Vorbitul în public este o abilitate care a început să fie căutată în România mai ales a ultimelor ani. Asta (încă) destul de timid. Organizații și evenimente precum Toastmasters sau Public Speaking Support Group sprijină eforturile celor care vor să devină mai buni speakeri.
Totuși multă lume nu conștientizează încă beneficiile dezvoltării abilității de public speaking pentru propria lor dezvoltare personală și profesională, precum și motivele pentru care ea este extrem de apreciată pe toată planeta.
Așa că am adunat o listă cu principalele motive care oricine ar trebui să fie interesat să vorbească în public.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
21 de motive ca să vorbești în public
- Te ajută să-ți dezvolți încrederea în tine.
- Te învață să-ți înfrunți fricile.
- Îți vei îmbunătăți limbajul nonverbal.
- Te face să-ți dezvolți un stil personal de a comunica. Sa fii autentic.
- Îți oferă ocazii în care să-ți perfecționezi cunostințele despre domeniul tău.
- Îți creezi relații, cunoști oameni noi.
- Dacă știi să comunici mai bine ai din start un avantaj competitiv asupra celorlalți. Majoritatea lor nu știu să o facă.
- În orice domeniu ai activa, prin public speaking îți poți dezvolta afacerea, pasiunile sau cauzele pe care le reprezinți.
- Lumea te va percepe ca un expert în domeniul tău. Te vei documenta temeinic și vei deveni mai bun.
- Vorbitul în public te ajută prin faptul că te expui: îți îmbunătățești imaginea. Este un atu și pe parte de personal branding.
- Pornind de la subiectele despre care vorbești, poți dezvolta ulterior produse informaționale: ebook-uri, audiobookuri, etc. Știai că Amazon a anunțat anul trecut că a vândut pentru prima oară mai multe ebook-uri decât cărți fizice?
- Devii un influencer.
- Îți asumi în mod public o responsabilitate pentru ceea ce prezinți. Asta te va presa să oferi calitate, pentru că vorbești despre ea în public. Asumarea continuă a calității în tot ceea ce faci îți va aduce beneficii tot restul vieții.
- Calitatea de speaker te va face remarcat și invitat în noi cercuri. În care ai fi intrat mai greu și în mai mult timp.
- Vorbitul în public îți va dezvolta inteligența socială și te va ajuta să-ți devolți reacții optime în orice mediu social.
- Marea majoritatea a angajatorilor apreciază angajații care vorbesc în public. De obicei asta e un atu în momentele în care apare posibilitatea unei promovări.
- După ce treci de frica de vorbit în public și înveți să o faci bine, poți învăța orice altceva. Abilitățile pe care le înveți aici, le poți transfera ușor altor ocazii.
- Te expui unui feedback public, te poți folosi de feedback-ul altora. Din interior nu poți vedea toate greșelile de comunicare pe care le faci, alții din exterior o pot face mult mai bine.
- Îți dezvolți abilități de leadership. Vorbitul în public și leadership-ul sunt interconectate.
- E distractiv. După ce-ți depășești teama de vorbit în public, totul devine distractiv.
- Te ajută să-ți devolți simțul umorului. Vei avea nevoie de el ca să menții conexiunea cu publicul.
Lista este cu siguranță incompletă și ar putea fi lărgită. Am nevoie însă de ajutorul tău: ajută-mă să popularizăm ideea vorbitului în public ca și abilitate pentru orice om (inclusiv oamenii de rând).
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
Dă Like, Share sau Tweet mai jos la acest articol pentru a promova dezvoltarea mișcării de vorbit în public.