Revin astăzi cu jurnalul de alimentație sănătoasă pe care l-am început, de data asta despre experimentele mele ca să descopăr idei de mic dejun sanatos.
Data trecută am vorbit pe tema modului în care pot fi asociate și combinate în mod corect alimentele. Am mers mai departe și am început să folosesc aceste idei, împreună cu cele despre care am scris în articolele dedicate nutriției sănătoase.
Au apărut și primele probleme. Cea mai dificilă dintre toate rămâne cea a micului dejun și deocamdată pe ea mă voi concentra.
Adică, după ce am scos mezelurile în proporție de 90% (mai mănânc doar ocazional, când nu am cu ce să le înlocuiesc sau simt nevoia să mănânc asta) am cam rămas fără micul dejun.
Despre nutriție îți recomand să asculți podcastul Nutriție pe înțelesul tuturor, alături de Cristian Pășcuță:
Realizez acum că mâncarea mea de dimineață îmi era constituită în proporție majoritară de mezeluri, restul era un fel de garnitură. Opțiunile ce le am sunt constituite din legume, fructe, cereale, ouă, lactate (pe care le evit momentan), lapte din soia, migdale sau chestii similare. Oricum nu foarte multe.
Am găsit câteva idei – nu multe deocamdată – care m-au salvat până acum:
Idei de mic dejun sănătos
Hrișcă cu fructe uscate și scorțișoară
O rețetă ușor de preparat și care se face rapid. În esență se fierbe hrișca, când e gata se scurge de apă, iar apoi se adaugă ulterior fructe uscate și scorțișoară. E prima oară când am mâncat hrișcă și mi-a plăcut.
Musli sau cereale cu lapte de soia, ca bază a unui mic dejun sanatos
Ușor de preparat și e bună. Aici trebuie să spun întâi care a fost experiența mea cu laptele de soia pentru că e o poveste în sine: inițial am încercat să fac eu lapte de soia, din soia și apă. A ieșit un fel de terci, pe care oricât l-am stors, a refuzat să producă lapte. Un dezastru.
Știu că există un aparat care face lapte de soia, din soia (evident). Însă nu voiam să investesc în el, până nu văd cum este laptele de soia. Așa că am schimbat abordarea și m-am dus la supermarket să cumpăr lapte de soia gata făcut.
Carrefour, Real, Cora. Deziluzie: laptele de soia de acolo, existent în multe sortimente și cu diverse arome, are cam același număr de E-uri și substanțe ciudate pe care le găseam în mezeluri.
E drept că măcar nu are carne, dar oricum, nu am făcut nici o brânză. Schimb E-urile din mezeluri cu cele din laptele de soia. Mersi, nu.
Într-un final am găsit ascuns pe un raft la Cora lapte de soia care avea doar apă, soia și puțin zahăr. Evident era mai scump decât celelalte. Cu vreo 50%.
L-am luat să văd măcar ce gust are și a fost o surpriză plăcută. Gust plăcut, total comestibil. L-am încercat cu musli și cereale și mi-a plăcut. Gustul e un pic diferit de cel al laptelui de vacă. La început am simțit diferența de gust, apoi m-am obișnuit și acum îmi place.
Cred că după ce am băut toată viața lapte de vacă e normal să fiu obișnuit cu gustul lui, iar la început alte gusturi de lapte să pară ciudate. Bănuiesc că dacă aș bea câțiva ani lapte de soia și apoi aș încerca lapte de vacă, cel de vacă mi s-ar părea ciudat. Într-un final am “adoptat” laptele de soia și m-a salvat în câteva dimineți.
Am înțeles că există și o băutură similară din migdale, nu am testat încă.
Ouă prăjite sau omletă
Întrucât mănânc încă ouă, acestea mă salvează de multe ori. Prăjite sau omletă, sunt super. Am încercat să prăjesc ouăle și fără ulei, au ieșit și le-am mâncat. Au un gust puțin diferit dacă le prăjești fără ulei, faci mai mult fum în casă și durează mai mult pregătirea lor.
Este o opțiunea dacă nu ai altceva.
Zacuscă
Clasica zacuscă e o altă posibilitate. Pe pâine, cu ceva legume lângă. Problema e că peste maxim 1-2 ore simt nevoie să mănânc ceva din nou.
Iaurt cu cereale
Clasic, evit mezelurile, însă vreau să scot pentru o perioadă lactatele. Mă salvează în lipsă de alte idei.
Suc de fructe
Fresh-ul de fructe este bun la gust, hrănitor și ușor de făcut. Avem storcător de fructe, așa că e gata în doi timpi și trei mișcări. Durează mai mult curățarea storcătorului decât să fac fresh-ul, dar asta este.
Apropo, am încercat să fac suc de fructe cu un blender și a fost o altă experiență tristă. Rezultatul final – un fel de terci, căruia nu îi puteam spune de nici un fel suc.
Știu persoane care ca mic dejun sanatos preferă un fresh de fructe, însă mie mi se cam face foame după el. Probabil sunt obișnuit să mănânc mai consistent la micul dejun. Vreau să încerc ca în loc de 3 mese pe zi să am 5-6 mai mici și la intervale mai ușoare. Asta cred ar fi un alt obicei de alimentație sănătoasă.
Ah, am încercat și combinația de fructe cu legume și a fost ok. Mă așteptam să aibă un gust oribil și nu a fost (chiar) așa. Este în regulă, probabil depinde de modul în care combinăm ingredientele. Pe partea asta mai am de experimentat.
Alte idei de mic dejun
Am mai auzit de micul dejun Kolath. Încă nu l-am testat, însă îl am în plan. Altei idei deocamdată nu am. Însă te rog pe tine să-mi spui părerea ta mai jos:
- Ce observații ai legat de ideile pe care le-am încercat mai sus? Dacă ai sugestii despre cum pot fi preparate ele corect, te rog, scrie-le într-un comentariu. Vor beneficia și alții, plus că-mi salvezi mie papilele gustative de experimente triste 🙂
- Ce alte idei de rețete de mic dejun ai? Să fie lucruri pe care le-ai încercat, plus să nu conțină carne sau mezeluri. Și dacă se poate fără lactate sau produse din lapte (sau măcar cât mai puțin). Laptele chiar vreau să-l elimin complet imediat ce am alte idei de mic dejun sanatos.