UNUL DINTRE CELE MAI UTILE INSTRUMENTE pe care le folosesc ca să revin mereu la ceea ce vreau să realizez este starea mentală implicită.
Starea mentală implicită este acea atitudine, acea stare mentală la care obişnuieşti să te întorci mereu, zi de zi. Gândeşte-te la un calculator – după ce îi dai restart el revine cu un ecran pe care există diverse icon-uri, aplicaţii pornite, site-uri deschise etc. Este starea sa implicită, cea la care revine în mod automat.
Similar, noi avem o anumită stare mentală la care obişnuim să revenim automat. Dacă vorbim de cineva care este depresiv, depresia ar putea fi starea sa implicită.
Dacă ai cunoscut persoane care obişnuiesc să fie “taker”-i (ieri am avut o discuţie cu Andy Szekely despre oameni care dau – “giver”-i şi cei care ştiu doar să ia “taker”-ii), ei bine dacă ai cunoscut astfel de persoane, ei au starea implicită de a lua de la alţii.
Nu vor să dea.
Ei câştigă, ceilalţi pierd.
Iar dacă ai cunoscut oameni cu care este mereu o plăcere să petreci timpul, aceştia au de obicei o stare implicită de … “empatie” sau “pozitivă” sau …
Starea mentală implicită
În mod obişnuit 99% din oameni nu au o stare mentală implicită independentă. Este mai degrabă la milă celor din jur.
Dacă apare cineva furios, starea lor se schimbă într-una pasivă, submisivă, poate negativă. Dacă vine cineva pozitiv, ei îşi schimbă starea mentală într-una de fericire, pozitivă.
Oamenii remarcabili (îmi vine acum în minte exemplul lui Walt Disney, Sam Walton, Conrad Hillton, Alexandru cel Mare, Henry Ford s.a.) aveau o anumită stare care devenea impenetrabilă la presiunea celor din jur, în majoritatea situaţiilor.
Gândeşte-te puţin la asta, alege starea ta mentală implicită şi refuză să permiţi să fie alterată de ceea ce se întâmplă în jurul tău.
Dacă starea ta implicită este una care te trage în jos e cazul să o schimbi. Şi este unul dintre primele lucruri pe care să le faci în schimbarea ta. Alături de cercul social care te influenţează negativ, despre care am vorbit zilele trecute.
Starea mentală implicită poate fi pozitivă sau negativă:
- poate fi de exemplu “sunt mereu în depresie”
- poate fi “sunt un om fericit, care inspiră pe ceilalţi”
- poate fi “orice vreau, în 99% din cazuri obţin” (este una dintre componentele pe care eu însumi le folosesc).
Tu alegi…
Câteva idei ca să faci schimbarea:
- Jocul interior al gândurilor. Învaţă să îţi gestionezi gândurile şi să înlocuieşti tipul de gânduri cu cele care te pot duce spre nouă stare pe care o doreşti. Dacă rămâi în zona de gânduri depresive, e cam greu … să devii un învingător. Vezi și cartea Jocul interior și tenisul, de Tim Galwey.
- Mentoring. Găseşte mentori, persoane înţelepte, oameni cu mai multă experienţă de viaţă, care îţi pot da sfaturi şi te provoacă să ieşi din zona de confort. O oră cu un om genial valorează mai mult decât zeci de ore cu cineva bun. Nu e obligatoriu să îl vezi fizic, în prima fază e suficient să vezi înregistrări video cu astfel de oameni. Doar găseşte-i.
- Creează impulsul de acţiune. Când ai căzut în vechea stare, realizează 2-3 succese mici care să îţi genereze un impuls înspre nouă stare mentală pe care vrei să o obţii.
Astfel de tehnici te ajută să-ţi schimbi starea mentală implicită într-o altă care doreşti să devină atitudinea ta implicită de acum încolo.
Ai nevoie, desigur, să ştii exact ce stare implicită vrei să ai.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Şi mai rămâne să înveţi ca de fiecare dată când cazi înapoi în vechea stare să ieşi de acolo şi să revii la nouă ta stare mentală.
Pentru că inevitabil vei avea căderi, mai ales la început.
Dar despre ce să faci ca să treci peste astfel de momente … într-un episod viitor : )