35 Filme Documentare Care Trebuie Văzute

Acum câțiva ani obișnuiam să văd des filme documentare online. Am început cu filmele lui Michael Moore, pe care le-am văzut unul după altul. Apoi altele și altele.

Recent am devenit din nou captivat de filmele documentare așa că am adunat într-o listă filmele documentare ce merită văzute. Pentru a clarifica orice aspecte legate de drepturile de autor ale acestor producții, mai jos există doar linkuri spre trailere de prezentare (versiunile de promovare) pe Youtube, nici unul nu este încărcat la mine pe site. În cazul în care deții drepturi de autor asupra unora dintre aceste clipuri video, poți sesiza acest fapt către Youtube și îmi poți trimite un mesaj pentru a scoate acel link. Beneficiarul își asumă orice obligație care derivă din materia legală în acest domeniu.

ilme documentare online subtitrate

Photo by Thomas Hawk

35 Filme Documentare Care Trebuie Văzute

 1. Filmul documentar March of penguinsMarch of penguins – Unul dintre cele mai frumoase filme documentare pe care le-am văzut. Prezintă în detaliu marșul pinguinilor imperiali din Antarctica. Narat de Morgan Freeman și cu imagini superbe, are o coloană sonoră de muzica motivationala așa că te va impresiona cu siguranță. Trailerul îl găsești aici.
  Există câteva locuri în care se ajunge foarte greu. Dar nu există niciunul în care să fie mai greu de trăit.– Marșul Pinguinilor
 2. Secretul. Legea Atracției. (The Secret). Filmul însoțește cartea cu același nume scrisă de Rhonda Byrne. Sunt sigur că ai auzit până acum de el, așa că nu are nevoie de nici o introducere. Găsești un trailer de prezentare aici.
 3. Dacii, adevăruri tulburătoare – un documentar controversat în care o serie de specialiști în istorie readuc în discuție cu noi dovezi ipoteze ascunse până acum publicului despre strămoșii noștri dacii. Trailer aici.
 4. Carpații sălbatici. Un documentar dedicat ultimului “mare teritoriu al Europei” așa cum sunt denumiți Carpații românești de către prezentatorul Charlie Ottley. Trailer.
 5. film_documentar_food_mattersFood Matters – Dezbate modul în care mâncarea disponibilă în magazine ne efectează sănătatea. Filmul expune practici ale companiilor gigant din industria de food și sintetizează cum putem să ne protejăm corpul printr-o alimentație potrivită. Sau cum anumite alimente corecte pot ajuta vindecarea unor boli grave. Un trailer pentru documentarul Food Matters ai online aici.
 6. Louise Hay – Poți să îți vindeci viața (You can heal your life). Bazat pe cartea lui Louise Hay și prezentat de însuși acesta, filmul vorbește despre cauzele subtile ale multor afecțiuni. Modul în care sunt conectate bolile, emoțiile și gândurile unele de altele. Beneficiază de intervenții din partea unor experți precum Wayne Dyer, Doreen Virtue, Greg Branden, Esther Hicks, Cheryl Richardson, Candace Pert sau Mona Lisa Schulz. Poți vedea “You can Heal your life“, trailer online aici.
 7. Sicko Este un film documentar care face o comparație a sistemului medical american cu cel francez, britanic, canadian și cubanez. Filmul prezintă aspecte pozitive și negative ale sistemului de îngrijire medicală și sugerează îmbunătățiri. Trailer la filmul documentar Sicko ai aici.
 8. Thrive – Un documentar la care s-a lucrat 8 ani, sub bagheta soților Foster și Kimberly Gamble, descendenți ai creatorilor gigantului Procter&Gamble. Analizează din multe perspective modul în care mari companii și familiile care le dețin influențează politica globală. Un film cursiv și bine argumentat. Trailer aici.
 9. Home – Filmul este o colecție de imagini din aer a Pământului. Arată diversitatea biologică a Terrei și modul în care umanitatea afectează echilibrul planetei. Mai multe aici.
 10. Food Inc – Food Inc se concentrează pe dezvăluirea practicilor folosite de marile corporații care vând alimente. Arată cum reușesc acestea să producă cantități imense de alimente și modul în care acestea ne afectează sănătatea. Aici.
 11. Cele 4 legăminte – Un documentar-interviu cu Don Miguel Ruiz, autorul cărții Cele 4 legăminte  – Mai multe aici.
 12. Vaccine Nation – Un film despre un subiect controversat și tot mai discutat în ultimii ani: numărul crescut de vaccinuri, precum și controversele legate de unele substanțe toxice incluse în ele. Trailer aici.
 13. An Inconvenient Truth – Documentarul lui Al Gore a devenit celebru după ce a expus problema încălzirii globale. Aici.Generațiile viitoare se vor întreba probabil “La ce s-au putut gândi părinții noștri? De ce nu s-au trezit atunci când aveau șansa să o facă?”. Trebuie să ne punem noi aceste întrebări, de pe acum. – Al Gore –
 14. IMAX – Coral Reef Adventure – Un documentar superb despre coralii Pacificului de Sud. A fost filmat cu ocazia mai multor expediții ale exploratorilor Howard și Michele Hall și conține imagini de calitate excepțională. Recomandat pentru o după-amiază relaxantă în familie! Trailer aici.
 15. How to start a revolution – Un scurt documentar realizat de un regizor amator, “How to start a revolution” îl prezintă pe Gene Sharp, scriitor laureat al premiului Nobel. Cunoscut mai ales pentru cărțile sale privind dezvoltarea revoluțiilor non-violente, Sharp a influențat decisiv modul în care au avut loc mai multe mișcări de răsturnare a unor dictatori. Culminând cu cea recentă a președintelui egiptean Mubarak. Mai multe aici.
 16. The Power of Community – How Cuba Survived the Peak Oil  – După căderea Uniunii Sovietice, începând cu 1991 Cuba a traversat o criză profundă datorată dependenței de petrolul sovietic. Întreaga economie cubaneză se baza pe petrolul sovietic, așa că odată cu lipsa petrolului economia practic a paralizat.  Cuba nu a căutat alte surse de petrol, ci și-a schimbat radical modul de gândire, scăzând din influența consumerismului și orientându-se cu precădere spre o creștere sustenabilă. Trailer aici.
 17. Earthlings – Earthlings a devenit un manifest al organizațiilor care luptă pentru drepturile animalelor. Filmul expune modul în care sunt tratate și sacrificate animalele pentru a servi industriilor de fashion, alimente, divertisment sau cercetare medicală. Poți vedea un trailer al documentarului Earthlings aici. Atenție: Conține scene reale, extrem de dure, așa că îți recomand să nu-l vizionezi în prezența copiilor!
 18. Thank You For Smoking – Mai degrabă o comedie-satiră decât un documentar, filmul prezintă tactici mai puțin cunoscute folosite de industria de tutun. Trailer aici.
 19. Walking With Cavemen – Realizat de către cei de la BBC, documentarul “Walking With Cavemen” descrie povestea speciilor strămoșilor omului. Foarte bine realizat, cu numeroase reconstituiri profesioniste. Vezi trailer aici.
 20. Filmul Documentar Bowling For ColumbineBowling for Columbine – Regizat de Michael Moore, unul dintre  regizorii mei preferați. Bowling for Columbine este creat în jurul masacrului de la liceul Columbine și dezbate pe larg tacticile de promovare folosite de industria de arme din Statele Unite. Trailer aici.
 21. Efectul Umbrei (The Shadow Effect). Realizat pe baza cărții cu același nume a lui Debbie Ford (carte publicată și în limba română). Filmul prezintă conceptul de umbră introdus în carte de Ford. Partea noastră negativă, care ne declanșează tensiuni, aspecete agresive în viața noastră. Și cum putem include și respecta umbra din noi. Aici ai un trailer.
 22. Who Killed the Electric Car? Cine a omorât mașina electrică? (2006). Un documentar pe care l-am găsit extrem de captivant. Istoria mașinii electrice EV1 a General Motors și modul în care în anii ’90 aceasta a fost scoasă de pe piață cu “ajutorul” companiilor petroliere. Trailer aici.
 23. Revenge of the Electric Car. Răzbunarea mașinii electrice (2011). Apărut la câțiva ani mai târziu după Who killed the Electric Car, filmul documentar The Revenge of the electric car prezintă evoluția mașinilor electrice susținute de companii precum Nissan sau Tesla Motors. O mișcare de readucere la viață și promovare a mașinilor electrice. Trailerul îl poți vedea aici.
 24. The Opus. O continuare a filmului The Secret, Opus continuă ideile din acesta și le extinde. Trailer aici.
 25. Dinastia Regală a României. Cu subtitlul Nihil sine Deo, filmul documentar “Dinastia Regală a României” redă istoria familiei monarhice care a gestionat destinul României în a doua jumătate a secolului XIX și prima jumătate de secol XX. De la fondarea ei odată cu venirea regelui Carol I în țară, până la domnia regelui Mihai I. Mai multe despre film poți afla pe canalul de Youtube al doamnei Marilena Rotaru, realizatoarea emisiunii Ora Regelui, aici.
 26. Dezlegând Misterul Vieții (Unlocking the Mistery of Life). Documentarul abordează apariția vieții pe Pământ, punând la îndoială abordarea darwiniană. Filmul este unul pe baze științifice, realizat sub egida Discovery Institute, promotor al design-ului inteligent. Trailer aici.
 27. The 11th Hour (A 11-a oră). Film documentar creat, produs și narat de Leonardo diCaprio, 11th hour atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă planeta. Beneficiind de interviuri din partea a peste 50 de oameni importanți din întreaga lume, filmul se dorește a fi un semnal de alarmă asupra problemelor actuale cu care ne confruntăm. Filmul poate fi văzut integral online, cu subtitrare în română aici. Trailerul filmului aici.

Îți recomand și:

Sper că această listă ți-a oferit inspirație. Dacă știi și alte site-uri de filme documentare online sau care merită văzute, te rog scrie-le mai jos într-un comentariu la articol.