De câte ori ți s-a întâmplat să ții un toast sau un scurt discurs? Dacă nu ai mai făcut asta, ar putea fi o experiență neplăcută. Statistic, teama de vorbit în public este pe primul loc în rândul lucrurilor de care le este frică oamenilor.
Se spune că rămânem cu problema vorbitului în public din copilărie. Profesorul ne-a scos în fața clasei, nu prea învățasem lecția și ne-am făcut de râs. După ce se repetă un astfel de episod, mulți copii rămân pentru totdeauna cu jena de a ieși în fața altora.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Iată totuși câteva lucruri esențiale unui discurs de succes, indiferent că e vorba de susținerea unei lucrări de diplomă sau de un toast la nunta fratelui tău.
Spune povești
Tuturor ne plac poveștile. Include o poveste în discursul tău și vei captiva atenția și imaginația publicului. Mai adaugă puțin umor și ai câștigat publicul. Ia exemplul actorilor și a marilor oratori: ei au învățat să povestească exersând.
Citește și cartea “How to tell a story” de Peter Rubie, o lectură esențială, dacă vrei să devii un bun povestitor.
Fii capabil de autoironie
Învață să râzi de tine însuți și de problemele tale. Povestește cu umor situații în care ai greșit sau ia în glumă micile probleme care pot apărea pe scenă.
Dacă devii prea serios publicul te va simți și îți scazi șansele de a crea o conexiune cu el.
Găsește punctele comune pe care le ai cu publicul tău
Oricât de diferit ai fi față de cei ce te ascultă, trebuie să existe ceva similar cu ei. Și tu și publicul trăiți aceleași situații în viața de zi cu zi. Toată lumea stă în trafic, înjură politicienii, le place pizza (cel puțin mie îmi place :), etc.
Adaptează tonul a ceea ce spui la nivelul oamenilor din fața ta : dacă vorbești unor oameni cu 4 clase vorbește-le pe limba lor, la fel dacă vorbești unor manageri. Citește și cartea lui Dale Carnegie Secretele Succesului sau Cum sa-ti faci Prieteni si sa Devii Influent pentru sfaturi valoroase despre ce înseamnă comunicarea de succes.
Vorbitul pe scenă este o deprindere și se învață treptat
Ai văzut filmul motivațional The King’s Speech? Este inspirat din fapte reale, viața regelui George al VI-lea al Regatului Unit. Vei vedea acolo cum o persoană cu probleme cumplite pe scenă învață să le depășească și devine un bun speaker.
Uită-te la film, caută discursuri celebre și inspiră-te din ele. Vizionează discursuri TED si inspiră-te din ele.
Fii spontan
Exprimă-te așa cum ești, nu fii copia altcuiva. Am văzut de nenumărate ori cum oamenii pot deveni o legumă pe scenă. Fii spontan și reacționează rapid când ești acolo. Ține cont că dacă ai făcut ceva greșit, trebuie să-l repari imediat, nu ai timp de repetiții.
Inspiră-te din viața reală
Cea mai bună sursă de inspirație pe scenă este viața reală. Lucrurile pe care le-ai trăit sunt mult mai interesante decât orice teorie. Orice subiect banal poate fi transformat într-un adevărat discurs captivant.
Distrează-te
Nu uita să te simți bine și să te distrezi pe scenă. Relaxează-te, publicul va simți că ești degajat și le vei transmite starea ta. Asta te va ajuta enorm să creezi o conexiune cu cei din fața ta.