ESTE DUMINICĂ DIMINEAȚA și – după ce am primit o întrebare care m-a captivat – m-am decis să scriu câteva idei despre legătură dintre inteligență emoțională șiproductivitatea personală.
Sau în ce mod emoțiile noastre influențează câte rezultate obținem. Și reciproc.
Deși majoritatea cititorilor mei sunt interesați de inteligență emoțională, multă lume nu conștientizează felul în care această este strâns legată de realizărilenoastre și – împreună – generează starea de împlinire și fericire.
Ești mai fericit, ai mai multe realizări. Ai mai multe realizări, devii mai fericit.
Sau nu.
Cum știi că te afli într-un punct al vieții în care inteligență ta emoțională nu este congruentă cu realizările tale?
Îți dai seama dacă ești în această zona, când:
- Nu te simți mulțumit de actualul loc de muncă, ca urmare depui mai puțin interes. Asta se transmite în ceea ce realizezi și în modul în care ești privit profesional.
- Nu te crezi capabil, dat fiind faptul că nu prea ai realizări până acum, ca urmare atunci când apare ocazia unui nou loc de muncă, care ți-ar oferi mai multe satisfacții, nu candidezi întrucât oricum “nu ai nici o șansă”
- Obiceiul de a “nici nu încerca măcar” se transmite și în viața personală. Te simți neapreciat de către cei din jur, că urmare tinzi mai degrabă să alegi mediocritatea “las’ că merge și așa”.
- Alegerea mediocrității este un cerc vicios care te impulsionează să faci lucrurile prost, în modul strict necesar și să rămâi în zona oamenilor nefericiți și nesatisfăcuți. Încerci mai degrabă să impresionezi pe alții, decât să te impresionezi pe tine.
- Nu ieși astfel din zona de confort, să faci ceea ce ți se pare dificil / complicat și să obții rezultate remarcabile. Refuzi să faci ceea ce “pare” dificil, rămâi în apele călduțe ale mediocrității și te simți pe jumătate satisfăcut (în cel mai bun caz). Chiar dacă spui tuturor că ești “bine”, în realitate știi foarte bine că nu e deloc așa și că ești nefericit cu starea ta actuală.
- Partea ironică este că dacă ai ieși din zona de confort ai descoperi că lucrurile nu sunt deloc așa de grele cum păreau. Ai descoperi că dacă te străduiești în mod constant totul se schimbă. Nu e mereu ușor, dar nici nu e într-atât de complicat cum credeai.
Pe de altă parte, persoanele care obțin în mod constant succese remarcabile:
- Sunt mai inteligente emoțional când sunt satisfăcute de realizările lor. Din simplul motiv că nivelul de satisfacție personală este mai crescut.
- Odată ce au decis să se respecte pe ele înseși, își pun mereu întrebarea “Dacă m-aș respectă cu adevărat pe mine însumi, așa aș face?”
- Nu mai acceptă compromisuri care știu bine că le fac rău, întrucât răspunsul de la întrebarea de dinainte ar fi… “ Dacă m-aș respectă cu adevărat nu mi-aș face niciodată așa ceva mie însumi.”
Apropo, tu cum ți-ai răspunde dacă te-ai întreba asta zilnic?
- Refuză să mai facă ceea ce nu vor să facă și fac ceea ce le scoate din “apele călduțe” ale mediocrității. Mai bine să reușești spectaculos – sau să eșuezi spectaculos – decât să trăiești mediocru!
- Fac imediat lucrurile care le sperie. Cu cât le sperie mai mult cu atât le abordează mă rapid. Scapă de ele și au scăpat de un compromis pe care trebuia să îl facă că să-l evite.
În final diferența dintre unii și alții apare că urmare a răspunsului la o singură întrebare:
“Dacă m-aș respectă cu adevărat pe mine însumi, așa aș face?”
Unii ar spune “la naiba, dacă m-aș respectă cu adevărat nu aș face asta. Și nu am de gând să o mai fac. Eu merit mai mult! Eu pot mai mult!”, alții ar continuă cu aceleași compromisuri pe care le fac de ani de zile și care-i fac nefericiți.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
Modul în care te respecți și te vezi determină cât de fericit vei fi. Cât de rapid vei decide să-ți schimbi atitudinile și să-ți iei viață în propriile mâini. Să decizi că nu vei mai fi un altul care la sfârșitul vieții se va întreba ce a făcut cu viața lui.
În final iată și câteva recomandări de cărți de beletristică, ficțiune