Ai cumparat domeniul, ai construit un site care te reprezinta si care pare sa functioneze pe masura asteptarilor. Felicitari! Esti mandru, vizitatorii il pot accesa la orice ora din zi si din noapte, este ceea ce ti-ai dorit si reprezinta aspiratiile tale, este esenta succesului tau.
Dar, cum ramane cu mentenanta acestuia? Te-ai gandit si la acest aspect?
Orice proiect online, odata cu trecerea timpului, are nevoie de mentenanta si actualizari. Aceeasi administrare trebuie aplicata si cu pagina ta web. Ea are nevoie să fie actualizata si ingrijita periodic, pusa la punct si “aranjata” cu ultimele noutati, in functie de tendintele si cerintele clientilor.
Doar printr-o pagina atragatoare si actualizata poti oferi potentialilor clienti calitate si profesionalism.
Mentenanta si actualizarea paginii web
Foarte multe companii considera ca, odata cu construirea site-ul, activitatea s-a incheiat, iar acesta ii va aduce succesul mult dorit si asteptat. Din pacate nu este deloc asa.
Intr-o lume in care exigentele clientilor si concurenta continua sa creasca, un website care se respecta trebuie administrat si intretinut ca atare, nu sa mearga cu frana de mana trasa.
O pagina web este portretul afacerii tale, iar aceasta trebuie prezentata in cel mai profesional mod. Este locul in care te intalnesti virtual cu clientii tai, iar imaginea pe care o creezi si o vinzi este decisiva. Daca vizitatorii au impresia, chiar si cateva secunde, ca pagina pe care o viziteaza nu este actualizata, nu este pusa la punct si nu ofera siguranta, se despart intr-un timp foarte scurt de aceasta si cauta altundeva produsul sau serviciul dorit.
In plus, tine minte ca nu toti vizitatorii iti vor deveni clienti, iar cei ce vor reveni pe pagina ta web trebuiesc convinsi de valoarea si beneficiile pe care site-ul tau le ofera. De aceea, pentru a-i convinge, pagina ta web trebuie construita pe o structura solida, iar gazduirea web trebuie sa fie de incredere si sa ofere stabilitatea necesara.
Pasii pentru construirea unei pagini web care sa atraga atentie
Nimanui nu-i place sa-si alunge potentialii clienti cu o pagina web primitiva, lipsita de actualitate si cu un design nereusit. Incarcarea de fotografii sau continut nu este de ajuns, site-ul trebuie sa fie actualizat si „slefuit” pentru a face fata ochiului critic al vizitatorilor si concurentei.
In plus, aceste procese de mentenanta sunt esentiale pentru pentru motoarele de cautare, precum Google, care-ti pot propulsa site-ul intre primele rezultate ale cautarilor.
Siguranta
Cel putin o data pe luna este necesar sa fie facuta actualizarea paginii web din punct de vedere tehnic. Aceasta implica, intre altele:
- instalarea ultimelor versiuni de plugin-uri;
- addon-uri si scripturi compatibile;
- verificare scripturi vechi.
De ce? Este esentiala pentru mentinerea securitatii paginii, dar si pentru a putea beneficia la maxim de noile facilitati oferite.
Fara acest proces, pagina web poate cadea victima virusilor, este vulnerabila, viteza de incarcare va fi compromisa, iar aceasta va afecta in mod direct reputatia si clasamentul paginii pe termen lung.
Actualizarea informatiilor
Continutul creat da tonul paginii. Fie ca se schimba un numar de telefon, o adresa de e-mail, un produs sau echipa in sine, este de dorit ca aceste informatii noi si de actualitate sa apara cat de curand pe pagina web, iar vizitatorii sa fie la timp corect informati.
Pozele trebuiesc actualizate, daca este nevoie, la fel si textele sau cataloagele produselor sau serviciilor.
„Mobile friendly” pentru Google
Sa ai un website prietenos din punct de vedere mobil devine din ce in ce mai relevant. Prin urmare, in 21 aprile 2015 Google a lansat un update ce vizeaza optimizarea paginilor web pentru ca acestea sa poata fi accesate si de pe aparate mobile, telefon sau tableta.
Prin acest update Google urmareste filtrarea rezultatelor pe care un utilizator de telefon mobil sau tableta le primeste. Acest clasament pe Google este influentat de mobilitatea paginii web, inseamnand ca paginile care sunt usor accesate „mobil” vor fi impinse spre varful cautarilor cu Google.
In acelasi timp, paginile web accesibile doar de pe calculator vor cobori in clasamentele si rezultatele cautarilor.
Webdesign
Designul paginii web este un instrument de marketing foarte important pentru prezenta pe internet a site-ului tau. Un design bun va convinge in cateva secunde vizitatorul daca merita sa petreaca mult timp pe pagina si influenteaza pozitiv evolutia succesului marcii tale.
Optimizare SEO
Motoarele de cautare nu dorm. Ele detecteaza, prin modificarile facute si de la o vizita la alta, daca o pagina web este actualizata sau modificata si nu statica. Pozitia ocupata in clasamentele motoarelor de cautare nu este permanenta, asa cum tind multi sa creada.
Daca pagina web nu este actualizata si nu are parte de mentenanta, acest loc de frunte poate fi oricand ocupat de concurenta. Cu o strategie SEO buna, prin fixarea linkurilor cu probleme si introducerea cuvintelor cheie (keywords), iti poti intari pozitia, depasindu-ti competitorii.
Mentenanta paginilor web este un proces relativ greoi si care necesita perseverenta, dar fara de care risti sa pierzi tot efortul pe care l-ai depus sa-ti construiesti „imperiul”. Desigur, nu fiecare detine cunostintele sa-si administreze singur pagina sa web, de aceea au aparut nenumarate firme de specialitate care pot prelua aceste activitati si pot influenta in mod pozitiv mersul si performanta paginii tale.
Asadar, prezenta online nu se limiteaza numai la crearea site-ului, dar valoarea acestuia o aduce intretinerea, actualizarea si aspectul ce trebuie revizuit periodic.