
Am scris cu mai multe ocazii despre inteligența emoțională (sau EQ, de la emotional intelligence), fiind de altfel un subiect care mă preocupă pe mine însumi. Îți recomand articolul 55 de moduri simple prin care să-ți dezvolți inteligența emoțională în acest sens.
Cea mai bine scrisă carte pe acest subiect – de asemenea cartea care a conturat la nivel mondial domeniul – este cartea “Inteligența emoțională”, a lui Daniel Goleman.
5 idei esențiale din cartea Inteligența Emoțională de Daniel Goleman
- O inteligență emoțională mai ridicată este în relație directă cu o stare de sănătate mai bună și succes.
- Inteligența emoțională prezice mult mai bine succesul cuiva decât IQ-ul.
- Cele mai importante componente ale EQ sunt conștiința de sine, managementul emoțional, auto motivarea, empatia și gestionarea emoțiilor altora.
- Prin dezvățarea unor emoții și dezvoltarea altora, obținem controlul asupra vieții noastre.
- Competențele de inteligență emoțională pot fi predate și îmbunătățite.
Cartea lui Goleman este împărțită în cinci părți care tratează subiectul inteligenței emoționale de la explicarea noțiunii la explicarea modului în care inteligența emoțională poate fi folosită și costurile “analfabetismului” emoțional:
- Creierul emoțional
- Natura inteligenței emoționale
- Inteligența emoțională aplicată
- Oaze de oportunități
- Alfabetul emoțional
Fiecare parte tratează mai multe aspecte care duc la atingerea EQ și care cumulat duc la starea de a ne “simți bine în propria piele”, o definiție simplificată a obiectivului cărții. În total sunt 16 capitole:
- Pentru ce există sentimentele?
- Anatomia unui blocaj emoțional
- Când a fi deștept este o prostie
- Cunoaște-te pe tine însuți
- Înrobit de patimi
- Aptitudinea de a stăpâni
- Rădăcinile empatiei
- Artele sociale
- Dușmani intimi
- Conducând cu inima
- Minte și medicină
- Creuzetul familiei
- Trauma și reînvățarea emoțională
- Temperamentul nu este predestinat
- Costurile analfabetismului emoțional
- Școlarizarea emoțiilor
Iar toate duc spre ceea ce este sinteza inteligenței emoționale:
…există un cuvânt de modă veche care definește toate calitățile pe care le reprezintă inteligența emoțională, și anume caracter…. iar leagănul caracterului este autodisciplina; o viață plină de virtuți, așa cum au constatat filozofii de la Aristotel încoace, se bazează pe autocontrol.
Rezumat carte Inteligența Emoțională
Emoțiile oamenilor sunt rareori puse în cuvinte, mult mai des ele sunt exprimate prin alte indicii. Cheia pentru a intui sentimentele altcuiva stă în capacitatea de a citi canale nonverbale, tonul vocii, gesturile, expresia feței și alte indicii.
Într-un mod cât se poate de real avem două minți, una care gândește și una care simte.
Sentimentele se auto-justifică, cu un set de percepții și “dovezi” toate ale lor care încearcă să justifice emoțiile trăite.
Probabil că nici o abilitate psihologică nu este mai importantă decât capacitatea de a rezista impulsurilor de moment.
Frica are o importanță deosebită în evoluție: poate mai mult decât orice altă emoție frica este esențială pentru a supraviețui.
Despre Daniel Goleman
Autor al Inteligenței Emoționale și psiholog, Daniel Goleman a transformat modul în care ne educăm copiii, relaționăm cu noi înșine și ceilalți și ne conducem afacerile. Wall Street Journal l-a ales ca fiind unul dintre cele mai influente 10 minți din afaceri.
A scris timp de 12 ani pentru ziarul The New York Times, principalele teme fiind creierul și științele comportamentale. În 1995 cartea sa „Inteligența emotională” a devenit bestseller New York Time Best Seller List, fiind tradusă în 40 de limbi.
DANIEL GOLEMAN ESTE OMUL care a practic a pus în dicționar termenul de EQ, prin cartea Inteligenta emotionala. Un subiect tot mai popular în ultimii ani și la noi, inteligența emoțională este unul dintre elementele importante ale planului de dezvoltare personală.
Cumpără cartea Inteligența Emoțională
Podcasturi recomandate
În încheiere iată câteva recomandări de podcasturi pe care să le asculți când ai timp - Adrian Niculescu:
De asemenea, podcastul cu Vlad Ciurcă
Și ultima recomandare - Eu în podcast
Industria podcasting-ului a crescut într-un ritm exponențial în ultimii ani și experții prevăd proiecții de creștere și mai mare în următorii ani. Zencastr, compania pe care o folosesc pentru a publica podcastul meu și pentru a face ca totul să se întâmple, a deschis recent o rundă de finanțare, iar ascultătorii noștri au acum posibilitatea de a deține o participație în cadrul companiei!
Dacă vrei să afli mai multe si ești interesat să investești în Zencastr, accesează Campania pe Wefunder pentru a te implica în viitorul industriei de podcasting.