
- Edition: 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos
- Available in: Paperback, Ebook, Carte Audio
12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru (12 Rules for Life: An Antidote to Chaos), cartea scrisă de Jordan Peterson, se autodefinește ca fiind una de dezvoltare personală. În realitate intersectează concepte preluate din religie, filozofie, istorie sau știință într-o carte despre ce înseamnă să fii o ființă mai bună și să dai sens vieții tale.
Mi s-a părut o lectură interesantă, este una dintre cărțile pe care le-am citit în română și nu în versiunea originală engleză. Mi s-a părut cam multă religie inclusă și un pic cam mult simbolism. Am sărit câteva porțiuni unde Peterson divaga legat de chestiuni simbolice/religioase. ce mi-a plăcut în mod special la această carte este faptul că m-a încurajat să-mi pun la îndoială unele credințe și idei, să-mi chestionez propriul mod de a gândi și a lua decizii.
Acesta este un rezumat de o pagină a cărții și conține principalele idei ale cărții, în doar câteva minute de citit.
5 idei esențiale din cartea 12 Reguli de viață: Un antidot la haosul din jurul nostru
- Când nu te simți încrezător, stai drept, cu spatele drept. De cele mai multe ori, sentimentele tale îți urmează postura. Stând cu spatele drept și umerii puțin trași vei părea mai încrezător în fața celorlalți și va duce la o reacție în lanț, o buclă pozitivă favorabilă ție.
- Străduiește-te să te cunoști, tot așa cum ai încerca să îți cunoști prietenii. Poartă-ți de grijă, la fel cum o faci pentru cei la care ții.
- Nu mai petrece timp cu oamenii care îți susțin obiceiurile proaste. În schimb, înconjoară-te de oameni care vor ca tu să reușești și care te împing să faci asta.
- Înainte de a judeca lumea, asumă-ți responsabilitatea pentru propria ta viață.
- Caută sensul prin sacrificiu pe termen scurt, nu prin plăcere imediată.
- Compară-te cu cine ai fost ieri, nu cine este altcineva astăzi.
Cartea a fost construită în jurul a 40 de reguli, pe care Peterson le-a compilat într-o listă finală de 12.
Cele 12 reguli sunt:
- Stai drept și trage umerii înapoi
- Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă-te ca atare
- Împrieteniți-vă cu cei ce vă doresc numai binele
- Compară-te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent
- Nu-ți lăsa copii să-ți facă lucruri care te vor enerva
- Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea
- Concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante (și nu pe plăcerile imediate)
- Spune adevărul – sau cel puțin nu minți
- Pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi
- Fii precis în exprimare
- Lăsați-i pe copii în pace când fac skateboarding
- Când întâlnești o pisică pe stradă, mângâie-o
Rezumat carte 12 Reguli de viață
…metaforic vorbind, mai există un aspect: orice om are în el o scânteie divină, care nu-i aparține lui, ci lui Dumnezeu
Să nu subestimați forța viziunii și a prefigurării unei direcții de viață. Sunt niște forțe irezistibile, capabile să transforme niște obstacole aparent de necucerit în niște punți și oportunități de creștere…alegeți-vă destinația și articulați-vă Ființa.
Dacă te înconjori cu oameni care-ți susțin evoluția ascedentă, aceștia nu-ți vor tolera cinismul și distructivitatea. Ei, în schimb, te vor încuraja când vei lua decizii benefice ție și altora și te vor atenționa când nu vei face asta.
…părinții ar trebui să-și înțeleagă propria capacitate de a fi duri, răzbunători, aroganți, ranchiunoși, mânioși, dar și neparoliști. Oamenii sunt agresivi și egoiști, la fel cum sunt blânzi și atenți.
Sensul survine în viața ta doar atunci când el vrea asta. Tu poți să creezi condițiile pentru apariția sensului, poți încerca să-i mergi pe urme, atunci când se zărește în zare, dar tu nu poți să creezi sensul printr-un simplu act de voință. Când viața ta capătă sens înseamnă că tu ești la locul potrivit, în momentul potrivit, într-un echilibru ideal dintre ordine și haos, când totul se ordonează în cel mai bun tipar din acea clipă.
Înțelege-ți propriul adevăr. Comunică-l cu atenție, într-o manieră articulată, ție și celorlalți. Aceasta îți va asigura în mai mare măsură siguranța și viața, dat fiind că trăiești în structura credințelor tale din prezent.
Ce fac cu un suflet căzut? Îi întind o mână adevărată și atentă, însă nu mă alătur lui în mocirlă.
Despre Jordan Peterson
Cumpără cartea 12 Reguli de viață: Un antidot la haosul din jurul nostru
Podcasturi recomandate
În încheiere iată 2 recomandări de podcast pe care să le asculți când ai timp. Primul este podcastul cu Lorand Soares Szasz: