IERI DE DIMINEAȚĂ MI-A VENIT IDEEA acestui articol şi m-am aşezat la birou cu o cafeluţă în faţă şi gândul să-l scriu rapid.
Planurile mi-au fost date peste cap de fiu-meu care mi-a invadat biroul şi mi-a amintit că ne-am înţeles să mergem la bazin. Aşa că am ajuns să îl termin astăzi. Andrei poate fi foarte convingător când vrea ceva … din punctul asta de vedere putem învaţă arta persuasiunii de la copii.
Ce este starea de flux și zona de geniu
De altfel, sunt multe lucruri pe care le putem învaţă de la ei. Nu ştiu dacă eşti părinte, dar dacă nu ești poate ai avut ocazia să observi cum se joacă sau face ceva un copil. Are acele clipe de concentrare totală, de implicare completă în ceea ce face că şi cum lumea întreagă nu mai există în jurul său. Starea de flux a fost studiată și tratată pe larg în lucrările lui Mihaly Csikszentmihaly.
Dacă se joacă sau face ceva ce l-a captivat şi îl chemi vei vedea că s-a implicat într–atât încât este că şi într-o altă realitate din care face parte trup şi suflet sută la sută.
„Hăăă?” te întreabă. „Ce este?”
Copii pot face natural ceva implicați 100% ca şi cum e tot ce ar există pe lume în acel moment. Adulții au nevoie de antrenament pentru asta.
Nu există alte lucruri pe care le face în acelaşi timp, cum poţi vedea la un adult. Uită–te puţin la colegii de lângă ţine: vorbesc la telefon şi citesc emailurile înacelaşi timp. Stau în şedinţa şi chat-uiesc pe telefonul ţinut sub birou.
Copiii fac asta după ce o învaţă de la adulţi…
Ei au o capacitate unică de a face un singur lucru. Complet, implicat 100% ca şi cum e tot ce ar există pe lume în acel moment.
Pe de altă parte, gândeşte–te puţin când ai obţinut tu cele mai multe realizări? Când lucrai la 5 lucruri în acelaşi timp şi erai implicat 5% în fiecare sau când ai reuşit să lucrezi la unul singur implicat complet şi 100%?
Şi nu eşti o excepţie. Marile realizări nu au fost obţinute de cineva care se rupea în 7 părţi să facă 20 de lucruri deodată. Ci în acele momente în care cineva a făcut mai puţin și l-a făcut excepţional!
Despre performanță am discuta și cu Victor Hănescu în podcast, Victor reușind performanța de a deveni unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume, într-unul dintre cele mai competitive sporturi la nivel actual:
Iar asta o putem vedea cel mai bine „în acţiune” la copii supra-dotaţi, acele genii. Fac ceva, un singur lucru, în mod excepţional din zona de geniu.
Unul singur!
Şi când îl fac sunt conectaţi ca şi într-un mod magic de ceea ce fac în acele clipe. Într-un mod în care un adult doar visează să îl facă la fel. Nu pentru că nu ar putea, ci pentru că a uitat cum se face.
Avem mai multe zone din care lucrăm şi creăm (vezi Gay Hendricks, inclus la resurse):
- zona de muncă,
- zona de competenţă,
- zona de excelenţă şi
- zona de geniu.
Cred că e destul de intuitiv:
- în zona de muncă facem ceva şi nu prea contează cum,
- în zona de competenţă o facem bine (la fel ca şi alţii),
- în zona de excelenţă suntem foarte buni în ceea ce facem (dar există şi alţii ca noi), iar în
- zona de geniu o facem în mod unic: nu doar că atingem excelenţă, dar nimeni nu o poate face similar precum nouă, este acea zonă „ca şi magică” în care îi vedem pe copii că trăiesc.
Pe măsură ce creştem ne pierdem legătură cu zona de geniu. Mulţi oameni o pierd şi cu zona de excelenţă. Și nu le mai câștigă niciodată înapoi.
Ceea Ce Nu Înseamnă Că Nu O Pot Regăsi
În munca cu clienţii mei am văzut de nenumărate ori oameni care şi-au regăsit legătură interioară cu aceste zone pierdute. După ce depăşim barierele care ne împiedică să strălucim, devine uşor să ne regăsim aceste zone. În mod ironic, noi suntem cei ce ne-am pus barierele. Primul pas pentru a trece de ele este…
Dar să revin la ce spuneam la început, ieri am abandonat mesajul acesta şi am fost la ştrand. Unde Andrei a descoperit cum este să sări în apă de pe margine. Prima oară nu dădea pe dinafară să o facă, însă îi vedea pe ceilalţi copii… şi vroia să facă la fel.
L-am convins să o facă de pe margine de jos, eu stand în apă şi îl prindeam (avea colac aşa că nu putea păţi oricum nimic). După ce a reuşit de câteva ori, s-a ridicat în picioare şi a sărit ca şi copii mai mari.
Iar apoi nu am mai putut să îl iau de acolo… a devenit singurul lucru pentru el şi îl făcea cu toată pasiunea. Că ceilalţi copii din jur, de altfel. Era în starea de flux.
Care sunt pentru ţine acele activităţi care îţi place să le faci că şi cum ar fi singurul lucru din viața ta? Gândeşte–te puţin la modul în care acestea te energizează şi te fac să nu observi că ai petrecut ore întregi în ele…
Cum ai putea acum să le faci mai des în timpul unei zile obişnuite?
E calea către zona de geniu sau de flux din lucrările lui Gary Keller, Mihaly Csikszentmihaly (vezi lucările incluse în zona de resurse.) şi Gay Hendricks. Majoritatea oamenilor din păcate nu o vor atinge nicicând. În opinia mea, sub 5% dintre oameni reușesc să se conecteze cu starea de flux și să facă evoluția spre zona de excelență și cea de geniu.
Nu pentru că nu ar fi capabili. Oricine este capabil, cred eu.
Ci pentru că nu sunt dispuși să investească nimic ca să ajungă acolo: timp, energie, bani, efort etc. Dacă ar fi să existe un secret al succesului – și te asigur că nu există vreunul – ei bine ar fi unul simplu:
Secretul Succesului, dacă ar exista, ar fi probabil: Primești din orice exact ceea ce ai pus acolo. Așa că la final nu eșuezi niciodată, ci doar renunți să mai încerci.
Surse și resurse
Dacă vrei să afli mai multe despre subiect, îți recomand lucrările