Suntem prea prinși în problemele de zi cu zi și de multe ori uităm să reflectăm la ceea ce este important pentru noi înșine. La lucrurile care ne vor dărui o viață echilibrată și fericită și cândva o bătrânețe frumoasă.
Sunt lucruri mici, obiceiuri relativ simple, care odată ce devin parte din viața noastră ne transformă și ne conduc pe drumul spre o viață armonioasă și împlinită.
Spre o viață cu sens.
Am ales 11 idei și sfaturi pe care le-am învățat până acum și care m-au ajutat în ceea ce realizez. Sper ca acestea să te inspire în coontinuare și să le folosești și tu în fiecare zi. Îți amintești de viteza de implementare despre care vorbeam de curând într-un alt articol?
11 lucruri pe care să le faci de acum încolo pentru tine însuți
Raportează-te la evoluția de până acum, iar nu la cât mai ai de parcurs
Raportează-ți evoluția la ceea ce ai realizat până acum. Iar nu la cât drum mai ai în față.
Îți poți compara evoluția cu punctul de la care ai pornit, cu cât ai evoluat până acum (întotdeauna ai realizat ceva), sau te poți gândi la drumul lung pe care îl ai în față.
Primul mod de a te compara te va păstra concentrat pe ce ai realizat deja și te va menține mai bine motivat. Al doilea îți va crea disconfortul de a nu fi reușit încă să-ți atingi obiectivul.
Primul îți spune “ai evoluat, ai urcat trei trepte“, al doilea “mai ai de urcat treizeci de trepte, mai e mult înainte“.
Evident păstrează mereu obiectivul final în minte, însă modul în care îți apreciezi evoluția și performanța definește-l în primul rând raportându-te la punctul de la care ai plecat. Astfel vei avea mereu o referință pozitivă care să te va împingă înainte.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Atenție la ceea ce vrei să devii, nu la ce ai fost cândva
Concentrează-ți eforturile pe ceea ce vrei să realizezi, pe obiectivul final (de care vorbeam mai devreme), pe omul care vrei să devii.
Raportarea la modul în care am evoluat până acum te menține mai bine motivat. Dar când vine vorba despre ce să faci mai departe – acțiunile concrete – mută focusul pe ceea ce vrei să devii. Nu pe ceea ce ai fost cândva. Asta te va atrage în sus, spre ceea ce vrei să devii.
Raportarea la evoluția de până acum te împinge, concentrarea pe acțiunile pe care le ai de făcut ca să devii cine vrei să devii te trage în sus.
Nimeni nu obține succesul doar pe cont propriu
De multe ori pare că oamenii care au atins un succes major au ajuns acolo singuri. În majoritatea cazurilor nu este așa.
Fiecare dintre ei a avut în spate oameni care i-au susținut, i-au ajutat să-și mențină motivația, le-au deschis uși.
Chiar și simplul feedback pe care îl obții de la alții îți arată că nu ai reușit doar “pe cont propriu“. Nu căuta să te ridici pe cont propriu, este mult mai greu să reușești singur. Vezi și punctul 6, despre oamenii care te ridică și cei care te coboară.
Cel mai simplu mod de a învăța este din căderile și succesele celorlalți
O resursă bogată, adesea ignorată, este viața altor oameni care au reușit. Astfel ai ocazia să înveți din greșelile și realizările lor, să vezi cum cu 200 de ani în urmă fiul unui muncitor sărac a ajuns unul dintre cei mai mari antreprenori din lume (Andrew Carnegie).
Sau cum cu 100 de ani în urmă fiul unui neguțător indian a ajuns să influențeze profund viața a sute de milioane de oameni (Gandhi).
Cel mai simplu mod de a face asta este să citești autobiografiile unor astfel de oameni. Autobiografii pentru a fi chiar gândurile și emoțiile pe care ei le-au trăit. Dacă nu există autobiografii, atunci poți citi biografii scrise de altcineva.
Câteva astfel de autobiografii interesante pe care le-am citit sunt cele ale lui Henry Ford, Andrew Carnegie, Walt Disney sau Enzo Ferrari. O listă completă de cărți biografice găsești aici.
Ia întreabă-te: “Dacă cineva a reușit să ajungă așa departe acum 200 de ani, fără internet, fără biblioteci și fără social media, eu de ce nu aș putea ajunge mai departe???“.
Tu ce zici?
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
Succesul vine câte o treaptă pe rând
Dacă există un lift care să te ducă direct la succes, ei bine acel lift nu funcționează. Va trebui să urci scările, câte o treaptă pe rând. Cu răbdare și consecvență în ceea ce faci.
Caută compania oamenilor care te ridică
Dacă îți deschizi un blog, caută compania bloggerilor de succes. Dacă începi o afacere, caută compania celor ce au reușit deja si sunt înainea ta.
Petrece cât mai mult timp lângă oamenii de la care ai de învățat și care te ridică, te trag în sus.
Evident în același timp vei scădea din timpul petrecut lângă oamenii care te trag în jos, oamenii negativiști, politicienii (cei care dezbat orice de dimineața până seara, fără a face ceva concret) sau cei care nu vor să se ridice alături de tine.
Păstrează-ți locul de muncă organizat și la zi
Un principiu care-ți influențează mintea: organizezi spațiul din jurul tău, iar mintea va urma tendința de a deveni și ea organizată. Trăiești într-un haos, la fel îți va fi și mintea.
Înainte de a-ți controla modul de gândire, pune ordine în hârtiile de pe biroul tău și în lucrurile care te înconjoară. Cum să începi găsești aici.
Fericirea și succesul sunt două lucruri diferite
Să mă joc cu copilul meu este fericire. Să cresc vânzările cu 5% poate fi un succes. Ambele sunt importante, fiecare este diferit de celălalt. Uneori se suprapun, de multe ori nu merg împreună.
Caută un echilibru satisfăcător între cele două, pentru ca pe patul de moarte să nu regreți cum ți-ai trăit viața.
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness:
Încetează să mai răspunzi la orice mesaj care nu merită atenția ta
Eu unul am fost de prea multe ori în situația de a ajuta oameni care mai departe nu au fost dispuși să muncească și să folosească ajutorul primit.
Similar, există oameni care își folosesc timpul pentru a dezbate orice. Sau pentru a cere un ajutor pe care nu-l vor folosi nicicând.
Nu trebuie să răspunzi la toate mesajele și solicitările pe care le primești. Acordă prioritate întâi pe celor care vor să muncească (asta te va menține și în compania unui gen de oameni care să te ridice).
Iar când ai timp ajută pe ceilalți, fără a uita vreodată de tine. Nu mai încerca să fii de treabă cu toată lumea, concentrează-te întâi pe ceea ce te ajută cu obiectivele tale, cu visele tale.
Învață când să răspunzi la solicitări, când să le ignori.
Când greșești cu ceva, lasă orgoliul la o parte și cere-ți scuze
Corectează ce ai de corectat și cere-ți scuze când ai greșit. Uneori scuzele vor fi acceptate, alteori nu și celălalt va rămâne cu resentimente. Asta e mai puțin important.
Important este ca tu să fii sincer când îți ceri scuze și să înveți ceea ce ai de învățat. Fără a te considera victimă, fără a te simți neîndreptățit!
Apoi corectează-ți greșeala, atât cât poți. Indiferent dacă scuzele tale vor fi sau nu aceptate pentru tine tu ai încheiat episodul. Și mergi mai departe!
La început implică-te în cât mai multe proiecte, iar pe măsură ce crești învață să refuzi
Dacă ești la început, îți va fi de folos să exprimentezi multe lucruri și idei până când găsești ce ți se potrivește.
Mai târziu însă vei avea nevoie să refuzi și să spui nu pentru a rămâne concentrat pe obiectivele tale. Altfel vei rămâne captiv în prea multe angajamente, iar majoritatea lor nu-ți vor aduce beneficii.
Învață să te ajuți întâi pe tine
Lecția aceasta am învățat-o din dezvoltarea blogului. Dacă ai un blog probabil știi că la început ai nevoie să te asociezi cu multe evenimente și oameni ca să crești blogul.
După eforturile de anul acesta și lansarea ultimei mele cărți “Arta Dezvoltării Personale“, blogul a devenit unul dintre cele mai vizitat bloguri de dezvoltare personală din România și unul dintre cele mai apreciate pe dezvoltare profesională (peste 100.000 vizitatori lunari).
Ca urmare a crescut exponențial numărul propunerilor de colaborare pe care le primesc. Lucru bun, mai ales pentru un blog de nișă. Însă apoi am observat că mai puțin de jumătate din aceste asocieri îmi aduceau mie beneficii notabile.
Restul presupuneau ca eu să fac ceva și în schimb primeam “vizibilitate și expunere“. Un termen vag, care la final înseamnă un logo ascuns printre alte câteva zeci pe un afiș. Adică nimic…
Evident, pentru un blog aflat la început chiar și astfel de colaborări pot fi binevenite. Mai târziu însă a trebuit să învăț să spun nu la unele și da la altele. Pentru a rămâne concentrat pe ceea ce vreau să obțin.
Similar, pe măsură ce crești învață să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine. Întreabă-te mereu: “Este acesta un lucru pe care vreau să îl fac din prietenie? Sau pentru că este o cauză în care cred?”. Dacă răspunsul este nu “Îmi aduce un beneficiu clar și cuantificabil?“.
Iar dacă răspunsul este din nou nu, de ce să faci asta mai departe? Nu o faci nici din prietenie, nici din motive umanitare, nici – cel mai important – pentru că tu ai un beneficiu.
Asta nu înseamnă nici să treci pe cealaltă parte și să fii interesat doar de bani, ignorând oamenii. Ieri seară, am fost la un seminar de educație financiară unde am avut ocazia să îl ascult pe Dan Manolache. Și la un moment dat Dan spunea despre astfel de oameni că ajung să aibă banii pe care îi doresc, însă sunt singuri și evitați de ceilalți. Ca orice altceva în viață, totul e bine să fie cu măsură.
În concluzie, pe măsură ce evoluezi învață să alegi care lucruri și asocieri te avantajează și care nu. Pe primele îmbrățișează-le, pe celelalte tratează-le cu prudență.
Ce ai învățat TU astăzi citind acest articol? Lasă un comentariu la articol cu cel mai important lucru pe care l-ai învățat din acest articol și pe care îl vei folosi de acum încolo!