Acest articol este un guest-post scris de către Vlad Negrilă.
Mediul pe care îl creăm în jurul nostru – fie că muncim, dormim sau ne jucăm – reprezintă o oglindă a stării noastre interioare. Atunci când îți creezi un ritual în urma căruia faci curat în locul în care stai, acest lucru trimite un semnal în interior ce generează respect față de sine.
Atunci când menții un mediu curat acasă și chiar în mașină, transmiți celor din jur mesajul că și lumea ta interioară este ordonată. Este destul de dificil să fii echilibrat în interior și totuși să stai sau să lucrezi într-un mediu dezordonat.
Aceste legături încep să se formeze din interior spre exterior. Mai întâi mintea noastră este prinsă în tot felul de obiceiuri emoționale neproductive care se reflectă aproape instantaneu în exterior prin intermediul limbajului corpului. Dacă se merge mai departe, se formează comportamente dezordonate care se reflectă asupra modului în care comunicăm și relaționăm cu noi și cu cei din jur. Aspectul nostru se schimbă de la atitudine la îmbrăcăminte.
Mergând mai departe acest lucru se reflectă în casa în care stăm, cât de curată este mașina pe care o conducem și cât de ordonat este locul în care muncim.
Curățenia din Cameră și Curățenia Gândurilor
Nu spun că este bine într-un fel și greșit în altul. Decide tu. Fostul meu angajator povestea cum a fost într-o zonă de munte la poalele căruia erau mai multe utilaje care unele dădeau copacii la o parte, altele săpau în stâncă. Dimineața când a ajuns, toate arătau foarte bine. L-a întrebat pe șeful de șantier dacă a primit echipament nou și acesta i-a răspuns că îl aveau de mai multe luni și au lucrat intens cu el, chiar și când ploua și era mult noroi. Totuși acesta era curățat în fiecare zi pentru că cei ce lucrau cu el și-au dat seama de avantajele de a face acest lucru.
De cele mai multe ori când ne gândim la grija față de sine ne vine în minte că trebuie să mâncăm bine, să facem mișcare și să ne odihnim cum trebuie. De fapt, atunci când menții un mediu curat, atât în interior cât și în exterior, atunci pășești pe calea către starea de bine autentică.
Analizează cu atenție spațiul personal. Duce lipsă de o anumită formă de organizare? Ai contribuit cumva inconștient la dezvoltarea unei mici turme de mingi din praf și scame? Acea grămadă de haine își mai îndeplinește scopul cu care a fost inițial creată?
Haide să vorbim despre elemente care înfrumusețează mediul: atunci când locuim într-un mediu frumos, acest lucru are un impact pozitiv asupra psihicului nostru. Poate că nu ne permitem să vedem pe geam oceanul sau munții în fiecare zi însă putem contribui cu flori, artă, esențe aromate și cuvenita atenție la detalii.
Calitatea mediului în care trăim ne impresionează simțurile. Suntem într-o relație continuă cu mediul înconjurător: locul unde stai se poate transforma într-un loc ce te inspiră, ce-ți stimulează creativitatea și dorința de a-ți îndeplini obiectivele pe care ți le propui.
Locurile în care stăm ne pot inspira să ne simțim mai calmi, echilibrați, relaxați și prezenți – sau poate opusul acestor stări. “Ce se aseamănă, se adună” se aplică și în acest caz, ceea ce înseamnă că un spațiu aglomerat, dens, dezorganizat, riscă să invite stări emoționale și mentale haotice, în continuă mișcare și dezorganizate. Curățenia, lumina și spațiile frumoase inspiră și invită stări emoționale similare.
Ia în considerare următoarele: curăță bine praful în camera, biroul sau chiar casa în care locuiești. Mai mult de atât, fă-ți timp să arunci gunoiul și împăturește și găsește un loc corespunzător pentru toate lucrurile din cameră. Ia-ți un angajament să faci patul în fiecare dimineață. De asemenea formează-ți în mod conștient un ritual în urma căruia să te îngrijești de locul în care stai. Dacă investești în această practică simplă vei putea observa cu timpul recompensele neprețuite care se vor reflecta în liniștea minții tale și o stare de bine globală în viața ta.
Cum rămâne cu organizarea și curățenia interiorului nostru? În această privință, domeniul care a contribuit cel mai mult în viața mea cât și a multor oameni din jurul meu este Programarea Neuro-Lingvistică.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
Vlad Negrilă este NLP Trainer și Co-fondator al proiectului Călătorii prin Sunet .
Calatoriiprinsunet.ro este un site de dezvoltare personală prin NLP. Aici găsești cursuri și seminarii cu tehnici NLP și prima librărie de povești audio terapeutice din România!