Mi-am format obiceiul rutinei de dimineață acum câțiva ani. Trezitul de dimineață e un obicei sănătos, iar o rutină mă ajută să folosesc eficient orele timpurii ale dimineții ca să lucrez la obiectivele mele de termen lung.
Primele ore ale zilei sunt de obicei cele mai eficiente. Sunt odihnit, afară e liniște și nimic nu mă deranjează.
Îmi amintesc – copil fiind – tatăl meu obișnuia să se trezească devreme, își pregătea micul dejun si aranja documentele pentru lucru. Citea apoi ceva pe scurt, se îmbrăca și pleca mereu la aceeași oră. A făcut asta ani de zile, cu exactitatea unui metronom.
O rutină (sau ritual) al dimineții este de fapt un set de activități și obiceiuri pe care le faci zi de zi. Majoritatea o avem deja. Probabil și tu: te trezești, oprești ceasul, mergi la baie, te speli, te îmbraci, iei micul dejun, iar apoi pleci la lucru. Cu variații, desigur, aceasta este rutina de dimineață pe care o adoptă mulți oameni.
De ce însă să n-o facem mai bună? Dacă ne trezim mai devreme, câștigăm câteva ore de dimineață, pe care le putem folosi ca să ne construim o viață mai bună. De exemplu, putem include 20 de minute de citit dimineața (te văd acum ridicând din sprâncene: da, este vorba de exact acele minute de citit care nu le găseai până acum).
Ai putea și să meditezi 20 minute, să alergi 30 de minute sau să stai pe balcon cu cafeluța în mână și să respiri liniștea aerului răcoros de dimineață.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Și, cel mai important în opinia mea, o rutină de dimineață trebuie să conțină un interval în care lucrezi la unul dintre cele mai importante obiective ale tale și te dezvolți personal.
Musai!
De ce am o rutină de dimineață?
Am o rutină a dimineții pentru că astfel mă asigur că fac zi-de-zi lucrurile importante. Mă asigur și că zilnic îmi acord câteva minute în care mă conectez cu mine și mă organizez.
Îmi definesc zilnic timp în care sunt productiv și fac pași mici în direcția unor obiective mari. Pe care le voi concretiza în anii ce urmează.
În momentul de față rutina pe care o folosesc dimineața este următoarea:
- Mă trezesc la cinci dimineața
- Opresc ceasul, beau o cană cu apă (app. 0,3 lt)
- Stau pe canapea în living câteva minute. E o perioadă de pre-trezire, îmi face experiența trezitului devreme mai ușoară.
- Câteva exerciții de stretching ca să-mi pun corpul în mișcare.
- Baie: spălat pe față, spălat pe dinți, duș, bărbierit dacă e cazul, etc.
- Mă îmbrac și pornesc espressor-ul.
- Meditație. La final îmi acord câteva minute în care vizualizez principalele 1-2 obiective pe termen lung.
- Îmi pun cafeaua și ies pe balcon, unde stau 5 minute. Respir aerul răcoros al dimineții și schițez în minte un plan rapid al zilei.
- Mă așez la laptop, deschid Google Calendar, iau și calendarul tipărit al săptămânii. Îmi fac pe o foaie 1/4 din A4 sarcinile zilei. Pe o parte a foii le scriu pe cele foarte importante și aleg prioritatea zilei, pe cealaltă restul. Aleg două-trei sarcini cele mai importante.
- Încep să lucrez la una dintre cele mai importante sarcini. În momentul de față este scrisul.
- Pe la 6.45 o trezesc pe soție.
În timpul anului școlar apar câteva diferențe:
- Înainte de mic dejun facem pre-trezirea copilului. Îi spun că trebuie să se trezească, el spune că-i este somn și mai vrea să doarmă. Eu îl întreb dacă să-l mai las câteva minute, el dă din cap – clar că vrea – și adoarme la loc. Am observat că astfel e mai ușor să se trezească.
- După mic-dejun, îmbrăcat copilul, în mașină, pe el îl duc la grădiniță, iar pe soție o las în oraș. Copilul ia micul dejun la grădiniță.
Câteva observații
Meditez doar luni, miercuri și vineri. Am constatat că mă simt mai bine așa decât atunci când o făceam zilnic. Suplimentar, în aceleași zile fac și brain fitness (exercițiile de lumosity). Am ales astfel 3 zile pe săptămână în care mă mențin spiritual și cerebral.
Am încercat să includ alergarea sau altă formă de mișcare matinală. Nu a funcționat. Am păstrat câteva exerciții de stretching, iar mișcare fac mai târziu, nu dimineața.
Ora la care mă trezesc este cinci dimineața de luni până vineri. În weekend nu pun ceasul să mă trezesc și de obicei sunt treaz oricum pe la 6-7. Mai încolo probabil voi coborî ora de trezire de la 5 la 4:30 în trepte. Mai multe despre asta în articolul pe care l-am scris despre cum am învățat să mă trezesc de dimineață.
Ce poți adăuga rutinei de dimineață
Întrucât am experimentat diverse rutine, conținutul lor s-a schimbat. De la prima versiune adoptată acum câțiva ani, am modificat de nenumărate ori, adaptând-o la stilul meu de viață.
Am introdus și scos diverse lucruri care pot fi incluse într-o rutină matinală. Printre ele poți încerca:
- Vizualizare: vizualizează-te îndeplinind obiective importante pentru tine. E o tehnică pe care am învățat-o de la Anthony Robbins. Fă-o cu cât mai multe detalii.
- Fii recunoscător: exprimă-ți recunoștința – în gând, verbal sau în scris – pentru ceea ce există în viața ta. Pentru familia pe care o ai, prieteni, tot ce este frumos în viața ta.
- Planificarea zilei
- Mișcare, jogging, bicicletă, sală etc
- Citit
- Câteva exerciții simple de stretching
- Scrie o afirmație care să-ți ofere focusul zilei. Setează intenția zilei.
- În timp ce mergi la job, apreciază frumusețea naturii de dimineață.
- Exerciții de EFT (Emotional Freedom Techniques)
- Dacă ai alte idei cu ce se mai poate adăuga, lasă un comentariu mai jos.
Menține însă totul cât mai simplu și minimalist. Nu te supraîncărca cu sarcini și ai grijă ca orice ai include să conteze pentru tine. O să revin pe subiectul ritualului de dimineață, vreau să-l dezvolt. Până atunci îți las câteva resurse suplimentare pe care vreau să le parcurgi.
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness: