- Edition: The Happiness Hypothesis: Finding Modern Truth in Ancient Wisdom
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Cartea Ipoteza Fericirii. Armonia dintre știința modernă și vechea înțelepciune, scrisă de Jonathan Haidt, explorează diferite căi spre fericire, le examinează prin prisma cercetării moderne și propune o „ipoteză a fericirii”.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Notițe din cartea Ipoteza Fericirii
- Creierul nostru este împărțit în două părți principale: Sistemul limbic este responsabil de instinctele de bază, de nevoile de somn, hrană și sex și este precum un elefant sălbatic. Neocortexul este o parte mai nouă a creierului, responsabilă pentru gândirea rațională. Acesta Păstrează sistemul limbic sub control (sau crede că o face…), precum un călăreț, încercând să controleze elefantul.
- Buddha a comparat mintea cu un elefant sălbatic: „În zilele trecute, această minte a mea se rătăcea oriunde dorința egoistă, pofta sau plăcerea o ducea. Astăzi, această minte nu se rătăcește și se află sub armonia controlului, ca și cum elefantul sălbatic este controlat de un călăreț. “
- De ce unii oameni sunt optimiști și alții pesimiști? De ce oamenii tind să aleagă colegi și chiar profesii, ale căror nume seamănă cu ale lor? Reacțiile emoționale automate ale elefantului ne ghidează de-a lungul vieții noastre.
- Noroc sau ghinion, veți reveni întotdeauna la punctul de referință al fericirii – nivelul de fericire implicit al creierului – care a fost determinat în mare parte de genele noastre.
- Cercetări recente în psihologie sugerează că Buddha și Epictetus au dus lucrurile prea departe (aceștia au sugerat că fericirea vine doar din interior). Unele lucruri merită să lupți pentru ele și îți vor aduce fericirea. Astfel fericirea nu vine doar din interior, ci în parte din exteriorul tău. Dar alte lucruri nu merită.
- Elefantul funcționează astfel: simte plăcere ori de câte ori face un pas în direcția corectă. Elefantul învață ori de câte ori plăcerea (sau durerea) urmează imediat după comportament, dar are probleme în conectarea succesului de la o zi la alta, pe o perioadă mai lungă de timp.
Citate din Ipoteza Fericirii
Călărețul a evoluat pentru a servi elefantului.
Iubirea și munca sunt pentru oameni ceea ce apa și soarele sunt pentru plante.
Fericirea nu este ceva ce poți găsi, dobândi sau realiza direct. Trebuie să obții condițiile corecte și apoi să aștepți. Unele dintre aceste condiții se află în tine, cum ar fi coerența între părțile și nivelurile personalității tale. Alte condiții necesită relații cu lucruri dincolo de tine: la fel cum plantele au nevoie de soare, apă și sol bun pentru a prospera, oamenii au nevoie de dragoste, muncă și o legătură cu ceva mai mare.
Merită să te străduiești să obții relațiile corecte între tine și ceilalți, între tine și munca ta, între tine și ceva mai mare decât tine. Dacă obții corect aceste relații, va apărea un sentiment al scopului și al sensului.
Fiecare dintre noi crede că vedem lumea direct, așa cum este cu adevărat. În plus, credem că faptele așa cum le vedem sunt acolo pentru ca toți să le vadă, de aceea alții ar trebui să fie de acord cu noi. Dacă nu sunt de acord, rezultă fie că nu au fost încă expuși faptelor relevante, fie că sunt orbiți de interesele și ideologiile lor.
Nu există nimic bun sau rău, dar gândirea face acest lucru.
Despre Jonathan Haidt
- Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica și religia?
- Ipoteza fericirii: armonia dintre știința modernă și vechea înțelepciune
Dacă vrei să afli mai multe despre el, am discutat despre cărțile sale în aceste podcasturi sau articole:
Citește cartea: Ipoteza Fericirii
Poți cumpăra cartea Ipoteza Fericirii de aici:
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Mădălina Vasiu:
sau, de asemenea, podcastul cu Ionuț Neagu: