Acest articol este un guest-post scris de către Fănica Rarinca.
AUD ADESEA OAMENI în jur care se plâng. Se plâng de sănătate, de vreme, de vecin, de partenerul sau partenera de viaţă, de copii etc. Zi de zi găsesc motive să se plângă şi uită să vadă binecuvântările pe care le primesc.
Unii îşi neglijează reuşitele personale şi se uită doar la ceea ce nu merge şi cât sunt alţii de norocoşi. Alţii sunt recunoscători doar pentru o clipă: atunci când reuşesc ceea ce şi-au propus.
Aşa că astăzi m-am gândit să-ţi ofer 32 motive pentru care să fii recunoscător indiferent că ai reușit (încă) ceea ce vrei să obţii în viaţă. Poate găseşti şi tu alte motive mult mai personale pentru care merită să fii recunoscător.
Practica gratitudinii are mai multe beneficii:
- Când eşti recunoscător, rămâi concentrat pe tot ce merge bine în viaţa ta.
- Îţi reduce emoţiile negative precum frica, mânia, gelozia.
- Recunoştinţa te ajută să ai o atitudine pozitivă chiar şi atunci când lucrurile par să meargă mai prost. Vei păstra mintea deschisă astfel la noi oportunităţi în toate încercările prin care treci.
- Te ajută să te vezi ca fiind o persoană valoroasă.
- Reduce stresul pentru că nu te mai concentrezi pe ceea ce nu merge ci vezi partea buna a fiecărei situaţii.
- Sănătatea ta e mai bună când eşti recunoscător. Multe boli sunt cauzate de emoţiile şi gândurile negative, iar dacă acestea se reduc, atunci se îmbunătăţeşte starea de sănătate. Modul în care gândim este de aceea esențial.
Iar pentru a învăța de ce este importantă practica recunoștinței și cum să faci asta îți recomand podcastul cu Georgian Bența:
32 de motive de recunoştinţă, chiar și în momentele când nu ai reușit
Fii recunoscător pentru:
- Că exişti şi te trezeşti la o nouă zi de viaţă. Sunt milioane de oameni care nu se mai trezesc astăzi la viaţă. Viaţa este cel mai mare dar pe care l-ai primit de la Dumnezeu. Venirea ta pe lume este o binecuvântare, deci bucură-te de viaţă şi fă-o să conteze atât pentru tine, cât şi pentru alţii.
- Libertatea pe care o ai. Fie că vorbim de libertatea fizică – sau de cea a cuvântului – libertatea mentală sau cea de a lua decizii. Gândeşte-te că sunt milioane de oameni pe planetă care nu au această libertate. Apreciază acest cadou!
- Sănătatea ta este un alt motiv. De multe ori îţi dai seama de importanţa sănătăţii abia când o pierzi, dar adesea nu faci nimic pentru a o păstra.
- Creativitatea de care dai dovadă. Fiecare idee pe care o ai este o scânteie divină, pentru că am fost creaţi să putem crea. Depinde de tine cum o foloseşti. Poţi să te asemeni cu cel care a primit cinci talanţi şi a făcut alţi cinci sau cu cel care a primit un singur talant şi l-a îngropat. (Pilda Talanţilor Matei, 25, 14-30)
- Memoria ta. Poate te plângi că ai început să uiţi. Dar îţi recomand să vezi filmul Mereu la prima întâlnire (titlu original 50 First Dates) cu Adam Sandler şi Drew Barrymore să vezi cum ar fi viaţa ta şi a celor dragi ţie dacă nu mai ştii ce ai făcut ieri sau câţi ani ai, ce prieteni noi ţi-ai făcut, dacă zilnic ar trebui să-ţi începi ziua urmărind un film cu viaţa ta ca să-ţi amintească cine eşti, că ai o familie etc.
- Toate simţurile externe: văz, auz, gust, miros, simţul tactil. Sunt milioane de oameni care nu au unul sau două din aceste simţuri.
- Durere. Pentru că durerea înseamnă creştere, schimbare. În plus, te avertizează că ceva nu este în regulă în organismul tău şi poţi interveni să remediezi problema. Imaginează-ţi că leproşii nu simt durerea. Ei își pot pierde părți din corp fără să o simtă.
- Necazurile şi suferinţele de care ai parte. Fiecare necaz sau suferinţă ascunde o lecţie pe care dacă nu o înveţi la timp, se repetă până ai înţeles. Fiecare suferinţă te face mai puternic, după zicala „Ce nu te omoară, te întăreşte.”
- Soarele care răsare zilnic. Poate tu nu ai chef să munceşti azi. Poate ai chef să dormi până la prânz. Dar el munceşte. Străluceşte şi dă lumină şi căldură în tot Universul. El ajută multe procese pe această planetă de care tu te bucuri, chiar şi când n-ai chef să munceşti.
- Apusul de soare care oferă spectacole celor care vor să-l admire, să-l imortalizeze, dar care anunţă că un ciclu zilnic de viaţă se apropie de sfârşit şi majoritatea vietăţilor, inclusiv omul trebuie să se odihnească.
- Apa potabilă pe care o bei. Sunt milioane de oameni pe planetă care nu beneficiază de această nepreţuită şi vitală resursă.
- Ploaia care cade şi ajută plantele să crească, sau răcoreşte pământul. Aud foarte multe persoane, mai ales din mediul urban care se plâng de ploaie. Aproximativ o treime din suprafaţa Terrei este acoperită de deşerturi. Iar în deşerturi plouă odată la câţiva ani sau chiar zeci de ani. Sau mai rău, nu plouă cu sutele de ani. În deşertul Atacama din America de Sud n-a plouat timp de 401 ani, între 1570 şi 1971. Poţi să-ţi imaginezi 401 ani fără o picătură de ploaie? Atunci bucură-te de cea pe care o primeşti!
- Iarba şi copacii care cresc şi înfrunzesc şi înfloresc. Care asigură oxigenul să putem trăi, oferă resurse de hrană pentru oameni şi animale, resurse de lemn şi multe alte beneficii.
- Râurile care curg şi adună pârâurile şi le duce în mare sau ocean. Şi care oferă apă pentru băut, pentru industrie, pentru agricultură şi pentru multe altele.
- Mările şi oceanele de pe planetă pentru că ele sunt sursa de vapori pentru ploile care cad pe uscat, sunt căile de transport între continente şi ţări, sunt pline de alte resurse foarte utile şi foarte exploatate de omenire şi de a căror utilizare beneficiezi şi tu.
- Varietatea plantelor şi animalelor şi resurselor de pe acest pământ de care ne folosim în fiecare zi fie pentru hrană, fie pentru divertisment, fie pentru studiu.
- Varietatea peisajelor de pe pământ care oferă atracţii turistice şi nu numai.
- Pentru cei care au făcut accesibile aceste peisaje fie prin dotările turistice, fie prin căile şi mijloacele de transport, fie prin filmare şi fotografiere, fie prin publicarea şi publicitatea lor. Poate tu nu ai şanse să ajungi în Marele Canion Colorado, sau pe Vârful Everest, dar poţi să vezi un film, să priveşti nişte poze şi să te simţi ca acolo.
- Ciclurile din natură care funcţionează şi pe care le cunoaştem sau nu, dar care asigură buna funcţionare a vieţii pe pământ şi de care te bucuri şi tu.
- Solul care produce hrană pentru oameni şi pentru animale.
- Oamenii care lucrează solul şi produc alimentele proaspete de care ai nevoie.
- Că oamenii sunt atât de diferiţi în gândire, abilităţi, pasiuni şi activităţi. Asta creează o imensă legătură şi interdependenţă între noi, pe care aparent nu o vedem. De roadele muncii unui om se pot bucura de la două persoane până la milioane şi chiar miliarde de persoane.
- Varietatea de meserii care a determinat ca fiecare persoană să aibă un loc sub soare şi să-şi poată întreţine viaţa oferind altora ce produce el, primind sau cumpărând de la alţii ceea ce ei produc. Tu ai o meserie de care beneficiază alţii, aşa cum şi tu te bucuri de rezultatele muncii altora cu meserii diferite de a ta.
- Ideile oamenilor şi pentru că unii au lucrat la ideile lor până a apărut un nou concept, un nou produs prin care a progresat lumea.
- Aparatura şi tehnica de care te bucuri şi cu ajutorul căreia îţi faci viaţa mai uşoară şi mai frumoasă. Fie că vorbim de maşina de spălat automată, roboţii de bucătărie, sau de televizor, calculator şi internet, jocuri online ș.a., fiecare aparat sau tehnică a fost conceput să uşureze munca şi viaţa celor ce le folosesc. Deci şi pe a ta.
- Muzica pe care alţii au compus-o şi tu o asculţi şi îţi produce plăcere, bucurie, linişte, sau te energizează şi te motivează.
- Filmele pe care le vezi şi te ajută să te relaxezi, să urmăreşti o poveste, să înveţi ceva din ele.
- Cărţile pe care le citeşti. Pentru că cineva s-a gândit la tine că experienţele lui te vor ajuta şi a scris acea carte. Şi pentru că ai avut cu ce s-o cumperi sau ai un prieten care ţi-a împrumutat-o.
- Că poţi citi. Imaginează-ţi că sunt milioane de oameni care nu pot beneficia de educaţie, sau care n-au voie să beneficieze de educaţie. Este cazul sclavilor negri din trecutul SUA, este cazul multor femei de astăzi din ţările Lumii a treia.
- CD-urile motivaţionale pe care le asculţi. Cineva s-a gândit să te inspire din experienţa lui, ca să nu mergi pe un teren minat, ci să păşeşti pe urmele paşilor lui. Să te poţi folosi de experienţa altora ca tu să ajungi mai uşor unde ţi-ai propus.
- Toţi oamenii care-şi fac datoria la locul de muncă şi fac lucrurile să funcţioneze.
- Toate lucrurile care nu funcţionează şi de care eşti nemulţumit. Asta înseamnă că acolo e nevoie de tine. S-ar putea ca ceea ce te nemulţumeşte să fie de fapt, chemarea ta. Urmeaz-o!
Acum este rândul tău:
- Identifică cel puţin cinci motive de recunoştinţă pe care până acum le-ai ignorat.
- Practică gratitudinea.
Despre autor:
Numele meu este Fănica Rarinca, la momentul la care scriu aceste rânduri sunt de 9 luni sunt mămică, de meserie profesor de geografie. De 4 ani şi jumătate citesc cărţi de dezvoltare personală, merg la seminare, ascult CD-uri motivaţionale pentru că am vrut să fac o schimbare în viaţa mea şi a celorlalţi.
Am creat totodată blogul fanautodidact.ro. Până acum am publicat 80 de articole pe blog pe teme diferite de dezvoltare personală. Te invit să mă urmăreşti acolo şi să descarci ebook-ul gratuit cu 28 de strategii pentru a reduce stresul.
Cu drag,
Fănica Rarinca