În cele din urmă, întrebările pe care ni le punem nouă înșine determină omul care vom deveni.
Leo Babauta
Uneori avem nevoie să reflectăm asupra a ceea ce este viața noastră acum și a ceea ce a fost. Să ne punem întrebări asupra modului în care ne trăim viața.
Pentru ca din răspunsurile pe care le dăm să luăm decizii, să facem alte alegeri sau să ne confirmăm singuri că ne aflăm pe drumul cel bun.
23 întrebări provocatoare pe care oamenii evită să și le pună
Am adunat mai jos o listă de 23 de întrebări provocatoare, care… te las pe tine să alegi ce vor face.
- Cât de mult trăiești ceea ce vor alții și cât ceea ce vrei tu? Pune în balanță cât din viața ta este construită din lucruri care contează pentru tine și cât din dorințele altora.
- Care este cel mai mare vis al tău? Care este acel lucru pe care ai dorit mereu să-l realizezi? Poate chiar din copilărie. Dacă ai dificultăți să răspunzi, ascultă podcastul cu Elisa Rusu despre curajul de a ne urma visul și a deschide ușile care ni se arată:
- Care este diferența dintre a trăi și a exista?
- Faci – mereu și mereu – aceleași greșeli? Care sunt acelea? Scrie o listă cu principalele greșeli pe care le repeți. Gândește-te la una dintre ele, pe care ai putea-o corecta începând de acum încolo. Cum ai putea face să o corectezi pentru totdeauna?
- Care este principala schimbare pe care ar trebui să o faci anul acesta în viața ta? (una singură) Dacă ar fi să ai un singur succes anul acesta, ca să consideri că ai avut un an extraordinar, care este acel succes? Și ce va trebui să faci ca să-l realizezi? Eventual ascultă și podcastul cu Sorin Faur, fondator Academia de HR, sub titlul Schimbarea este noua normă și cum să depășim rezistența la schimbare:
- În ce fel te comporți ca și cum ai fi cel mai mare dușman al tău? Uneori ne sabotăm singuri, iar alteori devenim mult mai distructivi cu noi înșine decât ar fi alții.
- Care este cel mai mare talent al tău? Îl valorifici? De ce nu? Gândește-te la abilitățile tale, la valorile tale, la ceea ce îți place să faci și ești foarte bun la asta. Folosești acest talent sau este irosit?
- Ce ai vrea să scrie pe piatra ta de mormânt? Ce ai făcut, cum ai trăit…
- Ce greșeli majore ale tale ar trebui să le evite ceilalți oameni? Ce ai învăța pe ceilalți din alegerile tale greșite. Vezi și podcastul cu Alexandru Bordea, fondator Evenda și Angry Business, despre greșelile bune:
- Viața este prea scurtă ca să mai accepți________________? Sunt lucruri pe care ai vrea poate să nu le mai accepți de la alții.
- Ce lucruri ai făcut de care nu ești deloc mândru? Ai putea să le repari? Dacă da, cum? Dacă nu, cum te poți împăca cu ele?
- Pe lângă bani ce alte beneficii îți oferă jobul de acum? Lucrezi doar pentru bani?
- Cum poți să-ți irosești întreaga viață? Sfaturi pe care le-ai da din propria experiență.
- Care alegeri ai putea să faci altfel?
- Ce ai învățat din ultimul tău eșec major? Care sunt schimbările pe care ai nevoie să le faci TU pentru ca data viitoare să eviți astfel de situații. Sau să le scazi din intensitate. Vezi cum a învățat Cristian Onețiu, fondator Life Care, în podcastul cu el din eșecuri și cum a construit pe acestea:
- Care este cea mai mare teamă a ta?
- Care este cea mai mare bucurie a ta? Sunt lucruri, experiențe sau oameni care ne luminează ziua, care ne aduc împlinire. Le cunoști?
- Ce lucruri de care ești mândru ai făcut în ultima lună?
- Care sunt laturile tale întunecate pe care ai nevoie să le accepți? Citește și Viktor Frankl Omul în căutarea sensului vieții.
- Care sunt acele activități care te fac să nu observi că a trecut timpul? Găsește timp să le faci mai des.
- Care sunt acele lucruri într-atât de importante pentru tine încât ai fi în stare să te cerți cu oricine ți le încalcă? O faci?
- Dacă ar fi să mori în curând, care este acel un singur lucru pe care vrei să îl realizezi înainte? Unul singur.
- Cât de mult ai scris până acum din povestea vieții tale? Cât mai ai de scris?
Îți recomand să asculți și următoarele 2 podcasturi, care îți pot fi de ajutor. Primul este podcastul pe care l-am făcut cu Zoltan Veres și unde am vorbit despre inteligența emoțională:
Iar al doilea este cel cu Andreea Rebăltescu-Coca despre cum ne gestionăm teama de necunoscut: