OBIȘNUIESC CA LA FIECARE FINAL DE AN să-mi revăd lista cu valori personale, să fac o analiză a anului pe terminate și o planificare a anului care urmează. Am construit pe tehnica lui Jinny Ditzler “Cel mai bun an” un sistem propriu de planificare pe 1 an, pe 5 ani și respectiv pe termen lung.
La finalul exercițiului, îmi revăd planurile de dezvoltare personala și creez o listă de lucruri pe care vreau să le realizez în anul ce urmează. În primii ani am decoperit că de multe ori finalizam unele lucruri care aflam ulterior că nu-mi erau necesare.
Odată atins succesul e posibil să descoperi că de fapt nu-ți doreai acel succes. Sau nu-ți prea aduce satisfacție. Singurul mod pe care l-am găsit de a-mi “valida” obiectivele alese, de a mă asigura că sunt lucruri care au însemnătate pentru mine însumi este ca atunci când le stabilesc să fie în concordață cu valorile personale.
E inutil să fiu eficient (să realizez lucruri), dacă nu sunt eficace (realizez lucruri care și contează pentru mine), altfel la final voi rămâne cu o listă de lucruri marcate ca finalizate, dar care nu îmi aduc satisfacție personală.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
Cum stabilești ce valori personale te definesc
Valorile personale sunt principii pe care îți bazezi deciziile și care ghidează ceea ce faci. Lucrurile pe care le găsim valoroase pentru noi sunt cele care ne vom ghida restul vieții. Uneori însă descoperim că am pierdut din vedere valorile noastre și acționăm pe baza unor valori care nu ne mai reprezintă.
Luăm decizii atunci conform valorilor altora sau a unor valori de grup, culturale, de societate, etc. Există persoane care trăiesc astfel întreaga viață, iar pe patul de moarte descoperă că au trăit, gândit și acționat în moduri care nu aveau importanță pentru ei înșiși. Nu au trăit o viata implinita.
Cel mai simplu (și practicat) mod de a-ți alege valorile personale este prin selectarea lor dintr-o listă. Poți vedea ce valori au alții și care dintre ele rezonează cu tine. Printre cele mai obișnuite valori se întâlnesc:
Adevăr
Armonie interioară
Atracţie
Autocunoaştere
Aventură
Bani
Bucurie
Bunăstare
Calitatea relaţiilor
Calitatea vieții
Calm
Cinste
Competenţă
Comunitate
Creativitate
Cultură
Cunoştinţe
Curiozitate
Dezvoltare personală
Disciplină
Distracţie
Dragoste, afecţiune
Educaţie
Faimă
Familie
Frumuseţe
Imparţialitate
Independenţă
Influenţă
Integritate
Intimitate
Încântare
Încredere în tine însuți
Înţelepciune
Leadership
Libertate
Linişte sufletească
Loialitate
Masculinitate
Natură
Obiectivitate
Onoare
Ordine
Pace
Pragmatism
Prietenie
Provocare
Puritate
Putere
Recunoaştere
Relații personale
Respect de sine / faţă de ceilalţi
Responsabilitate
Sănătate
Siguranţa locului de muncă
Siguranţă
Sinceritate
Spiritualitate
Sprijin
Stabilitate
Statut
Ușor subiectiv, un astfel de sistem oferă avantajul de a prelua din valorile altora pe cele cu care rezonăm noi înșine. Dar de multe ori e posibil să preluăm valori pe care le admirăm sau care doar ni se par interesante. Însă nu neapărat ne și reprezintă. Mai mulți ani, în planificările anuale am lucrat astfel, încercând să aleg un număr limitat de valori, care mi se păreau că pot fi ale mele.
Asta până când recent am găsit o tehnică extrem de simplă ce permite alegerea unor valori interne, bazate pe ceea ce suntem noi și nu pe un model exterior. Astfel:
1. Scrie 2-3 evenimente importante pentru tine.
Eu însumi aș putea scrie:
- Nașterea copilului și începutul rolului meu de părinte,
- Demararea afacerii online.
Apoi încearcă să-ți dai seama de ce aceste evenimente au fost importante pentru tine. Ce anume au reprezentat ele pentru tine?
Eu aș putea spune că prin nașterea copilului am conștientizat că o ființă neajutorată are nevoie de mine. Că va trebui să fiu pentru el exemplu în ceea ce vreau să-l învăț. Că responsabilitatea există 24 de ore din 24. Că cea mai frumoasă parte a vieții mele de-abia începe. Ș.a.m.d.
2. Explorează (în scris) detaliile acestor evenimente.
La fiecare lucru nou descoperit pune-ți întrebări suplimentare:
- De ce crezi că…? (De exemplu “de ce cred eu că va trebui să fiu exemplul viu în ceea ce-mi învăț copilul?”)
- Ce sentimente îți generează asta? Asigură-te că-ți generează sentimente pozitive pe termen lung.
- Ce temeri îți generează? Ce provocări ar putea apărea?
- Ce înseamnă toate aceste lucruri pentru tine?
Este un proces minuțios, care trebuie făcut pe îndelete. Pășești acum pe tărâm sfânt, sunt unele dintre cele mai intime și nobile componente ale personalității și sufletului tău. Nu grăbi procesul. Dacă te blochezi, ia o pauză și continuă când simți că poți merge mai departe.
3. Într-un final, centralizează în câteva cuvinte ce a însemnat experiența pentru tine.
Ai putea să notezi:
- Respect față de tine însuți,
- Relații de calitate,
- Recunoștință,
- Sănătate,
- Să mă simt apreciat,
- Asumarea responsabilităților,
- Integritate,
- Maturitate,
- Pace interioară.
Apoi fă același lucru pentru celelalte experiențe. Vei observa că treptat apar modele ce se repetă. Anumite valori personale sintetizate într-o experiență, se repetă în alta. Într-un final adună-le pe toate acestea într-o nouă listă.
Valorile tale sunt punctele din această listă care-ți sunt necesare ca să trăiești. Fără ele nu poți. Pe ele vrei să le exprimi în fiecare zi, în orice comportament al tău. Revezi întreaga listă – nu există nimic corect și greșit aici. Dar care dintre ele sunt cu adevărat importante pentru tine.
Vei observa că de-a lungul anilor valorile se schimbă. Apar alte valori personale importante pentru tine, iar valori mai vechi tind să-și piardă din importanță. E normal să fie așa, personalitatea se maturizează și evoluează continuu. Trăind însă în concordanță cu ceea ce e important pentru tine, vei deveni congruent cu propriile valori personale.
Asta te va ajuta să te dezvolți ușor pe orice plan de dezvoltare personala. Îți va da energie suplimentară. E ușor să trăiești o viață în care faci lucruri importante pentru tine, lucruri în care crezi. În care trăiești conform cu valorile tale personale.
Trăiești o viață pasionată, iar asta te va face să te dai jos fericit din pat dis-de-dimineață. Ești congruent cu tine însuți și cu cel care vrei să devii.
Odată stabilite valorile le poți ordona în funcție de importanța lor sau le poți lăsa fără a le ierarhiza.
Majoritatea informațiilor în română despre valorile personale se bazează pe alegerea unor valori dintr-o listă arbitrară. Câteva informații interesante găsești totuși aici:
- Tu cum îți vei măsura viața?, Elena Badea într-un interviu-podcast,
- Creează o afacere și trăiește o viață pe baza valorilor tale, podcast alături de Monica Ion,
- Dincolo de vârf, carte scrisă de Zig Ziglar
Acest articol despre valori personale este începutul unei serii de articole pe care vreau să le scriu despre cum să-ți redefinești viața. Mă poți ajuta să-l dezvolt, printr-un share pe Facebook sau Linkedin la acest articol.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa: