IN ULTIMII ANI AM RENUNȚAT la Internet Explorer, apoi la Firefox, am descarcat Chrome și am trecut definitiv pe el. Schimbarea am făcut-o pentru că am observat că pe Chrome internetul merge mai rapid decât pe celelalte browser-e.
Sau cel puțin mi se pare mie (cred că există o “notă” de mândrie a fiecăruia de a insista că browser-ul pe care el îl folosește este cel mai bun, rapid, etc).
Oricum, de-a lungul timpului am descoperit câteva extensii de Chrome care mi-au fost utile și mi-au economisit timp. Și, evident, astfel am încărcat Chrome până când începuse să devină obosit.
Așa că le-am dezinstalat pe cele pe care nu le folosesc zilnic, în ideea că le pot reinstala punctual când am nevoie de ele și am inclus în lista de mai jos extensiile care obișnuiesc să le folosesc.
Ideea acestei liste este atât să vă ofere inspirație, cât și să am eu un loc unde le pot regăsi ca să le instalez când am nevoie de ele, fără a le mai păstra permenent permanent. Cu cât am mai puține extensii instalate la un moment dat, cu atât performanțele Chrome sunt mai bune.
Extensii Chrome pentru o mai bună experiență pe internet și blogging
Iată, așadar, lista extensiilor de Chrome care obișnuiesc să le folosesc:
AdBlock
ADBlock – Adblock este o extensie pe care o păstrez permanent. Este cel mai bun instrument ca să scapi de reclame și bannnere de pe site-uri. Teoretic Adbloc spune că elimină și reclamele de pe Youtube (îți amintești de reclamele care sunt la începutul fiecărui clip video și care sunt enervante?). În practică, de pe la jumătatea lui 2013 Adblock nu mai îmi bloca acele reclame și le lăsa (doar pe Youtube este problema asta). Eh, conform unor guri rele cei de la Google ar fi plătit Adblock să lase libere reclamele lor pe Youtube. Nu știu care este adevărul, cert este că pentru Youtube am instalat extensia Youtube Options (vezi mai jos) care mă scapă de acele reclame. Sincer să fiu, pe mine unul mă irită ca la fiecare melodie pe care o ascult pe Youtube să ascult întâi reclame. Părerea mea.
AddToAny
AddToAny – o extensie simplă care îți adaugă în bara superioară Chrome un set de butoane de Share. Ai un buton în dreapta sus, iar când dai click pe el îți apare o listă cu cele mai populare rețele sociale (o poți personaliza dins etări) și poți da share la articolul pe care te afli pe oricare dintre acele rețele (va trebui să te loghezi întâi). Foarte utilă, mai ales că eu obișnuiesc să îmi promovez articolele pe mai multe rețele sociale.
Facebook Ads Remover – Extension – O altă extensie, de data asta pentru a elimina reclamele de pe Facebook și a păstra interfața Facebook cât mai simplă și curată.
Extensii pe care le folosesc pentru blogging
Awesome Screenshot: Capture & Annotate – O extensie Chrome foarte utilă când vrei să capturezi bucăți de ecran (de exemplu pentru un articol) și să arăți concret cum se face ceva online. Poți scrie text descriptiv, pune săgeți etc. Mă scutește de a folosi Photoshop la elementele simple.
ColorPick Eyedropper – util dacă vrei să știi ce culoare exact a folosit cineva pe o pagină și să repeți aceeași culoare undeva pe blogul tău. O alternativă la ColorPick este ColorZilla.
MeasureIt! – Ai un liniar pe ecran ca să măsori diverse elemente (de exemplu dimensiunile unui banner flash)
Page load time – îți afișează sus în dreapta la Chrome timpul de încărcare a unei pagini. Util ca idee de comparație rapidă, îți recomand însă www.webpagetest.org pentru date exacte.
Page Rank Display– afișează Google Page Rank al paginii pe care te afli.
WhatFont – detectează fontul cu care e scris ceva. De exemplu, vrei să știi ce font a folosit cineva pentru titluri pe blogul său, ca să folosești și tu același font? WhatFont rezolvă asta.
Suplimentar îți recomand serviciile de online file sharing (găzduire online de fișiere). Este o modalitate de a păstra online sub parolă fișiere pe care le vei putea accesa de oriunde, inclusiv de pe mai multe dispozitive simultan).
Și câteva recomandări suplimentare. Am discutat în podcast cu mulți antreprenori online și experți, îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Mi-au plăcut în mod special cele oferite de JottaCloud. Intră pe linkurile lor, fă-ți cont gratuit, confirmă în emailul primit de la ei prin click pe linkul din acel email, instalezi aplicația lor și le poți utiliza. Durează câteva minute, iar apoi vei putea salva și accesa fișiere online oricând, inclusiv împreună cu altcineva.
Download la Chrome poți face aici, iar o listă de teme Chrome găsești aici.