În situația actuală costurile cu încălzirea au crescut și este posibil să crească mai mult în viitor. Am citit mai multe analize care indică faptul că este de așteptat ca în România să crească semnificativ costurile cu gazul și, implicit, cu încălzirea. Iar problema este probabil mai mare la case, unde suprafața este de obicei mai mare și nu există pe perete vecini ca să scazi din pierderile de căldură din timpul iernii.
O posibilă soluție despre care citeam este folosirea unei pompe de căldură, împreună cu centrala termică. Are avantajul că obții un consum redus de gaz și un astfel de sistem poate să te ducă la o eficiență mult mai ridicată pentru încălzirea casei.
Dacă ești client ENGIE și locuiești la casă, ai acum posibilitatea de a schimba actuala centrală termică cu un sistem mult mai performant, prin pachetul Thermo Hybrid Combo, care înlocuiește centrala veche cu o soluție formată din centrală termică Immergas și o pompă de caldură Immergas.
Sunt incluși aici 5 ani de revizii și verificări pentru a te asigura că sistemul este funcțional mereu și – evident – pentru a te bucura de acum încolo de un consum redus pe factură 🙂 Tot pachetul vine cu instalare completă și mentenanță pentru noua centrală, iar costul acestuia poate fi achitat integral sau în 60 de rate, direct pe factura de gaz. Despre beneficii găsești și aici.
Cum funcționează, de fapt, un astfel de sistem format dintr-o pompă de căldură aer-apă și o centrală termică?
Un astfel de sistem poate arăta așa:
Evident este o schemă simplificată și trebuie făcută implementarea efectivă a sistemului.
Energia termică este transferată de la un mediu la altul cu ajutorul unui dispozitiv numit pompă de căldură aer-apă. Atunci când este activat modul de încălzire, pompa extrage căldura și umiditatea din aerul exterior, în timp ce compresorul ridică temperatura agentului frigorific pentru a face mai favorabilă circulația căldurii spre interiorul locuinței.
Unitatea de încălzire centrală preia atribuțiile de încălzire atunci când temperatura de afară scade semnificativ și există o nevoie semnificativă de căldură suplimentară. Acest lucru asigură faptul că sistemul este întotdeauna mai eficient din punct de vedere energetic. Cele două echipamente se schimbă unul cu celălalt la o temperatură care este în medie de circa -10 grade Celsius. Iar sistemul poate ajunge la o eficiență de 4 ori mai ridicată pentru încălzirea casei decât în cazul unei soluții de încălzire convenționale.
Este posibil să se folosească pompa de căldură pentru a răci casa în timpul verii și în timpul iernii pentru încălzire. Este la fel de simplu ca și inversarea procesului, dar este nevoie de ventiloconvectoare sau de răcire prin pardoseală. De asemenea, pompa de căldură este compatibilă cu panourile fotovoltaice, care sunt capabile să o alimenteze cu energie de la soare, ceea ce duce la o reducere semnificativă a cantității de energie electrică consumată.
Practic, te poți despărţi de vechea centrală și treci la un fel de next level, cu o soluție 2-în-1: centrală și pompă de căldură, care combină împreună avantajele a două tehnologii într-un mod mai prietenos cu mediul înconjurător (plus că scazi consumul). Eu stau la bloc și nu prea avem cum, deși adevărul este că intenționez să mă mut la casă în viitor și la acel moment deja aveam în “plan” să îmi pun o pompă de căldură aer-apă care mi se pare o soluție elegantă și îmi oferă o anumită independență.
Oricum, mi se pare o soluție care merită folosită pentru viitor, mai ales că este impredictibil cum vor evolua prețurile la încălzire.
Un alt lucru interesant este faptul că sistemul Thermo Hybrid Combo de la ENGIE este adaptabil și îl poți extinde pe viitor ca să se potrivească planurilor tale. De exemplu, poți adăuga alte echipamente, precum panouri fotovoltaice, astfel încât să devii mai prietenos cu mediul înconjurător și, la fel de important, să devii mai independent energetic. Cred că este o idee bună ca pe viitor să ne asigurăm și o anumită doză de independență dpdv energetic.
Mai multe detalii despre sistem găsești aici