- Edition: The Boy on the Wooden Box
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
“Un Băiat pe Lista lui Schindler” de Leon Leyson este o carte de memorii care relatează povestea de viață extraordinară a lui Leon Leyson, unul dintre cei mai tineri supraviețuitori din lista lui Schindler. Această listă a fost compilată de industriașul german Oskar Schindler și a fost utilizată pentru a salva evreii de la Holocaust în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Această carte dezvăluie puterea umană de a rezista în fața răului și de a găsi lumină în cele mai întunecate momente ale istoriei. Este o mărturie impresionantă despre supraviețuire, curaj și importanța amintirii.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Rezumat al cărții Un băiat pe lista lui Schindler
“Un Băiat pe Lista lui Schindler” de Leon Leyson este o carte memorabilă și emoționantă care prezintă povestea adevărată a celui mai tânăr supraviețuitor al listei lui Schindler, o listă care a salvat peste o mie de evrei de la moarte în timpul Holocaustului.
Leon Leyson (născut ca Leib Lejzon) a fost numai un copil când Germania a invadat Polonia în 1939, marcând începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Viața lui și a familiei sale s-a schimbat radical sub ocupația nazistă, fiind forțați să trăiască sub constantele amenințări și privațiuni.
Cartea detaliază experiențele lui Leon și ale familiei sale în ghetoul din Cracovia și mai târziu în lagărele de concentrare. Descrie ororile și umilințele la care erau supuși evreii, dar și momente de bunătate și umanitate care strălucesc chiar și în cele mai întunecate vremuri.
Figura centrală și eroică a cărții este Oskar Schindler, un om de afaceri german și membru al partidului nazist, care a folosit influența și resursele sale pentru a salva vieți. Schindler l-a angajat pe tânărul Leon, pe atunci în vârstă de doar 13 ani, în fabrica sa, protejându-l astfel de deportările în lagărele de exterminare. Leon descrie cum Schindler a riscat propria viață și a cheltuit o avere pentru a-și proteja angajații evrei, numiți „Schindlerjuden” (evreii lui Schindler).
Stilul narativ al cărții este captivant și accesibil, făcând din această memorie o lectură importantă atât pentru tineri, cât și pentru adulți. Prin ochii lui Leon, cititorii înțeleg nu doar cruzimea și absurditatea războiului, dar și importanța speranței, curajului și, mai ales, a umanității.
Cartea nu este doar o relatare a supraviețuirii, ci și un omagiu adus lui Oskar Schindler și celor ca el, care au demonstrat că, chiar și în cele mai întunecate timpuri, există lumină, bunătate și posibilitatea salvării vieților. Leon Leyson își spune povestea nu doar pentru a-și aminti trecutul, dar și pentru a educa generațiile viitoare despre istorie și despre importanța de a lupta împotriva urii și intoleranței.
După război Leyson a studiat artele industriale la Los Angeles City College și la California State University, iar în 1970 a obținut un master în educație de la Pepperdine University. A murit în 2013.
Filmul lui Steven Spielberg „Lista lui Schindler” l-a făcut celebru pe Oskar Schindler, arătând cum a salvat în fabrica sa 1200 de evrei din lagărele de concentrare ale celui de-al doilea război mondial. Memoriile lui Leon Leyson spun acum adevărata poveste a lui Schindler.
Citate din cartea Un băiat pe lista lui Schindler
Eu nu sunt filozof, dar cred că Oskar Schindler reprezintă definiția eroismului. El este dovada că un singur om poate da piept cu răul și poate produce o schimbare. Eu sunt dovada vie a acestui lucru.
Un erou este o ființă umană obișnuită care face cele mai bune lucruri în cele mai rele vremuri.
În timp ce ieșeam din ghetou cu zidurile sale încoronate cu piatră funerară și de-a lungul străzilor din Cracovia, am fost uimit să văd că viața părea la fel ca înainte de a intra în ghetou. Parcă aș fi fost într-un urzeală temporală … sau ca și cum ghetoul ar fi pe altă planetă. M-am uitat fix la oamenii curați, bine îmbrăcați, mișcându-se ocupat dintr-un loc în altul. Păreau atât de normali, atât de fericiți.
Prin gardurile din sârmă ghimpată care înconjurau tabăra, puteam privi afară și, uneori, îi vedeam pe copiii ofițerilor germani care se îndreptau înainte și înapoi, îmbrăcând uniformele lor și cântând cântece prin care îl lăudau pe Führer. Erau atât de exuberanți, atât de plini de viață, în timp ce la doar câțiva metri distanță de ei eu eram epuizat.
Despre Leon Leyson
Dacă vrei să afli mai multe despre Leon Leyson, am menționat cărțile sale în aceste podcasturi sau articole:
Citește cartea Un băiat pe lista lui Schindler
În cazul în care acest rezumat și recenzie te-au convins să (re)descoperi cartea, o poți comanda de aici pentru a te aventura în paginile sale:
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Mădălina Vasiu:
sau, de asemenea, podcastul cu Cosmin Cosma