Scriam recent, în articolul dedicat rutinei de dimineață, despre obiectivul 1 al zilei. Este o idee pe care am implementat-o în ultima perioadă, deocamdată sunt încă în faza de testare.
Pe scurt, în fiecare dimineață îmi stabilesc ce sarcini am pe ziua în curs, pe baza planului săptămânal. Planul săptămânal îl creez folosind planul lunar și cel anual, dar asta e altă mâncare de pește și o să scriu separat despre cum mă organizez – simplu și în timp scurt.
Dimineața îmi rezerv app. 10 minute ca să-mi scriu pe hârtie ce sarcini am în acea zi. Dintre sarcinile zilei, am experimentat ideea de a alege un obiectiv care să devină cel mai important obiectiv al zilei.
Nu mereu reușesc să realizez tot ce mi-am propus într-o zi. Uneori am nevoie de mai mult timp pentru a face ceva, alteori intervin lucruri exterioare. Iar într-unele zile îmi propun prea multe lucruri. Faptul că nu reușesc să fac tot ce mi-am propus zilnic mi se pare OK, atâta vreme cât progresez și lucrurile merg în direcția pe care mi-am propus-o.
Cum Să Îți Alegi O Prioritate A Zilei
Ca să fiu sigur însă că nu deviez, aleg în fiecare zi dintre sarcinile zilnice una care va da focusul zilei. Astfel, cea mai importantă sarcină a zilei o consider pe cea care – chiar dacă ar fi singurul lucru pe care l-as finaliza – ziua tot ar fi de succes din punctul de vedere al realizărilor.
O mică paranteză: Am ajuns la concluzia că o zi poate fi de succes și fără a avea succese: pot ieși cu familia, să ne plimbăm în parc, să luăm masa undeva etc. Nu e musai să am realizări. Fiecare dintre noi avem mai multe roluri personale și chiar dacă nu am făcut ceva ce l-am putea marca ca o realizare, ziua poate fi oricum un succes. Asta pentru ca într-unele roluri nu e nevoie de acțiuni stabilite dinainte, ci mai degrabă de congruența cu valorile personale.
Ca sa fiu sigur însă că păstrez direcția pe termen lung, aleg o sarcină ce “marchează” ziua, obiectivul 1 al zilei. Într-un anume fel, acesta dă sens zilei dpdv al realizării obiectivelor.
Câteva observații despre asta:
- Obiectivul 1 trebuie să fie în legătură cu un obiectiv pe termen lung. Am un plan anual, cu obiective scrise, iar obiectivul 1 vreau să mă ajute să realizez încă puțin dintr-un astfel de obiectiv.
- Nu trebuie să fie ceva complicat, poate fi vorba de o sarcină simplă. Nu dificultatea e importantă, ci modul în care mă ajută să evoluez pe termen lung.
- De preferat să încep ziua cu asta. Dacă e vorba să avansez cu scrierea acestui articol, primul lucru dimineața încep să scriu. Așa cum o spunea și Stephen Covey “dă prioritate priorităților“.
- Odată realizat, mai ales dacă fac asta de dimineață, experimentez o satisfacție imensă pentru că la 7-8 dimineața deja am realizat cel mai important lucru pe ziua aceea. Aici mă ajută și faptul că mă trezesc devreme.
- După ce l-am realizat, nu înseamnă că nu mai trebuie să fac nimic în acea zi. Restul sarcinilor vin natural. Obiectivul 1 doar stabilește tonul zilei.
- Stephen Covey – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace. O carte esențială care te invață să prioritizezi la nivel de obiective mici sau mari
- Octavian Pantiș – Musai List. Una dintre cele mai bune cărți despre managementul timpului, scrise de un autor român
Obiectivul 1 vreau să fie începutul unei organizări în care să scad numărul de proiecte la care lucrez în paralel și care să ducă în final la mai puține sarcini zilnice. Și mai mult timp acordat vieții personale: să evoluez și să mă dezvolt pe fiecare plan de dezvoltare personală, mai mult timp cu familia și alte aspecte ale vieții, pe care le consider mai importante.
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness:
Dacă ai ceva de adăugat la articol sau vrei să-mi spui experiența ta, lasă un comentariu mai jos.