- Edition: Running Lean: Iterate from Plan A to a Plan That Works
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Cartea Running Lean: Iterate from Plan A to a Plan That Works, scrisă de Ash Maurya, este o resursă de aplicare a metodologiei Lean. Cartea include studii de caz și aplicații practice, atât din experiența autorului, cât și a altor startup-uri.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Observație: la momentul la care public acest rezumat cartea Running Lean nu a fost tradusă în limba română. Eu am citit varianta în engleză, iar citatele și notițele incluse aici au fost traduse din engleză în română. Ca urmare e posibil ca pe alocuri formularea să nu sune perfect.
5 idei din cartea Running Lean: Iterate from Plan A to a Plan That Works
- Renunță la lucrurile pe care ți le dorești, dar nu îți sunt realmente necesare (nice-to-have) și cele de care nu ai nevoie.
- De obicei prețul potrivit este cel pe care clientul îl acceptă, dar cu puțină rezistență.
- “Modelul tău” de business este produsul.
- Prima etapă a unui startup: potrivirea produs/soluție. Am o problemă care merită rezolvată?
- A doua etapă: potrivirea produs/piață. Am construit ceva ce își doresc oamenii?
- A treia etapă: Scalarea. Cum accelerez creșterea?
- Nu e vorba doar de a măsura și ce anume măsori. E important să aduni metrici, date, acționabile. Un metric acționabil este unul care leagă acțiuni specifice și repetabile de anumite rezultate care pot fi observate.
Rezumat Running Lean
Construiește cel mai simplu produs care rezolvă o problemă reală a clientului.
De obicei prețul potrivit este cel pe care clientul îl acceptă, dar cu puțină rezistență.
Elimină lucrurile care e drăguț să le ai (nice-to-have) și cele de care nu ai nevoie.
Simți când nu are loc o potrivire a produsului cu piața. Clienții nu primesc prea multă valoare de la produs, produsul nu este recomandat altora, folosirea lui nu crește destul de repede, recenziile în presă sunt așa și așa, ciclul de vânzare durează prea mult și multe discuții nu devin vânzări.
Chiar dacă veniturile sunt prima formă de validare, retenția este forma esențială de validare.
Să te concentrezi pe scalarea afacerii tale înainte de a demonstra o tracțiune timpurie este o formă de risipă.
Nu întreba clienții ce vor. Măsoară ceea ce fac.
Cel mai mare risc pentru orice startup este să construiască ceva pe care nu îl dorește nimeni.
Acțiunea potrivită, momentul potrivit.
Tarifele tale semnalizează poziționarea ta legat de genul de clienți pe care vrei să îi atragi.
Despre Ash Maurya
Ash Maurya este fondator al Spark59 și a lansat mai multe companii. Ash lucrează cu antreprenori și îi ajută să-și cizeleze viziunea, iar din rolul de mentor pentru multiple acceleratoare precum Mozilla Foundation sau Capital Factory are experiență în lucrul cu startup-uri aflate în diverse faze de evoluție.
Cumpără cartea: Running Lean
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Mădălina Vasiu:
sau, de asemenea, podcastul cu Delia Muresan: