O întrebare eternă pe care o primesc, de la cititori, de la clienți sau aiurea pe net:
Cum fac să îmi meargă site-ul mai repede? Parcă e un melc…
Fie că e de la cei ce mă urmăresc online în România, fie că e de la studenții mei de pe spațiul de limba engleză, observ aceleași greșeli care se repetă mereu și care duc la încetinirea sau blocarea unui blog sau site.
Le cunosc pentru că deh, eu însumi le-am “practicat”… dar înainte de a începe, o recomandare: în podcastul cu Iosif Crișan am vorbit despre cum să creezi un site care arată bine și îți aduce rezultate. Dacă este ceva ce te interesează, îți recomand să asculți podcastul:
Cum să Crești Viteza Site-ului Tău
Aici ai cele mai importante elemente în 3 pași simpli:
- Nu mai pune chestii aiurea pe site. Dacă nu sunt necesare, nu le pune pe site. Mai ales când ești pe shared hosting.
- Ia-ți un hosting decent (adică nu cel mai ieftin și nici unul gratuit).
- Doar după ce faci primele 2, optimizează site-ul ca să se miște mai repede.
1. Elimină de pe site tot ce nu e necesar
Aici includem pluginul care oferă traducerea site-ului tău în toate limbile lumii. Să fim sinceri, dacă arunci un ochi în Google Analytics vei vedea că 99% dintre cititorii site-ului tău sunt români. Și – dacă ești ca majoritatea site-urilor – 80% dintre ei sunt din România.
Cu ocazia asta elimină și pluginul ce afișează harta cu țările de unde ai avut vizitatori. Oricât de interesant ți se pare ție, nimeni nu se uită la ea. Poți să vezi harta direct în Google Analytics, fără să mai încarci site-ul. Elimină și logo-urile spre directoare de site-uri (chiar crezi că îți vor trimite vreodată trafic relevant pentru că le afișezi logo-ul?).
Elimină tot ce nu este absolut necesar sau ajută cititorul. Mai ales când ești pe un shared hosting.
2. Ia un hosting decent
Dacă ești pe shared hosting, din România îți recomand să iei hosting de la Simplenet. Atât pentru calitatea serviciului oferit, cât și pentru seviciul de suport excepțional inclus. Vezi și aici despre găzduire și web hosting în România.
Degeaba te duci le cel mai ieftin hosting de site din România. Ieftin dai … ieftin o să ai, plus multe bătăi de cap. Iar dacă te gândești la acele oferte de hosting gratuit, gândește-te că pentru ca cineva să dea gratis hosting, va avea costuri cu servere, cu echipamente, servicii etc.
De ce crezi că ar plăti aceste costuri ca să îți dea ție (sau altcuiva) hosting gratis? Ce crezi că îți vor pune pe site în plus, cât de bine crezi că va merge? Vrei ca vizitatorii tăi (puțini oricum) să aștepte 10 minute să se deschidă o pagină și să o vadă plină de reclame de care tu nici nu ai habar că există?
Uite … dacă vrei să ai un site … blog sau ceva online care să arate decent și poate cândva să faci și bani din blog sau site, investește și tu câțiva bani într-un serviciu de hosting care să meargă decent.
Vizitatorii tăi să aibă impresia că merge brici. În fine, măcar majoritatea lor, oricum vor fi mereu unii care vor fi nemulțumiți. Însă majoritatea statisticilor îți vor spune că cei ce îți devin clienți se așteaptă ca site-ul să se încarce relativ rapid (cam pe la 2-3 secunde ar fi excelent).
Ignoră-i pe cei care îți spun ce hosting ieftin au găsit ei. Cu tot respectul, în majoritatea cazurilor aceștia nu înțeleg toate implicațiile. Ca să nu spun că nu au habar ce vorbesc.
Ia un hosting bun, planul minim pentru început. De la Simplenet (linkul e mai sus) planul de start e perfect.
3. Optimizare viteză site
Numai după ce ai rezolvat pe primele 2. Altfel nici nu te gândi…
Pe parte de optimizare, cel mai simplu mod să începi (e vorba despre cum să începi, ok?) este să verifici viteza actuală și să faci cele mai importante recomandări folosind unul dintre aceste servicii gratuite care-ți verifică viteza site-ului:
Toate îți vor oferi și sugestii legat de ceea ce ai de optimizat la site-ul tău. Pentru că situația e diferită la fiecare site, nu voi include aici detalii tehnice. Pur și simplu caută pe Google cum să rezolvi sugestiile primite de la aceste servicii. Adică iei cu copy ce îți spune să faci, mergi pe Google și dai paste… simplu ca bună ziua…
Ca reguli generale îți recomand:
- Instalează un plugin de lite cache. HyperCache e mai mult decât suficient, plus că nu încarcă site-ul. Știu că toată lumea recomandă acum WP Super Cache, eu însă nu ți-l recomand. La ce ai nevoie tu, Hyper Cache e perfect, nu o să aibă toate bliz-blizurile de la alte pluginuri (funcții care oricum nu-ți sunt necesare), dar nici nu o să consume aiurea resursele serverului. Îl vei configura în maxim 2 minute, îl pui pe site și ai uitat de el.
- Nu pune CDN, Cloudflare sau orice altceva dacă nu ai un trafic semnificativ. Nu se justifică. Gestionez trafic de minim 10000 de pagini afișate zilnic, fără CDN și merge bine-mersi. Probabil ai peste 80% dintre vizitatoru localizați în România. La ce te ajută un Cloudflare (chiar gratuit) cu servere în Asia sau Statele Unite? Ai văzut site-uri cu eroare de conexiune către Cloudflare (deh, e gratis, chiar te așteptai să meargă brici?). În umila mea opinie, cei ce susțin sus și tare că ar trebui să pui musai Cloudflare nu l-au testat, au trafic mic și nu înțeleg toate implicațiile… Părerea mea.
- Nu instala pluginuri dacă nu sunt absolut necesare. Abține-te! Asta e o observație ce trebuie să mi-o repet uneori și mie … pare a fi o boală răspândită online.
- Șterge toate pluginurile și temele care nu sunt active. Dacă nu le folosești, șterge-le complet.
- Periodic optimizează baza de date. Pluginul WP-DBManager îți rezolvă asta rapid. Lunar e destul, merge și o dată la 2 luni.
- Folosește din când în când pluginul EWWW Image Optimizer ca să optimizezi imaginile și să le scazi din dimensiune. Mai este și WP Smush care face același lucru. Lunar e destul.
- Tot ocazional șterge reviziile vechi ale articolelor, oricum nu-ți mai sunt necesare. Pluginul acesta îți rezolvă asta (fă un back-up înainte, pentru orice eventualitate). Lunar e destul.
- Înainte de a face orice modificare serioasă la site, fă-i un back up de siguranță pe email. UpdraftPlus. Dacă lucrezi des la site, setează-l să facă periodic un back-up al site-ului.
Mai sunt lucruri pe care le poți face dacă ai VPS hosting, pentru shared hosting însă acestea sunt cele esențiale. Și – ca să fiu drept – acestea îți rezolvă 80% din eventualele probleme. Ceea ce e destul, acum te poți concentra să lucrezi să crești baza de abonați și de clienți cu ajutorul site-ului.
Și câteva recomandări suplimentare. Am discutat în podcast cu mulți antreprenori online și experți, îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Cel mai important dintre toate este să elimini balastul de pe site – pluginuri WordPress, extensii și orice chestie pusă aiurea care nu e importantă. Sau le poți păstra plătind un plan superior de hosting…