După ce ai ales numele blogului următorul pas logic este sa cumperi domeniul și să-i găsești gazduire web. Găzduirea înseamnă – pe scurt – că cineva îți va păstra pe serverul său toate fișierele din care este compus blogul: articolele scrise, imaginile, pdf-uri, eventuale clipuri video etc.
Explicația este puțin mai complicată, dar nu e nevoie să înțelegi perfect cum funcționează. Ia-o astfel: dacă tastezi un document la PC vei avea nevoie să îl salvezi în hard-disk-ul calculatorului ca să-l poți accesa ulterior. În cazul unui blog, toate articolele tale trebuie să fie salvate undeva online pentru a fi disponibile 24 ore din 24 cititorilor care îți accesează blogul.
Gazduire Web in Romania: Cum si Unde iti Gazduiesti Blogul?
Pentru a-ți găzdui blogul ai nevoie de serviciile unei companii care oferă găzduire (vei întâlni des folosit și echivalentul în engleză – hosting).
Până aici destul de simplu. Îți dorești totuși ca acea companie să nu dispară peste noapte (cunosc un caz de firmă de hosting care pur și simplu a închis afacerea, fără să-și anunțe clienții că nu le mai funcționează site-urile), să aibă servere care funcționează bine, iar blogul tău să fie afișat rapid.
De-a lungul timpului atât pe limba engleză (.com), cât și pe română (.ro) am colaborat cu mai multe firme de hosting. Bune și rele au toate, fără excepții. Nu vei avea cu nimeni siguranță 100%, însă date fiind riscurile, îți recomand să ai o listă de opțiuni înainte de a lua orice decizie.
Iar dacă pe viitor ești nemulțumit să te muți la o altă firmă de hosting fără să eziți. Sunt destule.
Printre cele mai importante lucruri de care să ții cont când alegi firma de hosting sunt:
- Cine altcineva mai are site găzduit la ei? De preferat să fie cineva cu site mai vechi decât al tău și cu trafic mai mare. Toată lumea se mulțumește să-și întrebe prietenii unde au hosting în România. Îți recomand totuși să ceri și sfatul unor bloggeri cu trafic mai mare. Le afli datele de contact, apoi le scrii un mesaj, îi întrebi la cine își găzduiesc site-ul (o poți afla și singur cu WhoIsHostingThis) și le ceri să-ți recomande o firmă de hosting. La final încrucișezi răspunsurile.
- Cum se comportă cei care oferă gazduire web cu clienții? Au telefon de contact sau sistem de tickets disponibil de preferat 24 din 24? Răspund solicitărilor primite, inclusiv în weekend sau de Sărbători? Dacă ai o problemă cu site-ul sâmbătă dimineața, nu îți vei dori să aștepți până luni. Din nou, întreabă alți bloggeri mai vechi și cu blog care are trafic semnificativ.
- Ce include pachetul de hosting cumpărat? De obicei vor exista specificații legat de traficul lunar inclus, cât spațiu ai pe disc, câte domenii poți să găzduiești în contul tău, dacă îți oferă (inclus și gratuit) recomandări de optimizare a blogului pt o funcționare mai bună etc. Acestea vor fi scrise pe site-ul lor.
- Dacă au existat incidente negative în relația lor cu alți clienți – folosește Google pentru a verifica ce spun alți clienți ai lor despre ei. Cum au tratat reclamațiile clienților?
- Sunt, în general, rezonabili și înțeleg că tu nu ești un expert în configurarea WordPress? Puțină înțelegere și ajutor din partea lor când ai probleme vor fi binevenite.
Companii de gazduire web – Hosting Romania
Lista de mai jos este cu o serie de companii care oferă gazduire web în România. Lista nu e nici completă, nici un clasament. Până la acest moment eu am folosit serviciile mai multor comapnii de hosting românești. Nu vreau aici să recomand în mod special una dintre ele, vezi tu ce îți place:
Gazduire web – hosting în afara României
Oferta de gazduire web pe .com este imensă. Poți folosi de exemplu BlueHost sau DreamHost.
Gazduire web Shared vs Server propriu
Există două tipuri de gazduire web pe care o poți cumpăra: Shared, respectiv server propriu (sau server dedicat, VPS – Virtual Private Server etc).
În cele mai simple cuvinte asta înseamnă în primul caz (shared) că site-ul tău va fi găzduit pe un server alături de alte site-uri. Veți folosi împreună resursele serverului și atâta vreme cât nici nu site nu folosește excesiv resursele, ei bine nu sunt probleme.
Partea bună este că e mai ieftin, nu plătești decât o parte din server. Mai ales că fiind la început nici nu ai nevoie de prea multe resurse.
Partea proastă vine dacă firma de gazduire web are servicii slabe (caz în care serverul va cădea des) sau dacă tu ai probleme cu site-ul și folosești prea multe resurse de pe server (caz în care îți vor opri site-ul până remediezi problema). Dacă vrei să îți deschizi un blog sau e deschis dar e mic îți recomand să iei shared hosting.
A doua opțiune este cea de server dedicat. Tot în cuvinte simple, asta înseamnă că vei avea un server doar al tău de ale cărui resurse vei dispune după cum vrei. Resursele serverului sunt definite de pachetul de gazduire web pe care îl cumperi (ai ghicit: plătești mai mult ai resurse mai multe, plătești mai puțin…e evident că ai mai puțin).
În funcție de complexitatea site-ului tău vei alege ce fel de server vrei. Mai apare un aspect: dacă la shared hosting setările și soft-ul de pe server erau puse la punct de compania de hosting, acum tu vei face asta singur (există și pachete mixte unde aceste servicii le face compania de hosting).
Eu unul am folosit până acum doar shared hosting, nu s-a justificat mai mult.
Hosting în România sau în afară?
Îți poți găzdui site-ul, chiar dacă este .ro și la companii din afara României. Este simplu, trebuie doar să faci setările corecte la rotld pe site. Trebuie însă să ții cont că – dacă majoritatea vizitatorilor tăi sunt din România – asta va influența viteza cu care ei vor accesa site-ul. La modul general îți recomand să ai hosting în țara de unde îți vin cei mai mulți vizitatori.
Suplimentar, dpdv SEO Google ține cont de faptul că site-ul tău e găzduit în România sau în afară. Și favorizează în căutările pe google.ro site-urile care au hosting în România. Evident sunt și mulți alți factori de care ține cont.
Și câteva recomandări suplimentare. Am discutat în podcast cu mulți antreprenori online și experți, îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Acestea sunt recomandările mele despre hosting și gazduire web în România sau afară. Ce companii de gazduire ai folosit tu până acum și le recomanzi? Lasă mai jos un comentariu cu companiile de gazduire web cu care ai colaborat pentru hosting în România sau în afară.