
- Edition: Flow: The Psychology of Optimal Experience
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Flux: Psihologia fericirii (Flow: The Psychology of Optimal Experience), cartea scrisă de Mihaly Csikszentmihalyi, introduce conceptul psihologic de flux. Fluxul este starea de imersiune totală pe care o trăiești în timp ce faci o anume activitate. Fluxul vine de la concentrarea intensă în jurul a ceea ce faci, la fel cum un pictor care pictează este implicat 100% în ceea ce face și nu mai observă nimic altceva în jurul său.
Acesta este un rezumat de o pagină a cărții și conține principalele idei ale cărții, în doar 5 minute de citit.
5 idei esențiale din cartea Flux: Psihologia fericirii
- A fi într-o stare de flux are loc atunci când ești implicat complet într-o sarcină, cu o “cantitate” infinită de a te concentra. Pot trece ore întregi fără ca tu să realizezi măcar.
- Fluxul te ajută să te conectezi profund la tine. Astfel îți gestionezi mult mai bine voința, energia și atenția.
- Poți intra în starea de flux în orice situație, fie chiar una banală. Chiar și atunci când treci prin probleme și situații dificile.
- Amintește-ți de perioada când erai copil. Ce îți plăcea cel mai mult să faci? Ce obișnuiai să faci și treceau ore întregi fără să îți dai seama de asta. Este foarte probabil ca unele dintre acele activități să fie zona ta de flux.
- Fluxul îți oferă un mod de a conecta diversele aspecte ale personalității tale într-o experiență care are sens, te împlinește și-ți oferă pace și liniște.
Rezumat carte Flux: Psihologia fericirii
Dacă ești interesat de ceva, te vei concentra asupra acestuia și, dacă te concentrezi asupra oricărui lucru, este foarte probabil că vei deveni interesat de el. Multe dintre lucrurile pe care le găsim interesante nu sunt așa în mod natural, ci pentru că am depus efortul de a le acorda atenția noastră.
Bucuria apare la limita dintre plictiseală și anxietate, atunci când provocările sunt echilibrate de capacitatea persoanei de a acționa.
Atunci când acționăm în mod liber, de dragul acțiunii în sine și nu din alte motive, învățăm să devenim mai mult decât ceea ce eram înainte.
…să înveți cum să te bucuri de viața ta de zi cu zi, fără a diminua șansele altor persoane de a se bucura de a lor
Dintre toate virtuțile pe care le putem învăța nici una nu este mai utilă, mai esențială pentru supraviețuire și este mai probabil să ne îmbunătățească calitatea vieții decât capacitatea de a transforma adversitatea într-o provocare plăcută.
Despre Mihaly Csikszentmihalyi
Cumpără cartea Flux: Psihologia fericirii
Îți recomand și podcastul de lectură cu Daniela Dumitru - cum să publici o carte:
Folosești Spotify?

Ești pe Spotify? Ai acum toate episoadele podcastului meu pe Spotify aici » , inclusiv ultimele interviuri publicate. Abonează-te la podcastul meu pe Spotify, iar dacă îți place nu uita să ne dai un rating pozitiv de 5 stele 🙂