Trăim zi de zi prin obișnuințele și rutinele pe care le-am dobândit. Nu ne mai gândim – sau nu mai avem timp să facem asta – la ceea ce e important pentru noi, la ce dorim să facem cu viața noastră.
Unii oameni ajung apoi ca peste ani să realizeze că viața pe care au trăit-o nu îi reprezintă.
Joseph Campbell spunea despre viață că nu are un sens anume:
17 moduri ca să faci viața ta să devină semnificativă
M-am gândit la câteva idei despre cum putem da mai mult sens propriei vieți. Cum o putem transforma în ceva semnificativ pentru noi și pentru cei din jurul nostru.
1. Respectă-ți valorile
Întâi găsește-ți valorile. Descoperă valorile care te reprezintă, care dau semnificație vieții tale.
La început probabil nu-ți va fi prea clar ce este important pentru tine și ce nu. Creează o listă cu valorile tale, scrie-le undeva pe hârtie. Iar apoi adaugă-le în experiențele de zi cu zi. Treptat, fără a forța. Acolo unde este posibil.
Cu răbdare, încet, obișnuiește-i pe ceilalți că există anumite valori importante pentru tine. La început e posibil să nu le placă ideea. Ai răbdare și insistă să fie respectate (vezi și punctul 5). Mai multe despre cum să-ți descoperi și prioritizezi valorile din podcastul cu Monica Ion, trăiește o viață pe baza valorilor tale:
Iar trăind cât mai mult conform propriilor valori
2. Țintește spre un viitor mai bun
Observ oameni dezorientați. Fără obiective, fără dorințe. Fără direcție. Doar că atunci când nu ai nici un fel de direcție e cam greu să ajungi undeva.
Nu e nevoie să devii o persoană extraordinar de planificată, însă cel puțin țintește spre ceva. Spre un viitor – al tău – mai bun. Poate îți dorești să mergi la un seminar al lui Anthony Robbins (pune tu un nume care te inspiră). Sau să te muți într-un alt oraș aproape de oameni dragi ție. Să locuiești într-un anume tip de casă, să ai o grădină a ta.
Ceva care să aibă semnificație pentru tine și care să însemne pentru tine un mai bun viitor. Despre asta poți afla și ascultând podcastul cu Gec Diaconu, Începe prin a decide unde vrei să ajungi și setează-ți viziunea TA despre succes:
3. Dăruiește
Ajută atunci când poți, oferă altora din ceea ce ai învățat tu. Acordă-le susținerea ta. Încurajează oamenii să se dezvolte.
Îți recomand să o faci în special cu oamenii care muncesc. Cei care au potențial. Sau lucrează să-și dezvolte potențialul.
Eu unul acord ajutor când îmi este cerut, însă o fac prioritar cu cei care sunt și dispuși să lucreze din greu la proiectele lor, iar nu doar se agață de ajutorul altora. Am ajutat de prea multe ori oameni care au irosit susținerea me. Nu-mi este indiferent dacă efortul și energia mea au fost folosite bine sau nu.
Despre importanța dăruirii și cum asta este un factor al succesului poți afla din podcastul pe care l-am făcut cu Florin Zamfir, fondatorul editurii Mix, sub titlul de ce a DĂRUI este noul mod de a avea SUCCES acasă și la birou:
Iar pentru asta
4. Nu lăsa pe alții să profite de tine
Să dăruiești e una. Să muncești tu la visurile altora – pentru că ei sunt comozi sau șmecheri – e cu totul altceva. Fii atent când oamenii încep să profite de tine.
Asta ți-o spun din experiență personală, am pățit-o de destule ori. Când vezi că cineva începe să profite, lasă-l o dată baltă și urmărește cum se descurcă. Merge mai departe, face și el ceva sau e dependent de susținerea ta?
Sigur, se va supăra pe tine pentru că nu l-ai ajutat. Dar până la urmă nu e nevoie să fii prieten cu toată lumea.
Și pentru a evita ca oamenii să profite de tine
5. Stabilește granițe și impune respectarea lor
Comunică în mod clar lucrurile importante pentru tine. Când nu sunt respcetate, e datoria ta să comunici că nu este OK, că nu ești de acord.
La început politicos, dar ferm. Ulterior și mai ferm, fără a ceda.
Stabilește limite, stabilește granițe și asigură-te că-ți sunt respectate. Când sunt încălcate, nu e vina celorlalți, înseamnă că nu le-ai comunicat destul de clar sau nu ai fost consecvent în protejarea lor.
O resursă utilă pe acest subiect este podcastul cu Răzvan Pascu, cu titlul Există o rețetă a succesului? Dacă da, atunci ea este: muncă și perseverență:
Odată stabilite granițele, dă-ți voie să explorezi universul din jurul tău
6. Explorează
Oferă-ți ocazii de a explora lucruri noi. Să încerci mâncăruri noi, locuri noi, alte cărți decât cele pe care le-ai citit până acum. Nu rămâne blocat în viața pe care ai avut-o până acum. Explorează. Citește și cartea Fără Scuze, de Wayne Dyer
Pentru asta
7. Păstrează-ți mintea deschisă
Am văzut mai multe episoade din seria de filme Harry Potter. Acolo oamenii care nu puteau vedea lumea vrăjitorilor erau numiți de aceștia “încuiați“. Aveau mintea încuiată, blocată, și nu reușeau să vadă lumea vrăjilor.
Nu deveni un “încuiat“. Păstrează-ți mintea deschisă spre lumi noi, idei noi, concepte noi. Spre lucruri diferite de cele pe care tu le cunoști deja. Nu te crampona de propriile idei, de ceea ce ai învățat.
Lasă-ți mintea deschisă la alte posibilități, la noi abordări. Alege noile idei pe care vrei să le încerci și pune-le deoparte pe cele care nu te atrag acum. Și o resursă excelentă este podcastul cu Adrian Stanciu, unul din care eu însumi am învățat mult – Nu poți să schimbi un sistem cu același mental cu care l-ai creat – dacă vrei să schimbi ceva în jurul tău, schimbarea începe întotdeauna cu tine și cu credințele tale:
Vei face alegeri, iar ca să mergi mai departe
8. Ia decizii
Fă alegeri. Alege A sau B. Asta va însemna să renunți la B în favoarea lui A. Uneori nu poți împăca și capra și varza.
Dacă îți este dificil să iei decizii folosește tehnica pro-contra. O să scriu detaliat despre ea într-un alt articol, pe scurt împarte o foaie de hârtie în două. Pe jumătatea din stânga scrie toate motivele pentru a face o alegere, pe jumătatea dreaptă scrie motivele împotriva alegerii.
Dacă te ajută dă puncte fiecărui motiv. Iar în final ia o decizie. Și mergi mai departe. Pentru că în final Alegem cine vom deveni prin alegerile pe care le facem zi de zi, așa cu mi-a spus Mihaela Tatu în podcastul pe care l-am făcut cu ea:
Vei avea nevoie să-ți dai seama care sunt deciziile care te reprezintă și care nu. Ca urmare
9. Caută-ți autenticitatea
Caută-te pe tine. Așa cum ești în realitate, în spatele fațadelor și a măștilor de ocazie. Caută acele laturi ale tale care să fie cât mai curate, cât mai ferite de aparențe și minciuni.
Caută experiențe, idei și oameni care te ajută să fii real, să fii autentic. Unde poți spune ce crezi tu (nu înseamnă neapărat că vei fi și aprobat). Unde poți urma alegerile pe care le vrei tu atâta vreme cât îți asumi consecințele.
Cine ești tu, cel real? Ce anume te reprezintă pe tine și valorile tale? Ce anume din tine este doar de fațadă? Citește cartea Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl. Sau ascultă podcastul cu Bogdan Uritescu despre alegerea de a fi tu însuți și cum să nu ucizi autenticitatea:
Pentru a începe
10. Urmează-ți visele, urmează-ți pasiunile
Am putea discuta mult despre asta. Îți recomand să notezi pe hârtie exercițiul cu rolurile și cel cu valorile personale.
Clarifică-ți mai ales valorile și include-le în viața de zi cu zi. Apoi îți va fi mai ușor să urmezi ceea ce te pasionează. Construiește-ți succesul cu pași mici, pasiune și o viziune mare, tema podcastului cu Simona Popa pe care ți-l recomand dacă te interesează subiectul:
Un instrument util pentru a te responsabiliza în urmărirea pasiunilor tale este bloggingul. Așa că
11. Deschide un blog
Și scrie despre ceea ce ai învățat. Învață pe alții din experiența ta. Scriind îți clarifici tu însuți ideile. Influențezi astfel în mod pozitiv pe oamenii interesați de subiectele despre care scrii și ajuți la ridicarea nivelului general de cunoaștere.
Blogurile au devenit un instrument popular de exprimare, iar în timp poți dezvolta o afacere în jurul pasiunilor tale. Sau poate rămâne doar un jurnal public. Este alegerea ta.
Pentru gândurile pe care vrei să le păstrezi private
12. Ține un jurnal personal
Blogul este un instrument public. Jurnalul este un instrument privat unde notezi cele mai intime gânduri și preocupări.
Urmărești de-a lungul timpului preocupările tale, într-un anume fel te eliberezi de gânduri. Te înțelegi mai bine.
În jurnal ești doar cu tu tine însuți. Așa că nu fi timid în ceea ce scrii, ci
13. Urmează orizontul
Un concept interesant pe care l-am găsit pe internet și al cărui autor nu-l nu cunosc: Copii fiind întrebăm la o anumită vârstă ce este linia care unește cerul cu pământul. Părinții ne spun că este orizontul.
Deși ne dăm seama că nu putem ajunge la orizont, în copilărie alergăm pe dealuri spre el. Și râdem când vedem că orizontul se mută de fiecare dată pe coama următorului deal.
Te-ai supărat vreodată pentru că nu atingi orizontul? Te-ai înfuriat că el a mers mai departe și a fugit de tine?
Probabil că nu. Ai știut mereu că nu-l poți atinge. Însă ai alergat în continuare după el.
Atunci de ce ne supărăm când nu ne atingem cele mai mari idealuri? De ce nu le urmăm mai departe, la fel cum urmăm linia orizontului, știind că e un ideal pe care poate nu-l vom atinge nicicând?
Ne este util să avem și idealuri pe care nu le putem atinge. Imposibile. Care ne fac să mergem mai departe. Învață mai multe despre magia de a gândi la scară mare, din podcastul cu Matius Ichim, fondatorul Matius Studio și Chillya:
De aceea
14. Stabilește obiective dificile
Alege și obiective dificile, chiar imposibile. Les Brown spunea
Învață așadar să urmărești și obiective greu de atins, care să te solicite la maxim.
Chiar dacă nu le vei obține, vei descoperi noi oportunități. Iar atunci ia în considerare noile ocazii pe care le-ai descoperit.
Și vine un moment în care te gândești la ceva mai mare decât tine și îți desfășori aripile, așa cum ne spune în podcastul său Emi Beteringhe, președinte executiv Ardor, Asociația Româna de Dezbatere, Oratorie și Retorică și vicepreședinte la Coaliția pentru Educație:
Iar ca să-ți fie mai ușor
15. Rupe angajamentele ce nu te mai reprezintă
Revezi periodic angajamentele personale în care ești implicat. Elimină-le, treptat și calculat, pe cele care nu îți îmbogățesc viața sau nu mai sunt în concordanță cu valorile tale. Învață să spui nu solicitărilor de angajamente în care nu vrei să te implici.
Uneori asta va crea tensiune cu cei din jurul tău. Unii oameni nu vor accepta ca tu să te schimbi. Ca urmare
16. Creează și rupe relații
Învață să discuți cu cele mai diverse tipuri de oameni. Petrece însă cât mai mult timp cu oameni autentici, oameni fericiți, oameni care te susțin.
Și, cel mai important, cu oameni care te provoacă să-ți depășești zona de confort. Să faci lucrurile de care te temi. Aceștia din urmă te vor ajuta să evoluezi.
Selectează așadar tipul de oameni pe care ți-i dorești ca prieteni (sau ca simple cunoștințe) și dezvoltă relații cu aceștia.
Similar, răcește sau rupe relațiile cu genul de oameni care te trag în jos. Desenează-ți tu cercul de prieteni și cunoștințe. Nu îl lăsa la întâmplare.
Și atenție: nu evita oamenii care te provoacă să faci lucruri dificile. Știu că poate fi plăcut să stai cu persoane care-ți cântă în strună. Asta însă nu te va ajuta să evoluezi.
Alege relațiile pe care vrei să le dezvolți și cele pe care vrei să le răcești sau rupi. Lucrează în mod conștient la asta. De fiecare dată însă
17. Îmbrățișează partea pozitivă a vieții
Și concentrează-te pe aspectele pozitive. Pe cele care îți aduc valoare și îi îmbogățesc pe cei din jurul tău. Orientează-te mai mult pe ceea ce poți face și mai puțin pe ceea ce să eviți.
Lucrează să crești proporția experiențelor pozitive prin care treci, fără a ignora cealaltă parte (vezi și punctul 5, respectiv 9). Și – cum ne spune Florin Grozea în podcast – Devino un optimist incurabil în tot ceea ce faci:
***
Iar în final, un exercițiu. Ai nevoie de 10-20 de minute, o foaie de hârtie și un creion. Adu hârtia și creionul (sau un pix), iar apoi citește mai departe. O recomandare suplimentară după ce faci exercițiul este să asculți podcastul
OK, le-ai adus? Super.
Acum răspunde la următoarele trei întrebări și gândește-te ce înseamnă aceste răspunsuri pentru tine:
Cine ești?
Ce anume te reprezintă? Cum te-ai defini în maxim 10 cuvinte (și minim 5), fără a te referi la studiile tale sau ocupația ta. Vezi și articolul despre rolurile personale.
Ce este important pentru tine?
Care sunt valorile care te reprezintă? Le cunoști? Le-ai scris pe hârtie? Ții cont de ele în viața de zi cu zi?
Ce vrei să lași în urma ta?
Care este moștenirea pe care vrei să o lași în urma ta? După ce tu nu vei mai exista, ce diferență vrei să lași (în bine) pe planetă?