
- Edition: The Tattooist of Auschwitz
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Cartea Tatuatorul de la Auschwitz, scrisă de Heather Morris, scrie povestea lui Lale Sokolov, care a fost închis la Auschwitz în 1942 și s-a îndrăgostit de o fată pe care o tatua în lagărul de concentrare.
Acesta este un rezumat de o pagină a cărții și conține principalele idei ale cărții, în doar câteva minute de citit.
Rezumat al cărții Tatuatorul de la Auschwitz
Cartea descrie povestea lui Lale Sokolov (1916-2006) care în 2003 a povestit autoarei (Heather Morris) cum a cunoscut-o pe viitoarea sa soție atunci când erau închiși la Auschwitz.
Lale a fost închis în lagărul nazist, fiind evreu, și trebuia să îi tatueze pe ceilalți prizonieri. Astfel el a cunoscut-o în 1942 pe Gita, care aștepta să îi fie tatuat numărul de prizonier 34902. O ajută să supraviețuiască, trimițându-i mâncare, iar cu câteva zile înaintea eliberării lagărului el este mutat în lagărul MautHausen-Gusen.
După eliberare el se întoarce la Bratislava, locul în care fuseseră duși supraviețuitorii de la Auschwitz. O caută timp de săptămâni întregi pentru a se regăsi într-un final. Lale Sokolov și Gita Fuhrmannova s-au căsătorit în 1945, iar în 1948 au emigrat în Australia, la Melbourne unde și-au petrecut restul vieții.
Gita a murit în 2003, iar Lale în 2006. Lale nu a dorit să vorbească despre evenimentele de la Auschwitz decât după moartea soției sale.
Citate din cartea Tatuatorul de la Auschwitz
Dacă te trezești dimineața, este o zi bună.
amintiți-vă de lucrurile mici și lucrurile mari se vor rezolva singure
Știu că el nu este perfect, dar știu și că mă va pune întotdeauna pe primul loc.
Cum poate cineva să facă asta unei alte ființe umane? Se întreabă dacă pentru tot restul vieții sale, fie ea scurtă sau lungă, va fi definit de acest moment, acest număr neregulat: 32407.
“Atunci învață-mă. Vreau ca fata cu care mă căsătoresc să-mi placă, să fie fericită cu mine.”
Mama lui Lale se așeză și el se așeză vizavi de ea. “Mai întâi trebuie să înveți să o asculți. Chiar dacă ești obosit, nu fi niciodată prea obosit pentru a asculta ceea ce are de spus. Află ce îi place și, mai important, ce nu îi place. Când poți, dă-i micile cadouri – flori, bomboane de ciocolată – femeilor le plac aceste lucruri.”
Despre Heather Morris
Cumpără cartea Tatuatorul de la Auschwitz
Poți cumpăra cartea Tatuatorul de la Auschwitz de aici:
Podcasturi recomandate
În încheiere iată 2 recomandări de podcast pe care să le asculți când ai timp. Primul este podcastul cu Lorand Soares Szasz: