- Edition: Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Rezumat Esențialismul
Esențialismul: Disciplina de a obține mai mult făcând mai puțin, scrisă de Greg McKeown, este o carte ce se concentrează pe ideea că, în viața noastră modernă plină de distrageri și de aglomerație, este crucial să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat. Acesta este un ghid practic pentru a face mai puțin, dar mai bine, în toate aspectele vieții. McKeown începe prin a discuta modul în care societatea noastră valoarează „multitasking-ul” și capacitatea de a face multe lucruri simultan. Cu toate acestea, aceasta duce deseori la epuizare și la un sentiment de inadecvare. Esențialismul, în schimb, ne propune să adoptăm o abordare mai deliberată și mai concentrată. Elementul central al esențialismului este ideea că ar trebui să ne investim timpul și energia în cele mai esențiale și valoroase activități. Asta înseamnă să spunem „nu” mai des, să prioritizăm și să ne detașăm de lucrurile care nu aduc valoare reală vieții noastre. O temă majoră a cărții este puterea de a alege. McKeown subliniază că avem dreptul și capacitatea de a alege unde ne investim energia. Prin recunoașterea și exercitarea acestui drept, putem lua decizii mai aliniate cu ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Cartea oferă o serie de strategii și tehnici practice pentru a pune în aplicare principiile esențialismului. Aceasta include sfaturi despre cum să evaluezi oportunitățile, cum să îți setezi limite și cum să îți îndrepți atenția către activitățile care au cel mai mare impact.- Trebuie
- Totul este important
- Pot să fac și asta și asta și…
Notițe din cartea Esențialismul
- Esențialismul nu este despre cum să faci mai multe lucruri, ci cum să faci lucrurile potrivite.
- Esențialismul distinge în mod deliberat lucrurile vitale de multele lucruri triviale, elimină nonesențialul și îndepărtează obstacolele.
- Doar după ce vei înceta să mai încerci orice și să spui da tuturor, poți aduce maxim de contribuție la proiectele care contează pentru tine
- Dacă ai putea excela la un lucru, care ar fi acela?
- Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ceilalți este să avem grijă de noi, să ne protejăm și îngijim pentru a funcționa optim.
Citate carte Esențialismul
Esențialismul nu este despre a face mai multe lucruri; este despre a face lucrurile potrivite. Nu înseamnă nici să faci mai puțin doar de dragul de a face mai puțin. Este despre a face cea mai înțeleaptă investiție posibilă a timpului și energiei tale pentru a funcționa optim, făcând doar ceea ce contează.
Cum ar fi dacă am înceta să considerăm cât de ocupați suntem ca fiind o măsură a importanței? Dacă, în schimb, am sărbători cât de mult timp petrecem ascultând, reflectând și bucurându-ne de timpul petrecut cu cei mai importanți oameni din viața noastră?
Cuvântul “prioritate” a intrat în limba engleză în anii 1400. Exista doar la singular. Însemna chiar primul lucru. A rămas doar la singular pentru următorii cinci sute de ani.
Nu ar trebui să ne fie rușine să recunoștem o greșeală; la urma urmei, admitem că suntem acum mai înțelepți decât eram înainte.
Putem fie să ne facem alegerile în mod conștient, fie să permitem agendelor altor oameni să ne controleze viața.
Despre Greg McKeown
Greg McKeown este un autor, speaker și consultant în afaceri, cunoscut mai ales pentru promovarea conceptului de „esențialism”. Cartea sa de debut, „Esențialismul: Disciplina de a urmări mai puțin” (“Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less“), a fost foarte apreciată și a devenit un bestseller, oferind o abordare nouă și radicală asupra eficienței și succesului personal și profesional. În „Esențialismul”, McKeown pledează pentru o focalizare riguroasă pe ceea ce este absolut esențial, eliminând restul ca fiind deranjant și neimportant. El argumentează că, într-o lume supraîncărcată cu opțiuni și informații, capacitatea de a filtra, de a alege strategic și de a se concentra pe câteva aspecte cruciale poate conduce la o performanță mai înaltă și la o satisfacție mai mare. Cartea sa abordează diferite strategii și tehnici pentru aplicarea esențialismului în viața de zi cu zi, subliniind importanța alegerii conștiente, a stabilirii limitelor și a eliminării distragerilor. McKeown subliniază că esențialismul nu este despre a face mai multe lucruri în mai puțin timp, ci despre a face doar lucrurile corecte care aduc cu adevărat valoare. Greg McKeown este de asemenea cunoscut pentru abilitățile sale de prezentare și consultanță, lucrând cu numeroase companii și organizații pentru a implementa principiile esențialismului la nivelul conducerii și culturii organizaționale. Viziunea sa unică asupra productivității și eficienței continue să influențeze modul în care oamenii și companiile gândesc și acționează în fața complexității și a suprasolicitării moderne. Dacă vrei să afli mai multe despre titluri similare cu ale cărții rezumate mai sus, îți recomand articolul podcasturi sau articole:- Podcast Gabriela Ilie
- Podcast Andrei Țigănaș
- Podcast Larisa Petrini
- Podcast Dan Luca
- Podcast Ciprian Șoleriu
- Cărți pentru Antreprenori
- Sfaturi de Dezvoltare Personală Luate din Cele mai Bune Cărți
- De ce să adopți un stil de viață simplu și minimalist?
Citește Esențialismul de Greg McKeown
În cazul în care acest rezumat și recenzie te-au convins să (re)descoperi cartea, o poți comanda de aici pentru a te aventura în paginile sale:Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Liviu Păsat:
sau, de asemenea, podcastul alături de Paul Cirstean: