Odată ce ai instalat WordPress poți spune că ai un blog. Acum începe partea de optimizare și gestionare a blogului. Înainte de toate există un set de setări care ai nevoie să le faci imediat după instalare.
Iată lista cu cele mai importante setări WordPress pe care eu obișnuiesc să le fac:
21 Setări WordPress Imediat ce ai Pornit Blogul
- Creează un nou utilizator ca administrator, care să nu fie prenumele tău (o variație a lui este bună). Alege o parolă rezonabilă – litere mici/mari, cifre, un semn de punctuație și minim 8 caractere.
- Șterge utilizatorul admin. Este una dintre primele măsuri de securizare a blogului, dat fiind că pe user admin au loc implicit atacurile asupra unui blog. De acum încolo vei folosi doar utilizatorul creat la punctul 1.
- Dezactivează și șterge din lista de pluginuri pluginul Hello Dolly. E drăguț, dar inutil.
- Activează moderarea fiecărui comentariu. E o chestiune de timp până când vei fi spamat, așa că ia în considerare și activarea Akismet.
- Activează afișarea avatarurilor celor care comentează. De asemenea, la default avatar alege Blank pentru cei care nu și-au creat Gravatar.
- Actualizează lista de cuvinte cheie pentru moderarea comantariilor. Atât pentru moderare, cât și pentru blacklist.
- Instalează și configurează Tiny MCE Advanced pentru a optimiza caseta de editare a articolelor. Din multitudinea de opțiuni Tiny MCE alege doar pe cele care chiar le folosești.
- Șterge toate linkurile implicite din Blogroll create de WordPress.
- Șterge Sample Post și Sample Page.
- Alege o temă care să arate bine și activeaz-o. Îți recomand temele celor de la StudioPress.
- Mergi la setările generale și completează titlul și subtitlul blogului.
- Dezactivează user registration dacă vei fi singurul autor.
- Actualizează serviciile de ping cu o listă care să te ajute la indexarea articolelor.
- Activează vizibilitatea blogului în motoarele de căutare.
- Schimbă permalink-ul implicit în cel cu numele postărilor (post name).
- Instalează pluginul Yoast SEO și activează XML Sitemap.
- Include blogul în Google Webmaster Tools.
- Definește un profil nou pentru blog în Google Analytics. Include codul de tracking Google Analytics pe blog ca să afli mai multe despre cum evoluează cifrele legate de trafic site.
- Afișează icon-uri spre profilul pe câteva rețele de Social Media.
- Activează Login Lock Down pentru a bloca eventualele atacuri asupra blogului.
- Activează serviciul de RSS. Deși nu sunt mare fan al acestuia și prefer ca cititorii mei să se aboneze prin email astfel încât săi îi pot contacta oricând, e o idee bună să oferi și posibilitatea de abonare prin feed. Nu îți recomand să îl popularizezi foarte mult. Cine știe, îl va găsi singur.
Și câteva recomandări suplimentare. Am discutat în podcast cu mulți antreprenori online și experți, îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Acestea sunt primele setări pe care obișnuiesc să le fac odată ce am pornit un nou blog în WordPress. Care dintre acestea sau alte setări cunoști tu și obișnuiești să le faci imediat ce ai instalat WordPress?