EXISTĂ OBICEIURI COMUNE multor oameni remarcabili. E vorba de lucruri relativ ușor de implementat și care au efecte benefice pe termen lung. De multe ori pe termen scurt nu par să aibă un efect imediat. Peste luni sau ani însă, efectul lor se va vedea.
Încep azi o serie de articole despre obiceiuri sănătoase care influențează pozitiv succesele de termen lung. Sunt chestii destul de simple, care te pot ajuta să devii o versiune mai bună a ta însuți. Primul despre care vreau să scriu este jurnalul de succese.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Ce este jurnalul de succese?
Jurnalul de succese este un jurnal, care însă se concentrează doar pe realizări, pe succesele atinse. Scopul său final este de a aduna o listă cu ceea ce ai reușit.
Deși are și un beneficiu de gândire pozitivă, nu acesta e principalul scop al lui (oricum nu sunt un prea mare adept al gândirii pozitive în termenii în care e înțeleasă la noi). Beneficiile sale țin, mai degrabă, de alte aspecte:
Beneficii ale unui jurnal de succese
Orice formă de jurnal este benefică și ar trebui adoptată. Însă particularitatea unui jurnal de succese este că ajută la conștientizarea eficienței proprii (sau a lipsei acesteia).
Adică aici pui în scris ce ai făcut, iar dacă te întrebi “Oare ce am făcut săptămâna asta? Au trecut șapte zile și nu știu cum s-au dus” e destul de simplu să vezi dacă ai realizat ceva sau ba.
Pe scurt, iată câteva beneficii ale unui jurnal de succese:
- Îți clarifici obiectivele. Scriind zilnic ce ai realizat, îți este clar în fiecare zi unde te afli legat de obiectivele tale. Cât ai făcut ca să le îndeplinești? Cât mai ai?
- Conștientizezi realizările. Astfel ești mereu conștient de propriile realizări. Asta va avea un efect cumulativ, pe care-l vei simți după ceva vreme. Când o să deschizi jurnalul și o să răsfoiești zeci/sute de pagini cu realizări, îți vei da seama de faptul că evoluezi. Altfel micile realizări au tendința de a “scăpa” și a trece pe sub radar. Practic marchezi realizările și începi să lucrezi la productivitatea ta personală.
- Îți închei ziua pe o notă pozitivă. Dacă scrii în fiecare seară în jurnal, vei încheia seara în mod pozitiv. Te vei duce la culcare gândindu-te la tot ce ai reușit să faci astăzi. Asta se va aduna la celelalte ocazii când ai scris și te-ai bucurat de succese.
- Faci o documentare a succeselor și realizărilor proprii. Este un alt aspect ale cărui beneficii le vei simți mai târziu. Îți documentezi succesele, iar ulterior o să poți trage concluzii legat de detaliile care te fac să reușești în anumite situații și în altele nu.
- Te ajută să-ți depășești temerile dacă ești capabil să faci ceva nou. Dacă ești în faza în care ai temeri să începi ceva nou din frică de eșec, jurnalul îți poate oferi liste întregi de alte situații care au părut complicate la început și peste care ai trecut. E un excelent instrument motivațional.
- Te trage la răspundere pentru modul în care îți folosești timpul. De acum încolo vei vedea negru pe alb ce ai realizat. Dacă îți vezi de treabă, la finalul săptămânii poți exclama “Ah, am avut o săptămână plină de realizări“. Dacă nu, vei vedea singur că ceva nu faci bine și e cazul să treci la schimbări. Iar astfel ai în față faptul că ceva trebuie să schimbi.
Jurnalul poate fi ținut zilnic (cea mai bună variantă la început) sau cu o anumită periodicitate. În prima fază eu l-am ținut zilnic, apoi săptămânal. Ulterior am decis să scriu în el lunar, ca parte a planului de revizuire și planificare lunară pe care-l folosesc.
Cum să scrii într-un jurnal de succese
Din experiența mea, am observat că pentru a fi eficient, un astfel de jurnal trebuie să respecte din start câteva principii. Adică atunci când scrii, să
Fii consistent – Stabilește cât de des vrei să scrii și respectă. Nu are sens să scrii zilnic pt o săptămână, iar apoi să o faci haotic o dată la câteva luni. Mai bine îți propui să scrii săptămânal și te ții de asta. Sau lunar, cum e cazul meu.
Fii onest – Nu-ți atribui succese ce nu-ți aparțin. Nu te poți minți pe tine însuți (destul de evident aș spune). Nimeni nu va citi vreodată ce ai scris acolo. Așa că ar fi absurd să scrii realizări care nu sunt ale tale. Suplimentar recunoaște când ai avut eșecuri sau când te-ai împiedicat de unele obiceiuri proprii negative. Mai bine mai puține succese, dar reale.
Nu fi modest – Modestia nu-și are locul aici. Dacă ai realizat ceva e un succes al tău (atâta vreme cât respecți punctul precedent și ești onest).
Alege ce este o realizare – o realizare nu e neapărat ceva măreț. Nu trebuie să construiești un zgârie-nori pentru a îl putea considera realizare. Poate fi un lucru minor, ca plata ratei la apartament pe luna în curs, sau faptul că ați ieșit cu copilul în parc.
Tu alegi ce anume înseamnă succes pentru tine. Dacă nu ai o viață foarte activă, probabil vor fi lucruri mai mărunte. Dar pentru tine ele sunt realizări și asta e tot ce contează.
Ține cont de rolurile și angajamentele personale. Când scrii, încearcă să acoperi fiecare rol personal cu propriile realizări. Totodată vezi care valori personale sunt reprezentate în micile succese de zi cu zi și care angajamente personale majore ai reușit cu succes să le îndeplinești.
Periodic îți recomand să revezi ceea ce ai scris și să reflecți asupra propriilor realizări.
Simți că ești în direcția cea bună și dacă o respecți peste ani te vei felicita pentru aceste mici succese? Atunci mergi mai departe.
Nu e așa? Ei bine, atunci trebuie să schimbi ceva ca să obții rezultate. Jurnalul de succese e doar un instrument de conștientizare, el nu va munci în locul tău.