
- Publisher: Editura Publica
- Edition: The Infinite Game
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Cartea Jocul Infinit (titlu original: The Infinite Game), scrisă de Simon Sinek, a fost publicată în 2019 și trasează diferențele între două tipuri de jocuri (activități): jocurile finite și jocurile infinite.
Acesta este un rezumat de o pagină a cărții și conține principalele idei ale cărții, în doar câteva minute de citit.
5 idei din cartea Jocul Infinit
- Cartea se bazează pe clasificarea activităților noastre ca fiind jocuri ce se încadrează în două categorii: finite și infinite. Jocurile finite, cum ar fi fotbalul, tenisul, șahul, implică faptul că sunt jucate în conformitate cu anumite reguli, de obicei cu un obiectiv ca cineva să fie câștigătorul și altcineva să piardă. În general sunt bine organizate în contrast cu jocurile infinite.
- Jocurile infinite nu respectă un set predeterminat de reguli și nici nu au un mediator. Nu există un câștigător final al jocului.
- Căsătoria este un astfel de joc: nu există un câștigător al mariajului și un perdant, nu există o lungime predefinită a acestuia și un obiectiv final de atins. Prietenia este și ea un joc infinit.
- La fel și politica este un joc infinit: oamenii politici și doctrinele vin și pleacă de-a lungul anilor, fără să existe cândva un moment când tragem linia și jocul se va încheia. Este un joc care se joacă fără a se termina vreodată.
- Viața în sine este un joc și unul infinit.
- Lumea afacerilor nu este un joc cu un termen limită final; este un joc infinit. Iar oamenii de afaceri trebuie să joace un joc pe termen lung și să nu se bazeze pe planuri care vizează doar următorul semestru (gândire finită).
- Multe companii și lideri de afaceri aplică gândirea finită la probleme infinite. „Ce este cel mai bine pentru mine” este o mostră de gândire finită. „Ce este cel mai bine pentru noi” este o formă de gândire infinită.
Rezumat Jocul Infinit
Dacă există cel puțin doi jucători, există și un joc. Iar jocurile sunt de două feluri: jocuri finite și jocuri infinite.
Jocurile finite sunt jucate de jucători cunoscuți. Au reguli fixe. Și există un obiectiv stabilit, cu acordul părților implicate care, atunci când este atins, duce la terminarea jocului.
Jocurile infinite sunt jucate de jucători cunoscuți și necunoscuți. Nu există reguli exacte sau stabilite cu acordul părților. Deși pot exista convenții sau legi care guvernează modul în care se comportă jucătorii, aceștia pot opera oricum doresc, în acele limite generale. Și, dacă aleg să nu respecte convențiile, o pot face.
Într-un joc infinit, obiectivul este să continui să joci, să perpetuezi jocul. Și, pentru că nu există linie de finiș, nu există un final efectiv al jocului, nu există conceptul de a “câștiga” un joc infinit.
De exemplu, nu există conceptul de a ieși pe locul întâi într-o căsnicie sau prietenie. Atunci când vom muri niciunul dintre noi nu va fi declarat câștigătorul vieții. Toate aceste lucruri sunt călătorii, nu evenimente punctuale.
Jucătorul cu mentalitate infinită se așteaptă la surprize, ba chiar le savurează și este pregătit să se lase transformat de ele. El îmbrățișează și este deschis oricărei posibilități care îl menține în joc.
Deciziile etice nu se bazează pe ceea ce este mai bine pe termen scurt. Ele se bazează pe “lucrul corect care trebuie făcut”.
Jucătorii cu mentalitate infinită au înțeles că opțiunea cea mai bună pentru propria supraviețuire este de a menține jocul în desfășurare.
Despre Simon Sinek
Simon Sinek este un autor și consultant de afaceri. A studiat Antropologia culturii și a predat la Universitatea Columbia comunicarea strategică. Primul său TED.x Talk este cel mai vizualizat clip video pe TED.com.
Este autor în ziarele „The New York Times“ și „The Washington Post“. Printre titlurile sale se numără:
- Întreabă-te de ce: Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune
- Liderii mănâncă ultimii: De ce unele echipe lucrează bine împreună, iar altele nu
- Jocul infinit
- Începe cu de ce. Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune
- Împreună este mai bine
Dacă vrei să afli mai multe despre Simon Sinek , am discutat despre cărțile sale în aceste podcasturi:
- Podcast 360 Valentin Nedelcu. Cum să te educi financiar și să-ți gestionezi banii mai bine
- Podcast 356 Andrei Dunuță: când ai o idee bună, ieși în față cu ea și nu aștepta ca alții să te aprecieze
- Podcast 344 Tudor Mihai despre design thinking și lean startup
- Podcast 332: Anca Gheorghiu despre Tango Leadership
- Podcast 315 Ciprian Stancu, fondator Republica Bio
- Podcast 208 Irina Alionte: Ai încredere în tine
- Cărți Recomandate de Simon Sinek
Cumpără cartea: Jocul Infinit
Învață să iei deciziile cele mai bune folosind business analytics ca să-ți crești și optimizezi veniturile și alte rezultate de business.
Podcasturi recomandate
În încheiere iată o recomandăre de podcast pe care să îl asculți când ai timp