IN TIMP CE MĂ ÎNTORCEAM ÎNCET PRIN PLOAIA DEASĂ mă uitam la oamenii morocănoși care treceau pe lângă mine. Copiii, la fel de uzi, mergeau de mâna părinților, dar nu păreau afectați de ploaie, zâmbind senin picurilor de apă.
– De ce copiii par să se bucure de ploaie, pe când noi ceilalți ne uităm morocănoși la ea?, m-am întrebat dintr-odată.
– Probabil pentru că noi am pierdut ceva, mi-am răspuns singur.
Cum putem regăsi această artă pierdută a fericirii? Cum putem zâmbi din nou și să dansăm cu viața chiar în mijlocul vârtejurilor în care ne aduce?
Arta Pierdută a Fericirii: 11 Lucruri pe care le Poți face ca să Zâmbești Dansând cu Viața
Există unele obiceiuri simple care țin mai mult de modul de a gândi și care ne ajută să redevenim senini. Iată 11 astfel de idei ce te vor elibera și aduce din nou să zâmbești vieții:
1. Pune lucrurile care contează mai mult înaintea celor care contează mai puțin
Suntem prinși în preocupări și aspirații de zi cu zi, așa că uneori uităm să ne întrebăm dacă facem într-adevăr ceea ce contează. Pentru noi.
De câte ori faci pauze în care să revezi unde ești, încotro te îndrepți și dacă faci ceea ce contează pentru tine? Mulți oameni nu-și pun astfel de întrebări. În capcana preocupărilor zilnice uită să se gândească la rolurile lor personale, la valorile lor și să spună STOP atunci când acordă mai mult timp cerințelor altora decât dorințelor proprii. Ajung să acorde mult timp lucrurilor care contează puțin și puțin timp lucrurilor care contează mult.
Asta și pentru că nu ascultă de un sfat vechi de când lumea:
2. Cere ceea ce vrei
Când vrei ceva, spune-o. Chiar dacă vei deranja orgolii, chiar dacă îți este jenă să vorbești.
Te vei simți mai bine cerând ceea ce vrei – indiferent că o vei primi sau nu – decât dacă suferi în tăcere. Mitul eroului tăcut este … un mit admirat. Nu vorbește însă despre cum este să fii tăcut, să nu ai încredere în tine și să nu te reprezinți pe tine însuți. Și, dacă ceri, vei fi surprins cât de des vei primi ceea ce ai cerut.
Așteaptă-te, în același timp, de la ceilalți să-ți spună și ceară exact ceea ce vor. Încurajează-i, de altfel, să ți se adreseze în mod direct. Fără sute de ocolișuri și fără teama de a nu răni. Veți clădi astfel relații armonioase și de calitate.
Pentru asta trebui însă să ții mereu cont de faptul că
3. Ceea ce le place altora nu trebuie să îți placă neapărat și ție. Și reciproc.
Avem fiecare dintre noi propriile preferințe și aspirații. Deși obișnuim să spunem că “gusturile nu se discută”, în practică nu respectăm gusturile altora. Într-o anume măsură și din cauză că alții nu le respectă pe ale noastre.
Este ca și cu bârfa: câtă vreme o practici te ține legat. Când renunți la ea, vei realiza cât de mult te-ai eliberat și te vei întreba de ce nu ai făcut-o până atunci. De ce te-ai încărcat cu problemele și viața celor din jur?
Îți dorești neapărat să fi iubit de toată lumea? Crezi că vei reuși să-i faci pe toți cei din jurul tău să te iubească? Ei bine îți doresc mult succes! Vei avea nevoie pentru că mereu va exista cineva care nu te va agrea.
Așa că la ce bun să te prefaci că îți plac lucruri care nu valorează pentru tine? Și la ce bun să te aștepți ca cei din jurul tăi să iubească neapărat ceea ce îți place ție? Putem fi diferiți, respectând alegerea celorlalți ca ei să fie altfel decât noi.
Respectă preferințele celorlalți, învață să spui NU și mergi mai departe (îți recomand și cartea ”Cum să spui nu acasă, la serviciu, prietenilor, în viața de zi cu zi“, de Maria Haddou). Lucrurile care le plac celorlalți nu mereu îți vor plăcea și ție. Iar ceea ce îți place ție nu mereu va plăcea celorlalți. Și asta este foarte în regulă.
Străduiește-te în același timp și
4. Caută compania oamenilor fericiți
Alege tipul de oameni a căror atitudine te încurajează să dansezi fericit cu viața. Înconjoară-te de astfel de oameni, de oameni care și-au găsit un echilibru în viață. Sau cel puțin îl caută.
Evită – în același timp – cercurile de oameni cu probleme personale (vezi și ghidul de networking). Astfel de oameni îți vor fura energia. Când petreci mai mult timp ci cineva întreabă-te mereu: “Mi-aș dori să locuiesc împreună cu această persoană?“. Dacă răspunsul este nu, gândește-te cum îți poți folosi timpul mai bine.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Iar în relațiile cu ceilalți caută să te comporți de pe poziții egale, fără a intra de la bun început pe o treaptă de inferioritate. Chiar și când tu te consideri inferior lor.
Asta pentru că în realitate
5. Ceilalți oameni observă greșelile tale mult mai rar decât îți închipui tu
Prea des ne gândim la ce ar putea crede alții despre noi, uitând să ne punem și întrebarea dacă realmente cineva ne observă greșelile. În majoritatea cazurilor cei din jur nici nu ar observa gafele noastre dacă noi nu le-am pune în evidență. Asta pentru că tindem să acordăm o mult prea mare importanță greșelilor pe care le facem, minimizând în același timp reușitele.
Obținem astfel rețetă perfectă pentru a te dezavantaja singur din start!
Ca urmare, de câte ori crezi că cei din jur au o părere proastă despre tine pentru o greșeală pe care ai făcut-o, întreabă-te dacă măcar ei au observat.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
În public speaking, spre exemplu, un sfat util la început este să nu-ți ceri scuze dacă ai emoții. De ce? Pentru că s-a constatat (există și o statistică pe undeva) că în 70% din cazuri cei din sală nu-și dau seama că vorbitorul de pe scenă are emoții. Decât dacă el le spune asta. Așa că de ce să transmiți un mesaj negativ? Pur și simplu nu acorda mai multă importanță greșelilor tale decât este cazul.
Iar pentru asta concentrează-te pe ceea ce poți face concret, zi de zi. Și…
6. Înlocuiește pe “aș vrea” și “ar fi bine” cu “fac”
Obișnuiește-te să eviți expresiile modale precum “aș vrea“, “ar fi bine“, “mi-ar fi plăcut să“. Ai grijă la verbele modale, în general. Te pun pe tine însuți într-o poziție în care nu mai ai control asupra propriei vieți.
E ca și cum ai spune “ar fi bine să mi se întâmple“, care în traducere zice că ceva din jurul tău îți controlează viața. Iar asta nu este Ok. Pentru că singurul care va defini decisiv ce viață vei trăi este persoana aceea deosebită pe care o vezi mereu când te uiți în oglindă: TU ÎNSUȚI!
Când îți dai seama că nu este așa, e momentul de o schimbare. Începe prin a-ți da puterea înapoi folosind “eu fac“. De preferat acum.
Și ca să preiei controlul propriului destin
7. Îmbrățișează schimbarea
Ne place să rămânem în situații călduțe, iar când lucrurile iau o altă întorsătură preferăm să ținem cu dinții de ceea ce a fost, să ne cramponăm chiar în fața unor fapte evidente că totul s-a schimbat. Și să refuzăm schimbarea.
În final însă, întreaga viață este o schimbare, o trecere de la vechi la nou care se repetă la infinit. Pentru ca în primăvară un copac să înfrunzească, el trebuie ca în toamnă să-și piardă frunzele. Iar vechile frunze trebuie să moară pentru ca noile să se nască. Și nu au de ales. Sunt doar o generație de frunze din sutele de generații care vor urma.
Schimbarea este și va fi mereu o parte din viața ta. Iar uneori sunt momente în care este nevoie să îmbrățișezi schimbarea, să o accepți, mergând mai departe pe calea pe care ea ți-o oferă. E posibil ca nu mereu să fie o cale ușoară…
dar asta nu e important. Pentru că
8. Nu de câte ori ai căzut contează, ci de câte ori te-ai ridicat
Steve Jobs (dacă nu mă înșel) spunea că jumătate din ceea ce face diferența între un antreprenor de succes și unul care eșuează este faptul că primul a continuat, iar al doilea a renunțat.
Să avem probleme nu este o problemă în sine. Adevărata problemă este așteptarea noastră ca totul să meargă lin și ușor. Astfel că atunci când apar probleme ne întrebăm “de ce mi se întâmplă tocmai mie?” și ne considerăm tratați incorect de soartă.
La final însă, toată lumea întâmpină obstacole și toți ne izbim de probleme. Dacă sunt mai multe sau mai puține este mai ales datorită modului în care ne-am trăit viața până atunci. Datorită alegerilor pe care le-am făcut și a consecințelor acestora (am mai scris și mă repet: neluarea unor decizii, refuzul de a face o alegere, este tot o alegere în sine și este tot responsabilitatea noastră).
Iar pentru a te asigura că îți revii rapid ține mereu minte că
9. O dorință nu rămâne decât o aspirație dacă nu o transformi într-un obiectiv
La trainingurile pe care le țin despre gestionarea timpului și stabilirea de obiective, acesta este unul dintre principalele lucruri pe care le predau mai departe: faptul că avem nevoie să ne punem pe hârtie dorințele și să le transformăm în obiective. Iar la obiective să atașăm un plan concret de acțiuni pe care le putem face pentru ca acestea să devină realitate.
Altfel spus, pentru ca o dorință să nu fie doar un vis e nevoie să îi dăm viață, transformând-o într-un obiectiv. Obiectivul este haina de care are nevoie dorința pentru a o trăi. La fel cum flacăra are nevoie de oxigen ca să devină un foc intens.
Și pentru asta atât pe termen scurt, cât și mediu sau lung
10. Planifică, dar nu exagera
Oricum am lua-o, dacă nu ai un plan ești doar parte din planurile altora. Nu e nevoie să devii un spartan maniac al timpului planificat. Ce poți face este să-ți stabilești într-un mod eficient obiective și să ai un plan simplu care să te ducă inevitabil la realizarea lor.
Fă-ți planuri: scrie pe hârtie ce vrei să realizezi și cum le vei obține. Ține-te de aceste planuri pentru că să le scrii pe hârtie nu e destul. Nu exagera însă – dacă vei deveni sclavul unui calendar, nu ești tu la cârma vieții tale. Tot sclav ești.
Iar oricât de bine planificat ai fi, respectă timpul de aur: timpul petrecut cu tine, cu hobby-urile tale, cu familia, cu oamenii care-ți sunt dragi.
Și oricât îți dorești ca totul să fie bine, ține minte că “binele” pe termen lung depinde de ceea ce faci tu, nu de cum ar putea alții să te ajute. Apropo, ascultă melodia de mai sus (Wear Sunscreen) și gândește-te cît de iluzoriu este să crezi că mereu vei fi ajutat de stat, de partenerul de viață, de prieteni. Pensiile de la stat sunt așa cum sunt, partenerul de viață de poate părăsi, prietenii pot avea și ei probleme. Bazează-te doar pe tine și pe planurile tale!
Gândește-te cum ai vrea să fii la bătrânețe și
11. Nu te baza pe pensie pentru atunci când vei ajunge bătrân
Liliana scria in articolul despre cum să ai o bătrânețe frumoasă mai multe sfaturi din ceea ce a învățat ea îngrijind în Germania doi bătrâni. Spunea că pentru bătrânețe e bine să te îngrijeşti din timp de venitul tău încă de pe vremea când poţi s-o faci:
…Cheltuielile când vei fi în vârstă, deşi scad pe de-o parte (nu mai cumperi atâtea haine, nu mai călătoreşti atât de mult, nu mai pleci în concediu, copiii sunt pe picioarele lor), cresc mult pe de alta (medici, medicamente, deplasări, meşteri pentru reparaţii, ajutor menaj)….
Iar sistemul de pensii din România este deja cu probleme și bube așa că nu ai nici o garanție că va mai rezista 20 de ani sau cât mai ai tu până la pensionare. Iar apoi, de ce ți-ai baza partea finală a vieții – cea pe care vrei să o petreci lângă cei dragi – pe o sumă pe care statul promite că ți-o va da?
Construiește ceva din timp, creează surse suplimentare de venit pe care să te poți baza atunci când vei avea nevoie cu adevărat de ele.
Și un al doisprezecelea sfat, bonus, care mi-a venit după ce acum câțiva ani l-am lăsat pe copil să se joace cu cheile de la casă. Nu e chiar pentru a fi fericit, dar e pentru a fi mai liniștit în viață:
Păstrează-ți cheile mereu în același loc. Și gândește-te bine înainte de a le lăsa pe mâna copilului.
Eu le-am găsit după două zile. Copilul era mic pe atunci și nu știa încă să vorbească. Am avut noroc că într-un final a înțeles ce căutam așa că și-a adus aminte unde le lăsase… după un dulap. Din experiența mea îți recomand să folosești un același loc în care să ții cheile. Plus nu le lăsa pe mâna copilului (vezi și lista celor 100 de sfaturi pe care un părinte ar trebui să le dea copilului său). Astfel vei avea mai puține bătăi de cap.
Despre fericire te invit să vizionezi și discursul lui Matthieu Ricard, autorul cărții Fericirea, un drept cu care ne naștem, o cale de a-l valorifica, discurs intitulat “Obișnuința fericirii” (are subtitrare în română):
Vreau să închei cu un citat celebru din Ralph Waldo Emerson, despre a dansa dansul cu viața și a ne recăpăta vechea artă pierdută a fericirii. Despre a ne încheia fiecare zi cu serenitate și a merge zâmbind mai departe: