
- Edition: The Righteous Mind: Why Good People are Divided by Politics and Religion
Cartea Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica și religia?, scrisă de Jonathan Haidt, dezbate modul în care anumite subiecte precum religia sau politica ne influențează modul de a gândi. Cartea explică pe larg rolul moralității în interacțiunile dintre oameni, cum a apărut aceasta, cum ne-a ajutat ca și specie și cum ne limitează în același timp. Chiar dacă sună a chestie științifică, îți recomand să citești cartea. Este fantastică pe parte de mindset și dezvoltare personală.
Titlu original: The Righteous Mind: Why Good People are Divided by Politics and Religion
Acesta este un rezumat de o pagină a cărții și conține principalele idei ale cărții, în doar câteva minute de citit.
Idei din cartea Mintea moralistă
- Cartea explică de ce unele idei precum „corectitudine” sau „libertate” pot însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți. Astfel înțelegem de ce este mult mai ușor să vedem defectele din argumentele altora și să le ignorăm pe cele proprii.
- Haidt susține că motivul pentru care ne este uneori dificil să ne înțelegem cu ceilalți este acela că mințile noastre sunt concepute pentru a fi implicit moraliști și să-i judecăm pe ceilalți.
- Iar asta pentru că interesul pentru propria reputație influențează foarte mult raționamentul nostru moral. Mult mai mult decât realizăm noi. Și are sens dpdv al evoluției noastre ca și specie.
- Atunci când luăm decizii, intuițiile vin primele și abia aboi raționamentul. Tuturor ne place să credem că luăm decizii atente, conștiente și raționale, dar nu este tocmai așa. Haidt explică pe larg modelul călărețului și al elefantului, model pe care l-a dezvoltat în cartea sa Teoria Fericirii (The happiness hypothesis) și cum acesta ne influențează majoritatea alegerilor și deciziilor.
- Chiar dacă interesele morale variază de la o societate la alta, ele se bazează pe un același set de fundamente morale.
- Cartea explorează motive evolutive și culturale pentru care unii oameni sunt liberali, alții conservatori sau libertarieni. De asemenea, explică de ce diverse grupuri nu reușesc să ajungă la un consens și ce putem face.
- Este tipul de carte care contestă lucrurile pe care le presupunem drept adevărate și ne încurajează să vedem lumea prin ochi diferiți. Cartea ne încurajează să vedem opiniile pe care le respingem cu o deschidere mai mare.
- Moralitatea unește și orbește. Unul dintre principalele scopuri al moralității este că ne leagă, ne unește și astfel suntem uniți. Asta ne asigură șanse mai mari de supraviețuire pentru că începem să colaborăm.
- Dar moralitatea ne și orbește, ne face să vedem doar propriile opinii, să le ignorăm pe ale altora și să-i considerăm adversari pe cei care au opinii diferite. Acesta este unul dintre motivele pentru care umanitatea a fost capabilă (și încă este) de genocide, războaie între grupuri care au idei morale diferite sau religii diferite.
Rezumat Mintea moralistă
Moralitatea unește și orbește. Ne leagă în echipe ideologice care se luptă între ele, ca și cum soarta lumii ar depinde ca partea noastră să câștige fiecare bătălie. Ne orbește de faptul că fiecare echipă este compusă din oameni buni, care au ceva important de spus.
Mintea umană este un procesor de povești, nu un procesor logic.
Intuițiile vin în primul rând, raționamentul strategic în al doilea rând.
Gândirea noastră moralistă seamănă mai mult cu un politician care caută să obțină voturi decât cu un om de știință care caută adevărul.
Oamenii care își dedică viața pentru a studia ceva ajung adesea să creadă că obiectul fascinației lor este cheia înțelegerii a tot.
Cea mai puternică forță cunoscută vreodată pe această planetă este cooperarea umană – o forță pentru construcție și distrugere.
Toată lumea vrea corectitudine, dar există două feluri. În stânga, corectitudinea implică adesea egalitate, dar dreapta o vede ca pe o proporționalitate – oamenii ar trebui recompensați proporțional cu ceea ce contribuie, chiar dacă aceasta garantează rezultate inegale.
Despre Jonathan Haidt
- Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica și religia?
- Ipoteza Fericirii. Armonia dintre știința modernă și vechea înțelepciune
Dacă vrei să afli mai multe despre el, am discutat despre cărțile sale în aceste podcasturi:
Cumpără cartea: Mintea moralistă
Învață să iei deciziile cele mai bune folosind business analytics ca să-ți crești și optimizezi veniturile și alte rezultate de business.
Podcasturi recomandate
În încheiere iată o recomandăre de podcast pe care să îl asculți când ai timp