Acest articol este un guest-post scris de Cosmin Cîmpanu. Îți recomand și să asculți podcastul pe care l-am realizat cu Cosmin:
Există o poveste amuzantă referitoare la subiectul convingerilor limitative: se spune că odată iepuraşul avea 10 ouă, dar îi lipsea o tigaie în care să le prepare. Singurul din pădure care avea o tigaie era ursul aşa că iepuraşul se gândeşte să împrumute tigaia de la acesta.
Pe drum îşi dă seama că la cum îl ştie el pe urs, acesta sigur îi va cere măcar 4 ouă din cele 10 în schimbul tigăii.
“Eh, o să îi dau patru ouă, îmi mai rămân mie şase şi îmi ajung că eu sunt mai mic şi mă satur.”
Cum mergea el pe drum se gândeşte că ursul ăsta este un mare afacerist şi s-ar putea să îi ceară chiar şase ouă în schimbul tigăii, dar totuşi îşi spuse: “Au mai fost zile în care m-am săturat şi cu patru ouă. O să îi las ursului şase, dar o să am tigaie în care să le prepar.”
Când era foarte aproape de casa ursului, iepuraşul se gândi că ursul s-ar putea să îi ceară chiar 8 ouă în schimbul tigăii şi asta nu ar putea accepta nicicum. Bate la uşă. Ursul deschide uşa şi îi spune zâmbind: “Ce doreşti iepuraşule?“. Iepuraşul răspunde: “Ursule, ştii ceva!? Nu mai am nevoie de tigaia ta.“
Această poveste ilustrează modul în care funcționează convingerile limitative. Mai jos sunt câteva sugestii care te ajută să depistezi şi să elimini convingerile care te limitează. Îți recomand să asculți și podcastul cu Cosmin Cîmpanu și să afli mai multe de la el.
1. Evenimentele din viaţa ta nu sunt bune sau rele: ele doar sunt
Modul în care te raportezi la aceste evenimente îţi creează experienţa. Se spune că era odată un om sărac a cărui singură avere era calul său.
Dacă l-ar fi vândut s-ar fi îmbogăţit. Tot satul îl considera nebun pentru că nu vindea acel cal. Şi mai grav este faptul că într-o zi calul a plecat de acasă şi nu i-a mai dat nimeni de urmă.
Atunci toţi îi reproşau faptul că nu i-a ascultat, iar acum a rămas fără nimic. El le-a replicat că ce e bine şi ce e rău nu e el în măsură să hotărască, iar lumea l-a luat şi mai mult în râs.
După vreo două săptămâni însă, calul s-a întors acasă cu o herghelie de cai sălbatici, iar atunci toţi oamenii din sat îi spuneau cât de norocos este. Omul nostru a avut însă aceeaşi replică: “Ce e rău şi ce e bine nu sunt eu în măsură să hotărăsc.”
Detaşează-te de eveniment în sine. Nu îl cataloga ca rău sau bun. Fii pregătit să înveţi din tot ceea ce ţi se întâmplă.
2. Nu investi aşteptări
Să presupunem că intri într-o librărie şi cumperi o carte de la care te aştepţi să îţi prezinte nişte lucruri extraordinare. Îl cunoşti pe autor, ai mai citit câteva cărţi scrise de el, şi te aştepţi ca şi această carte să fie ca şi celelalte.
Te duci acasă. Începi să o citeşti, şi îţi dai seama după câteva pagini că nu este o carte foarte bună. Aşteptările investite îţi vor crea dezamăgire. Atitudinea deschisă este un atribut al oamenilor de succes.
Adoptă și tu o astfel de atitudine. Păstrează-ți mintea calmă și nu îi permite să catalogheze anticipat.
3. Mai fă loc unei posibilităţi
Să spunem că tu ai o convingere de ani de zile, şi îţi este foarte greu să renunţi la ea. Începe prin a accepta că ceea ce crezi tu nu este tot timpul adevărat.
Spre exemplu se poate să fii convins că tu nu te poţi trezi devreme dimineaţa. Însă sunt foarte mulţi oameni care o fac. Aceştia îşi încep ziua cu rutina de dimineață şi imediat după aceea au maximul de randament.
Acceptă o a doua posibilitate, asta îţi deschide orizontul mental.
4. Fă cunoştinţă cu Pygmalion
Pygmalion a fost un rege din Cipru care era convins că nici o femeie nu este suficient de frumoasă pentru a se căsători cu el. Prin urmare el a făcut o statuie în fildeş.
Aceasta întruchipa idealul feminin, iar Pygmalion era în cele din urmă îndrăgostit şi implora zeităţile să dea viaţă statuii. Aceasta este legenda. Ceea ce psihologii au numit “efectul Pygmalion” sunt profeţiile care se auto-împlinesc.
Regele credea că nici o femeie nu este suficient de frumoasă pentru el, şi tocmai această convingere îl făcea să aibă dreptate.
Păstrează această poveste în minte. Atunci când constați că o anumită convingere te limitează, ia-l drept contra-exemplu pe acest rege.
5. Află cum funcţionează cercul lui Pygmalion
Gândul(G) că nu eşti suficient de bun, îţi va crea o emoţie(E). Trăirea acelei emoţii te va face să ai un anumit comportament(C). Spre exemplu atunci când la serviciu îţi va fi propusă ducerea la bun sfârşit a unei noi sarcini tu vei refuza.
Acest comportament al tău va produce o reacţie(R). Şeful va acorda o mărire de salariu colegilor tăi. Tu nu vei primi banii în plus, fapt care îţi va întări convingerea că nu eşti suficient de bun.
Pentru început este bine să conștientizezi când te afli în cerc. Odată ce îți dai seama, aplică o idee din acest articol și rupe cercul. După prima reușită, o să poți repeta procesul.
6. Găseşte un model care să te contrazică.
Dacă eşti convins de faptul că nu te poţi trezi la ora 5:00 dimineaţa, găseşte o persoană care reuşeşte să facă asta.
Dacă eşti convins că dacă ţi-ai planifica ziua, nu ai reuşi să te ţii deloc de plan, găseşte pe cineva care planifică şi roagă-l să-ţi prezinte beneficiile şi cum a reuşit el să implementeze acest obicei.
7. Lasă-te convins că se poate
Am un prieten care este convins de faptul că pentru a câştiga bani din ceva, trebuie să ai o certificare în acel domeniu. Adică pentru a fi un pictor apreciat trebuie să fi terminat artele, pentru a fi un bun scriitor trebuie să fi terminat literele şi tot aşa.
I-am dat câteva exemple de oameni care au diplomă de inginer, şi care îi învaţă pe alţii marketing, sau de persoane care nu avut nici o diplomă în toată viaţa lor şi care sunt autori de renume mondial.
Prietenul mi-a spus că 2-3 excepţii sunt posibile, dar nu poate fi cazul lui sau al apropiaţilor lui. De aceea spun că dacă nu te laşi convins, nimeni şi nimic nu îţi va ştirbi realitatea. Este foarte frumoasă povestea omului care se credea vampir. Dacă ai anumite convingeri la care nu eşti dispus să renunţi niciodată, acestea ar trebui “să te limiteze” la a fi un om de succes.
Trăiește-ți viața având credința că poţi. Că o să reuşeşti. Că dacă nu ştii o să înveţi.
8. Găseşte un contra-exemplu
De exemplu eu am convingerea că oamenii care sunt performeri într-un anumit domeniu au un dezechilibru în alt segment al vieţii lor. Fie au o problemă de sănătate, fie au probleme în familie, etc.
De aceea mă strădui în permanenţă să caut performeri care duc o viaţă echilibrată. Să fie în top 10 în lume pe domeniul lor, dar să fie şi sănătoşi şi împliniţi în celelalte aspecte ale vieţii.
Caută și tu contra-exemple care să se potrivească pentru tine. Cu siguranță vei găsi.
9. Citeşte
Cu cât citeşti mai mult, cu atât ai şanse mai mari să scapi de convingerile care te limitează în drumul tău spre reuşită.
Citește cât mai des posibil. Alocă lecturii 30 sau 60 de minute din timpul tău zilnic. Făcând asta ți se va îmbunătăți capacitatea de concentrare și vei gândi mai eficient.
10. Nu există limite reale ci doar impuse
Este celebru exemplul lui Henry Ford a cărui idee de motor V8 într-o singură piesă era considerată imposibil de realizat. Imposibilul a devenit posibil. Sute de oameni au condus maşini care aveau încorporat acel motor.
În 1870 un tip pe nume Washington a pornit construcţia celui mai mare pod suspendat de la acea vreme: Brooklyn Bridge. Toată lumea spunea că aşa ceva nu poate fi construit, iar după câţiva ani un accident la locul de muncă la paralizat pe Washington. Acesta îşi putea mişca doar un deget, iar toate gurile rele erau fericite că au avut dreptate.
Singurul care ştia cum trebuia construit podul era Washington. Acesta fiind paralizat, construcţia trebuia oprită. Inginerul nu s-a dat bătut, iar timp de 13 ani a comunicat cu soţia sa prin mişcările degetului, iar podul a fost în cele din urmă finalizat.
Atunci când crezi că ceva este imposibil gândește-te la exemplele lui Ford și Washington. Un alt lucru pe care îl poți face este să cauți tu însuți astfel de exemple. Odată ce le cunoști, apelează la ele în momente cheie.
11. Adoptă o atitudine deschisă
Pentru a elimina o convingere limitativă, trebuie ca mai întâi să o depistezi, iar pentru a o depista trebuie să gândeşti liber.
Adoptă o atitudine pozitivă în fața tuturor obstacolelor. Vei găsi o cale să le depăşeşti. Crezi în visul tău cu tărie şi nu înceta niciodată să speri. Fiindcă aşa cum chiar Henry Ford spunea: “Dacă crezi că poţi să faci ceva sau crezi că nu poţi, ai dreptate.”
Convingerile limitative pot fi eliminate experimentând cu una sau mai multe dintre sugestiile de mai sus.
Pe lângă ideile din acest articol, tu poți oricând depista și aplica acele lucruri care funcționează cel mai bine pentru tine. Lista poate fi oricând completată și chiar mi-ar face plăcere să facem asta împreună în secțiunea de comentarii.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu
***
Descriere autor şi site autor:
Site-ul www.fiimplinit.ro îşi propune să te îmbogăţească din punct de vedere spiritual. Cu fiecare ocazie însă, pe site apar şi articole practice, articole care îşi propun să te ajute în mod direct.
Cosmin este un pasionat de spiritualitate şi crede că aceasta este una dintre principalele căi spre împlinire şi satisfacţie pe toate planurile.