Acest articol este un guest-post scris de Ovidiu Oltean. Mai multe despre Ovidiu și activitatea sa poți afla din podcastul său:
De când suntem mici avem o dragoste înnăscută pentru povești. Acestea creează un fel de magie și un sentiment de uimire asupra lumii. Însă, pe parcurs ce creștem, ne dăm seama că acestea reprezinta mai mult de atât.
De pe urma lor, învățăm lucruri benefice despre viață, despre noi înșine sau despre alte persoane. Prin spunerea de povești creăm un mod unic de a ne dezvolta înțelegerea, respectul și aprecierea pentru alte culturi, și mai mult decât atât, poveștile promovează o atitudinde pozitivă asupra oamenilor din diferite regiuni, rase sau religii.
Așadar unul dintre avantajele importante ale poveștilor este reprezentat de către înțelegerea interculturală. Acest lucru se întâmplă deoarece prin intermediul poveștilor avem acces la noi perspective asupra unor experiențe de viață universale, a unor tradiții și valori diferite și ne ajută să înțelegem cum înțelepciunea este comună tuturor oamenilor și culturilor.
Atunci când ascultăm sau spunem o poveste, creăm instant un cadru de relaxare prin intermediul căruia ne este mult mai ușor să ne exprimăm sentimentele și gândurile. Astfel, participarea activă în discuții devine mult mai facilă.
Acest lucru se mai întâmplă și datorită faptului că poveștile ne fac să fim foarte atenți. Creierului nostru îi plac foarte mult poveștile și devine „intrigat” atunci când sunt spuse. La fel ca prin acea magie de care aminteam anterior.
Pentru a te putea folosi la maxim de calitățile poveștilor vreau să îți ofer câteva sfaturi legate de cum să faci din povestea ta una captivantă.
În primul rând este foarte important să te folosești de gestică, atât în ceea ce privește expresiile feței, cât și să îți miști corpul într-un mod cât mai variat. În ceea ce privește vocea, lucrurile stau la fel: e nevoie ca volumul, tonul și ritmul să varieze.
Pe lângă aceste aspecte este esențial să ai un focus clar și să îți menții concentrarea și în același timp să păstrezi un contact vizual permanent cu publicul sau persoanei căreia te adresezi.
Pentru ca povestea ta să pară credibilă, ai nevoie de încredere atunci când vorbești, tocmai pentru a reda o stare și a crea un context carismatic și captivant!
Poveștile au abilitatea de a conecta emoțional oamenii deoarece lumea poveștilor nu cunoaște limite și în același timp acestea ne oferă un bagaj de cunoștințe elementar despre alte culturi, alți oameni și alte experiențe.
Acum că știi prin ce modalități poți spune o poveste într-un mod captivant și știi care sunt beneficiile acestora, nu mai rămâne decât să pui în practică aceste lucruri și să observi cât de eficiente pot fi.
Dacă nu știi exact ce fel de povești să folosești, am pentru tine exact ce ai nevoie. Mai exact este vorba de CD-ul „POVEȘTI CARE DESCHID MINȚI”. O colecție de 28 de povești, atent selectate, tocmai pentru ca ție să îți fie mai ușor și să ai parte de cele mai bune mesaje pentru a le folosi în prezentările tale!
CD-ul îl poți comanda de aici: www.OvidiuOltean.ro/povesti.
Atinge-le inima și le vei deschide mintea!
Ovidiu
Despre Ovidiu Oltean
După 4 ani de inginerie și 3 ani de vânzări, Ovidiu a descoperit cu adevărat oratoria, în Octombrie 2012 la clubul Toastmasters Cluj. În 2013 s-a dedicat complet public speaking-ului și a devenit unul din cei mai premiați și apreciați experți din acest domeniu din România, fiind dublu campion European și de 12 ori campion național la Public Speaking.
Prin tot ceea ce face inspiră și sprijină oamenii să transforme teama de a vorbi în public în entuziasm și să își dezvolte încrederea, creativitatea și autenticitatea.
Este fondatorul cursului intensiv de vorbit în public, Atelierul de Life Speaking, al francizei naționale de evenimente de public speaking, 5MS și al cursului dedicat descoperirii talentelor native, Focul Vocației.